Naprej na vsebino

36 novo potrjenih okužb. Kacin: Mi nismo Italija in nočemo biti Italija.

Do 24.00 sinoči je bila okužba s covid-19 v Sloveniji potrjena pri 562 osebah (36 več kot dan pred tem). Odvzetih je bilo 17.294  brisov (v zadnjih 24 urah 1.181). Ponoči je umrl oskrbovanec doma starejših iz Metlike, okužen z novim koronavirusom. S tem smo zabeležili šesto smrtno žrtev pri nas. Hospitaliziranih je trenutno 98 oseb, od tega 17 na intenzivni negi.

Slika 1: Število obolelih s COVID-19 po statistični regiji bivanja na dan 25. 3. 2020 do 24. ure Vir: NIJZ
Do 25. 3. 2020 (do 24.00) je bil vsaj en primer okužbe COVID-19 potrjen v 115 občinah (53 % vseh slovenskih občin), več kot dva primera okužbe COVID-19 sta bila potrjena v 68 občinah. Vir: NIJZ
Slika 2: Število potrjenih primerov COVID-9 po starostnih skupinah na dan 25. 3. 2020 Vir: NIJZ

16% smrtnost na svetovni ravni

Do danes je bila sicer na svetovni ravni okužba potrjena pri nekaj manj kot pol milijona osebah, od tega je v 347,310 primerih še aktivna, pri 139,588 pa zaključena. Stopnja smrtnosti pri zaključenih primerih se je dvignila na 16%.

Vir: worldometers.info/

Dobra novica predsednika vlade Slovenije

Vir: Twitter

Ni časa za igro Kdo se boji virusa

Jelko Kacin je ob začetku današnje novinarske konference nagovoril javnost s spodbudnimi besedami.»Spodbudno je, da ste in smo zelo disciplinirani in da zato širjenje virusa v prvih treh tednih v Sloveniji ni bilo tako hitro kot v najbolj prizadetih državah. Spodbudno je, da smo državljani razumeli pomen svoje lastne odgovornosti, zato smo tako uspešni. Mi nismo Italija in nočemo biti Italija. Mi to zmoremo. Spodbudne novice so tudi motivacija, da zmoremo še več in še bolje. Ključno sporočilo je, da bomo zmogli skupaj. Tudi stanje okužb po Sloveniji nam lahko nekaj pove o zavedanju pomena zaščitnih ukrepov. Kot vidimo, in to preseneča, je okužb manj bližje meji z Italijo. Zdi se, da se ljudje tam zaradi bližine Italije bolj zavedajo pomena ukrepov. To zavedanje mora biti na najvišji ravni povsod, po vsej Sloveniji.«

Kacin je izpostavil, da bi število včeraj (25. marca) potrjenih novih okužb v Sloveniji (50), glede na število prebivalstva v Nemčiji pri istem % pomenilo 5000, v ZDA pa 9000 novih potrjenih okužbo. Poudaril je, da je dosledno izvajanje zaščitnih ukrepov ključno, tako za zaščito nas samih kot tudi vseh drugih.

Vir: NIJZ

Okužbo prenašamo tudi, če sami  nimamo simptomov in sedaj ni časa za pogumnost v smislu: jaz se virusa ne bojim, ker ne gre za to, kdo se česa boji in kdo ne. V tem primeru sploh ne gre več za posameznika ampak gre za vse nas.

Vrhunec epidemije naj bi po nekaterih napovedih dosegli čez približno štiri tedne. Koliko bo takrat okuženih, je težko napovedati, omenjajo se številke več tisoč, a pristojni se trudijo, da bi epidemijo zajezili. Veliko pa je tudi, kot že rečeno, na vsakem izmed nas.

#ostanitedoma in #ostanitezdravi

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice