Naprej na vsebino

Šolanje od doma iz prve roke

Zadnje dva tedna smo dijaki začeli spoznavat popolnoma nov način učenja.

Vsakdanje nam je bilo iti v šolo, tam presedeti polovico dneva, ko smo prišli domov, so nekateri šli gledati svoje najljubše serije, nekateri na svoje športne aktivnosti, nekateri pa družiti se s prijatelji. Domače naloge so bile redko opravljene, recimo, da so bile opravljene le najnujnejše naloge. Zaradi novega Koronavirusa, nam je bilo rečeno, da 13. 3. vzamemo svoje učbenike in svoje učne pripomočke s seboj domov. Zdaj smo povezani prek različnih spletnih učilnic, komuniciramo prek različnih socialnih omrežij in si tako rekoč svoj urnik razporejamo sami.

Manj stresa, več opravljenih nalog.

Zaradi razmer, ki so nastale so nam bile odpovedne šolske naloge in spraševanja. Zelo rada bi poudarila, da se je stres zmanjšal na minimum. Šola oz. natančneje učitelji nam pošiljajo naloge, katere opraviti moramo do določenega termina. Seveda se naloge, ki jih opravljamo štejejo kot ocena, zato nam je jasno, da jih moramo opravljati. Osebno, pa si mislim, da od doma naredim več kot sem naredila v šoli. Snov, ki smo jo jemali v šoli oz. učiteljeva razlaga se seveda ne more primerjati s tem, kar naredimo doma. Ampak vseeno si vzamemo dijaki veliko več časa, da raziskujemo, brskamo po knjigah, da najdemo odgovore katere iščemo. Tako, da časovno se naloge izidejo enako, kot čas, ki bi ga presedeli v šolskih klopeh, le z veliko manj stresa. Seveda ima učenje od doma prednosti tako kot tudi slabosti. Kot smo že lahko zasledili prek medijev, je veliko otrok, ki na žalost nimajo možnosti digitalnega poučevanja.

Vir: Pixabay

Nasveti za boljšo organizacijo učenja za dijake prav tako tudi za starše, ki poučujejo svoje otroke:

  • Preglejte, katere naloge morajo biti opravljene najprej, tako si tudi razporedite urnik.
  • Urnik si vedno naredite en dan prej, tako bo dan potekal lažje.
  • Med učenjem in opravljanjem nalog med različnimi predmeti si naredite pavze. Edino tako bo lahko koncentracija ostala prisotna tako pri otroku, kot tudi pri staršu.
  • Pomembne stvari si vedno podčrtajte, snov ponavljajte več dni zapored, edino tako bo ostala otroku v glavi.
  • Ustvarite ritual, učni dan naj se prične tako kot v šoli, ura učenja pa naj se giblje nekje med 45min in 50min, odmori naj ne bodo daljši od 20 min.
  • Med učenjem naj ne bo motenj okolice t. j. telefon, glasba…

Sedaj je edinstvena priložnost, da spoznate učne navade svojega otroka in mu lahko tudi pomagate z svojimi idejami.

Učni načrt je za vse podoben, način učenja pa si lahko vsak posameznik prilagodi sam.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice