Naprej na vsebino

V intenzivnih enotah je od razpoložljivih 56 zasedenih 14 postelj

Do polnoči sinoči je bila okužba s covid-19 potrjena pri 526 osebah (48 več kot včeraj). Odvzetih je bilo 16113 testiranj (v zadnjih 24 urah 1243), kar Slovenijo uvršča v vrh glede števila testiranih na milijon prebivalcev. Pri štirih osebah je bil test ponovljen, dve osebi pa sta testiranje opravili v tujini. Testiranje se sicer izvaja na 22 vstopnih točkah. Danes smo zabeležili novo smrt zaradi covida-19, tokrat v Domu za starejše Šmarje pri Jelšah. Skupno število umrlih v Sloveniji se je s tem dvignilo na 5.

Podatki o okuženih po regijah: 188 iz osrednjeslovenske, 97 iz savinjske, 65 iz jugovzhodne Slovenije, 49 iz podravske, 33 iz gorenjske, 21 iz koroške, 18 iz primorsko-notranjske, 17 iz pomurske, 13 iz obalno-kraške, 8 iz zasavske, 7 iz posavske ter 6 iz goriške regije. 4 oboleli so tuji državljani.
Vir: NIJZ
Do 24. 3. 2020 (do 24.00) je bil vsaj en primer okužbe COVID-19 potrjen v 113 občinah (53 % vseh slovenskih občin), več kot dva primera okužbe COVID-19 sta bila potrjena v 64 občinah. Vir: NIJZ

O ozdravelih v Sloveniji še ne moremo govoriti. Po besedah Gantarja, niti še ni natančne definicije, kaj pomeni ozdravitev po bolezni covid-19, iz bolnišnice jih je bilo skupno do danes sicer odpuščenih nekaj 10.

Minister za zdravje Gantar je danes na novinarski konferenci povedal, da smo sicer uspeli nekoliko umiriti trend naraščanja bolnikov, saj število hospitaliziranih ne narašča eksponentno, kar pa je v tem trenutku lahko tudi varljiv podatek. Ukrepi, ki so bili sprejeti (omejitev gibanja in higienski ukrepi), so zato še vedno obvezni in jih je treba dosledno upoštevati.

Koliko postelj je v Sloveniji na voljo za bolnike s covid-19?

Minister je med drugim pojasnil razpoložljive zmogljivosti slovenskih bolnišnic, in sicer je trenutno v Sloveniji za bolnike s covid-19 na voljo 539 bolniških  postelj, po potrebi se da kapacitete povečati do skupno 1000 postelj. Od razpoložljivih 539 postelj je bilo do trenutka poročanja zasedenih 72 postelj. Gantar je poudaril, da v naslednjih dneh pričakujejo porast števila bolnikov, vrha epidemije pa še ne morejo napovedati. Od 72 hospitaliziranih je 14 bolnikov v intenzivnih terapijah, kje je sicer na razpolago 56 bolniških postelj. Trenutno je torej v intenzivnih enotah zasedenih 14 od 56 postelj.

Organizacijske spremembe v zdravstvu

Ministrstvo za zdravje je sicer v času nove vlade izdalo preko 50 navodil in odredb za reorganizacijo dela v zdravstvu v tem. »Prilagajamo zdravstveni sistem večjemu število okuženih oziroma obolelih oseb, drugo, kar je pomembno, pa je, da bo ta sistem zdržal, zato se moramo še naprej držati vseh preventivnih ukrepov,« je poudaril Gantar. Med zdravstvenimi delavci v Sloveniji je trenutno 73 okuženih, v Italiji je to število že preseglo 5000.

Številne odredbe in pravila so bila sprejeta v smeri učinkovite organizacije in večje možnosti zdravljenja bolnikov z boleznijo covid-19. Za ta namen je bilo potrebno zagotoviti dovolj kadrov, opreme  in tudi prostorske zmogljivosti in posledično je bilo potrebno zmanjšati število drugih dejavnosti. Poteka tudi povezovanje bolnišnic v smislu enotne slovenske bolnišnice na ključnih področjih: intenzivna nega, internistične postelje in kirurške zmogljivosti. Imenovani so bili koordinatorji, ki razpolagajo s podatki kje je na razpolago dovolj osebja, opreme in prostora za morebitno novo število bolnikov in imajo tudi pooblastila za razvrščanje kadrov.

#ostanitedoma in #ostanitezdravi

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice