Naprej na vsebino

Zdravilo za koronavirus bi bilo pravo darilo za materinski dan

Glede na to, da se trenutno na daljavo šola več kot 443 tisoč učencev, dijakov in študentov, in je doma tudi okoli 87 tisoč predšolskih otrok, ki obiskujejo vrtce, je tako skupno doma ostalo okoli 530 tisoč otrok in mladostnikov in glede na to, da je danes tudi materinski dan, si verjetno večina mamic ne bi mogla zamisliti boljšega darila, kot konec epidemije koronavirusa ali iznajdbo hitro učinkovitega cepiva. A tega, žal, še ne bo.

Klasičnega pouka morda v tem letu ne bo več

V ponedeljek, 16. marca, so z namenom preprečevanja širjenja novega virusa covid-19 vrata zaprli vrtci, vse osnovne šole, tudi tiste s prilagojenim programom, glasbene šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami (razen tistih, ki so ustanovljeni za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami), vse srednje šole, višje strokovne šole, domovi za učence in študente, različne organizacije za izobraževanje odraslih ter univerze in samostojni visokošolski zavodi. Od takrat je minilo šele deset dni, se pa verjetno marsikateremu otroku in staršu zdi že veliko dlje.

Takrat smo mislili, da bodo omenjene ustanove zaprte dva tedna, danes pa vemo, da bo to trajalo precej dlje. Tudi zaradi tega, ker je vlada vmes na dopisni seji sprejela dopolnitve Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih, z namenom vzpostaviti pravno podlagoza uporabo teh prostorov za nastanitev zaposlenih v sektorjih kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti ter druge ukrepe v zvezi z zajezitvijo in obvladovanjem epidemije COVID-19.

Z ministrstva za izobraževanje so sporočili, da klasičnega pouka, dokler bodo trajale izredne razmere, torej do preklica, ne bo. »Do kdaj bodo trajale izredne razmere in se bo treba izobraževati na daljavo, ve le mati narava,« je dejala šolska ministrica Simona Kustec. Medtem so v Avstriji že napovedali, da bodo otroci doma najmanj do 15. aprila. Na ljubljanski univerzi so že pred časom ukrepe podaljšali do 13. aprila, danes pa je Fakulteta za management v Kopru svojim študentom sporočila, da so vsa predavanja v tem letu online, na ta način bodo tudi opravili izpite, roki za diplomske izpite in prakso pa se za ta čas zamrznejo.

Pridno delamo od doma in doma vsi pridno delamo

Večina slovenskih šol se je že v prvem tednu šolanja od doma organizirala in učencem dnevno posredovala snov, ki jo morajo predelati, za vse predmete, tudi za likovno in glasbeno umetnost ter šport. Zdaj v drugem tednu smo že pravi strokovnjaki. Tako učitelji, ki so pri posredovanju snovi in uporabi orodij, ki jih imajo na voljo, vedno bolj spretni in iznajdljivi, pa tudi mi doma, otroci in starši. V kolikor bo delo na daljavo potekalo, se v šolskem koledarju naj ne bi nič spremenilo, napovedujejo na ministrstvu za šolstvo. Otroci bodo kljub temu imeli počitnice. Tudi matura in nacionalno preverjanje znanja za zdaj ostajata v predvidenih rokih.

Foto: Slovenec.org

Poskušajte šolske obveznosti opravljati sproti

Največja nevarnost pri e-šoli je, kot opozarjajo strokovnjaki, da bi si učenci za nekaj dni privoščili odmor in šli na »počitnice«, kar pomeni, da bi bili kasneje tako zasuti z delom, da bi obupali. In skupaj z otroci bi verjetno obupali tudi starši, zato je najbolje, da stisnemo zobe in delamo sproti. Konec koncev tudi na tak način vzdržujemo nek normalen ritem v času nenormalnosti.

Breplačen dostop do gradiv

Foto: Slovenec.org

Nekatere založbe so ponudile možnost brezplačne uporabe učnih materialov. Med njimi na primer Mladinska knjiga: Od ponedeljka, 16. marca 2020, imajo VSI UČENCI dostop do IGRADIV na portalu www.ucimte.com. Za uporabo ni potrebna registracija. Učenci lahko uporabljajo interaktivne samostojne delovne zvezke, ki imajo sprogramirane rešitve nalog.

Založba Rokus Klett je omogočila dostop do vseh elektronskih in interaktivnih gradiv vsem učiteljem/profesorjem in učencem/dijakom v osnovnih in srednjih šolah, ne glede na to, gradivo katere založbe šole uporabljajo. Potrebna je prijava, navodila pa najdete na povezavi.

Vsem učencem želimo uspešno delo, vsem staršem pa veliko potrpljenja. V upanju, da se življenje spet kmalu povrne v stare tirnice vas prosimo #ostanitedoma in #ostanitezdravi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice