Skip to content

Nekateri starši se strinjajo s podaljšanjem šolskega leta

Mineva drugi teden, ko se tako učitelji kot učenci kot starši soočajo s šolo na daljavo. Toliko kot je otrok, toliko je izkušenj s takšnim delom, nekaterim je takšen način šolanja nočna mora, drugemu v olajšanje. Vsekakor se na ta način še veliko bolj kažejo razlike med otroci in nehote se te meje poglabljajo. Namreč tisti otroci, ki do sedaj niso imeli pomoči doma, posledično je bil uspeh slabši, bodo tudi sedaj prepuščeni sami sebi. Prav tako tisti otroci, ki doma nimajo možnosti ali pomoči starša, ker le-ta skrbi za to, da država deluje, da zdravstvo deluje, da so trgovine odprte, da smo varni … ali preprosto nimajo ustreznih pripomočkov, bodo vse tedne, ko bo šola zaprta prepuščeni sami sebi in lastni iznajdljivosti.

Se bo ocenjevanje tudi izvajalo v času šolanja na daljavo

Težko bi rekli, da se vodilni ne trudijo, da bi se stvari stekle tako, da bi bilo čim manj razlik in bi učenci, dijaki, študentje dobili v teh tednih in po vsej verjetnosti mesecu, če ne več, največ kar lahko. Veliko ugibanja je bilo tudi o tem, kaj bo z ocenjevanjem. Namreč v teh dneh je odpadlo kar nekaj preverjanj znanja in je logično vprašanje, kako bodo učenci in dijaki pridobili ocene. V marsikateri šoli so sicer kvoto šest ocen v šolskem letu za glavne predmete, ter 4 do 5 za ostale predmete, že zdavnaj dosegli in presegli, a še vedno ostaja odprto vprašanje, kako oceniti znanje zdaj, oziroma kako pridobiti ocene. Preko spleta, preko individualnih obravnav, ali leto zaključiti na osnovi že pridobljenih ocen? Ministrica dr. Simona Kustec je po koncu drugega tedna pripravila izhodišča možnih oblik preverjanja in ocenjevanja znanja v okoliščinah izobraževanja na daljavo. Vse potrebne napotke bodo šole prejele v prihodnjih dneh, takoj ko bodo ti strokovno usklajeni. Prav tako so v pripravi informacije, ki so potrebne za delo do zaključka pouka v tem šolskem letu.

Pouk na daljavo se za vse ravni izobraževanja nadaljuje tudi v prihodnje, vse do takrat, ko bo odločila zdravstvena stroka drugače. Špekulira se sicer, da bi naj šolarji v šolske klopi stopili že 20. aprila 2020.

Zveza aktivov svetov staršev Slovenije izvedla anketo v pomoč izboljšave pouka a daljavo

Če so starši in učitelji običajno na različnih bregovih in je postalo že skoraj nujno, da se starši pritožujejo nad šolo in šolskim sistemom je te dni nujno, da stopijo skupaj in s skupni sodelovanjem pripomorejo k temu, da bodo učenci in dijaki pridobili največ možnega znanja in se čez kakšen mesec ne bomo pogovarjali o tem, da je potrebno šolsko leto podaljšati v počitnice.

S tem namenom, predvsem, da bi bil rezultat nekakšno vodilo k temu, kar je potrebno še popraviti in izboljšati pri pouku na daljavo so v Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije (ZASSS) opravili anketo med starši o poteku pouka na daljavo. Anketa je še aktivna do jutri, 29. marca 2020 in jo lahko izpolnite na tej povezavi. Na ZASSS sicer opozarjajo, da žal pridobljenih podatkov ne moremo posploševati in imajo majhno »napako«, saj v vzorec malce več kot 15.000, niso vštete t.i. ranljive skupine, ki nimajo možnosti povezave s spletom. Prav tako v to številko po vsej verjetnosti niso všteti tisti, ki povezavo do spleta imajo in jim je malo mar za šolo in vse kar je s šolo povezano. A vendar je podatek, da je kar 99 odstotkov tistih, ki so anketo rešili, zatrdili, da so sledili napotkom šole in so se njihovi otroci učili na daljavo. Prav tako je kar 74 odstotkov učiteljev preverilo opravljeno delo. Za takšen način učenja so v povprečju porabili 2,3 ure na dan, žal so nekateri za to vseeno porabili 10 do 12 ur na dan za šolsko delo. V  več kot 80 odstotkih so starši morali otrokom posredovati literaturo, ki so jo učitelji namenili za delo in v skoraj 70 odstotkih so se starši znašli v vlogi učiteljev ter svojim otrokom pojasnjevali navodila učiteljev, v več kot 50 odstotkih so morali snov tudi pojasnjevati.

Zanimiv je tudi podatek, da se vsaj četrtina vprašanih strinjala s tem, da se šolsko leto podaljša. Sicer se je večina teh strinjala s podaljšanjem za 2 tedna (več kot 40 odstotkov), okoli 20 odstotkov le-teh bi pristalo tudi na odpovedi počitnic za 3 tedne, nekaj manj bi odtopili 1 teden počitnic, malo več kot 10 odstotkov bi jih pristalo na to, da se odrečejo štirim tednom počitnic, dobrih 5 odstotkov bi pristalo tudi a to, da se šola podaljša za več kot mesec dni.

V prihodnjih tednih bo vsaj 60 odstotkov vprašanih staršev svojim otrokom lahko zagotovo pomagalo pri šoli na daljavo, malce več kot 30 odstotkov verjetno, žal pa slabih 5 odstotkov verjetno ne in slaba 2 odstotkov staršev svojim otrokom ne bodo mogli pomagati. Večino le-teh, ker so v službi, nekaj ker nimajo ustreznega znanja in le redki menijo, da je šola dolžnost otrok in da je dolžnost učiteljev, da jih učijo in ne njihova.

Starši, ki so reševali anketo menijo, da je potrebno poiskati in opremiti za pouk na daljavo učence, ki še nimajo te možnosti. Prav tako je nujno potrebno vzpostaviti oziroma okrepiti komunikacijo med učitelji in učenci ter učitelji in starši. Menijo tudi, da bi morale šole in učitelji bolj poenotili načine pouka na daljavo in spodbuditi tiste, ki so se odzvali premalo angažirano in dati pouku na daljavo nekoliko bolj trdne okvirje. Starši si med drugim želijo tudi jasnih in kratkih navodil, ter da je nujno potrebno uravnati količino snovi, ki naj jo učenci usvojijo pri pouku na daljavo.

Šola na daljavo je vsekakor velik zalogaj za vse in le s skupnim delom, sprotnim popravljanjem napak, ter z vzpostavitvijo trikotnika starš-učenec-učitelj se bo šolsko leto resnično zaključilo 24. junija na način, da bodo zadovoljni vsi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice