Naprej na vsebino

Bomo v Sloveniji morali uvesti tudi visoke kazni za kršitev samoizolacije?

V začetku tega tedna, ko je bilo zunaj mrzlo in je skoraj da povsod tudi snežilo, se samoizolacije niti ni bilo tako težko držati. Z izboljšanjem vremena pa nas vse vleče na prosto. Nekateri se kljub skušnjavi zadržimo in ostanemo doma ali se odpravimo na sprehod na kraj, ki ni tako obljuden, se držimo pravil varnostne razdalje najmanj meter in pol in vsega ostalega, kar nam svetuje stroka. Spet drugi se obnašajo, kot da se nič ne dogaja. Posedajo po klopcah v parku in se objemajo, in najverjetneje večina teh, ki se strastno objemajo, ne živi v skupnem gospodinjstvu. Ker ti, ki živimo v skupnem gospodinjstvu, smo že dva tedna več ali manj vedno skupaj, ne rabimo klopce za strastne objeme, ampak vsake toliko celo slušalke v ušesih, sploh, če nismo navajeni biti toliko skupaj.

Poseben primer danes sta bili tudi dve ženski, ki sta sicer včeraj ponoči v skupini 42 Slovencev in 8 Avstrijcev prispeli iz Madrida in bili skupaj z ostalimi napoteni na dvotedensko karanteno v hotel Paka v Velenju. Na družbenih omrežjih je zaokrožil posnetek, pod katerim je pisalo: »Nenavaden prizor …. Policisti na trgu ujeli dve osebi, ki sta v hotelski karanteni. Ženski sta se odpravili malo na potep.« Svoje prosto gibanje sta sicer pojasnili z besedami, da če lahko Dragić, ki je šel včeraj iz hotela, da je dal intervju, lahko tudi onidve.

Vir: Twitter Jože Biščak

Kako v primeru prijave ukrepa policija? Kakšna kazen vas čaka?

Policija prve nujne ukrepe za zajezitev širjenja virusa izvede tako, da osebe opozori oz. jim ukaže prenehanje kršitve. Izvrševanje zakona o nalezljivih boleznih, na podlagi katerega so bili doslej sprejeti vsi vladni odloki, je namreč v pristojnosti zdravstvenega inšpektorata. Če pa osebe opozoril oz. ukazov policije ne upoštevajo, policisti kršiteljem na kraju izrečejo globo v višini od 333,00 do 625,00 evrov zaradi kršitve zakona o varstvu javnega reda in miru. Policisti vsakič tudi preverijo, ali neko dejanje izpolnjuje znake kaznivega dejanja prenašanja nalezljivih bolezni, kot ga opredeljuje 177. člen kazenskega zakonika. Sicer policija o ugotovljenih kršitvah obvešča zdravstveni inšpektorat, ki vodi postopke z izrekom glob po zakonu o nalezljivih boleznih. Ta za posameznike predvideva globo od 42,00 do 417,00 evrov. Kot so sporočili s policije, izrekanje glob in ostalih sankcij v tem trenutku ni prioriteta, niti cilj policije. Glavni cilj policije, kot tudi drugih organov, je zagotavljanje spoštovanja navodil s strani prebivalstva, ki jih policija izvaja v skladu z načelom sorazmernosti, so poudarili.

Vladni govorec Jelko Kacin je danes napovedal, da se zna zgoditi, da bo zaradi neupoštevanja navodil in ukrepov, vlada omejila izhode iz stanovanj le na najnujnejše. Nadzor bi lahko vršila mestna in občinska redarstva.

Kakšne so kazni v drugih državah?

Kazni za kršitev samoizolacije so od države do države različne, ponekod so astronomske.

Če se najprej ozremo k sosedom. Italija je zaradi velikega števila okužb zelo zaostrila kazni za kršitev karantene, ki so jo uvedli v prizadevanjih za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Za tiste, ki so okuženi in bodo kršili karanteno, je predvidena zaporna kazen od enega do pet let. Hkrati so povišali globo za kršitev karantene od 400,00 do 3.000,00 evrov. Na poseben način so se akcije udeležili tudi italijanski župani.

Na Hrvaškem je kazen za tiste, ki bodo kršili pravila samoizolacije, od 1.100,00 do 16.000,00 evrov (8.000,00 do 120.000,00 kun), po besedah načelnika civilne zaščite v istrski županiji pa je mogoče tudi, da bodo šli v zapor.

V Srbiji so že izrekli prve tri sodbe zaradi kršenja ukrepa obvezne samoizolacije. Sodniki so trem moškim na sojenjih dosodili zaporne kazni v višini od dveh do treh let.

V Avstriji so kljub prvotnim napovedim, da to ne bo potrebno, zaostrili gibanje in sicer lahko gredo na ulico samo iz treh razlogov: zavoljo dela, zavoljo nakupa živeža ali zavoljo pomoči soljudem. Med dovoljene spada sicer tudi sprehod, če je nujno potreben oziroma če morate sprehoditi psa. Na istem kraju se lahko zadržuje največ pet ljudi, skupaj sme po ulicah iti zgolj par, pa še ta mora dokazati, da živi na istem naslovu. Kazni za kršitve so drastične. Za tiste, ki ne upoštevajo novih pravil, je kazen 2.180,00 evrov, če skupina pride na igrišče ali športno površino oziroma skupaj v prostor, je globa 3.600,00 evrov, za lastnika pa celo 30 tisoč evrov, če jim je pristop oziroma vstop dovolil.

V Franciji zaenkrat omejitve gibanja veljajo do 1. aprila, a jih bodo zagotovo podaljšali. 17. marca je vlada prepovedala vsa javna zbiranja, prebivalce pa pozvala, naj ostanejo doma. Dovoljeni so le nakupi živil in drugi nujni opravki. Zaprte so tudi tržnice na prostem. Francozi morajo izpolniti obrazec, v katerem navedejo razlog za odhod od doma. Vadba na prostem je dovoljena enkrat dnevno, izvajati pa jo je treba samostojno in ne sme trajati več kot eno uro. Družine gredo lahko na sprehod, a največ kilometer stran od svojega doma. Kršenje ukrepov se lahko kaznuje z globo med 135,00 in 3.700,00 evri oziroma do šestih mesecev zapora.

Tudi v  Singapurju, enem najgosteje poseljenih območij sveta, so ob izbruhu epidemije novega koronavirusa uvedli nove zakone, ki se nanašajo na odredbo o omejitvi socialnih stikov. Kršilcem grozi šest mesecev zaporne kazni. Tiste, ki ne bodo držali razdalje najmanj enega metra pri sedenju ali stanju, bodo oblasti lahko oglobile z do 10.000,00 singapurskimi dolarji (6.340,00 evrov) kazni in/ali šest mesecev zaporne kazni. Enako velja za tiste, ki se bodo zunaj službe ali šole zbirali v skupinah po več kot deset ljudi. Nove omejitve tudi prepovedujejo ljudem sedenje na sedežih oz. klopeh, ki so označene z rdečo črto, kar pomeni, da se jih ne sme zasedati. Ti ukrepi veljajo od 27. marca do predvidoma 30. aprila.

Najbolj strogo so pristopili Čehi. Češko ministrstvo za zdravje je namreč sprejelo ukrep, po katerem morajo tamkajšnji družinski zdravniki v domačo karanteno za dva tedna poslati vsakega posameznika, ki se vrne iz Italije. Kdor bo prekršil takšno karanteno in jo zapustil, bo moral plačati do tri milijone čeških kron oziroma skoraj 120 tisoč evrov kazni.

V Rusiji tistim, ki ne bodo upoštevali odredbe samoizolacije, grozi do petih let zaporne kazni. So se pa v Moskvi lotili karantene tudi drugače. Določili so karanteno za skoraj 1,9 milijona starejših in bolnih meščanov. Po napovedih moskovskih oblasti bo karantena v veljavi dobre tri tedne. Karantena velja za prebivalce, ki so starejši od 65 let ali kronični bolniki. Izjemoma bodo lahko svoje domovanje zapustili le, če bodo odšli k zdravniku ali v lekarno. Tudi takrat bodo domovanje lahko zapustili le, če si bodo nadeli zaščitno masko, je pojasnil moskovski župan Sobjanin. Upoštevanje karantene bodo tudi nagrajevali. Vsem, ki bodo spoštovali karanteno, bodo moskovske oblasti nakazale dodatnih 4.000,00 rubljev (približno 46,00 evrov).

Zadnje dni v Sloveniji beležimo velik porast števila okuženih. V četrtek je število poskočilo za 70, včeraj za 52. V kolikor se rast ne bo umirila in v kolikor bodo klopce v parkih še naprej tako obiskane, verjetno tudi v Sloveniji ne bo pomagalo drugega, kot uvesti visoke denarne kazni.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice