Skip to content

Primer Kitajske kaže, da v tem šolskem letu klasičnega pouka verjetno ne bo več

V zadnjem tednu na Kitajskem skorajda ni več prišlo do novih okužb, ki bi jih povzročili obstoječi domači primeri. So pa potrdili 54 novih primerov in to pri ljudeh, ki so se vračali ali prihajali na Kitajsko iz tujine. Zato je v soboto začela veljati odredba, po kateri je na Kitajsko prepovedan vstop tujcem, četudi imajo veljavno vizo ali celo dovoljenje za bivanje v državi. Vlada v Pekingu je letalskim družbam tudi ukazala občutno zmanjšanje letov v tujino, kar bo veljalo od jutri naprej.

Virus se je sicer najprej pojavil v največjem mestu v osrednji Kitajski, Wuhanu, decembra lani. Izbruhnil pa januarja. Na Kitajskem je za COVID-19 zbolelo 81.394 ljudi, kar predstavlja 57 ljudi na milijon prebivalcev (Kitajska ima populacijo 1.420 milijard) in v 3.295 primerih se je bolezensko stanje končalo s smrtjo (2 primera na milijon prebivalcev).     

Predvidevamo lahko, da se je širjenje okužbe uspešno zajezilo tudi zaradi strogih ukrepov, ki so jih pravočasno sprejele kitajske oblasti. Za primerjavo: 632 potrjenih primerov v Sloveniji pomeni 304 primere na milijon prebivalcev in 9 smrti v Sloveniji predstavlja 4 smrti na milijon.  

Skupina znanstvenikov te dni opozarja, da bi ohranitev zaprtja šol in podjetij do aprila v kitajskem mestu Wuhan, verjetno pomagala, da bi se morebiten drugi val okužb premaknil na jesen, kar bi zdravstvenemu sistemu omogočilo okrevanje. Pri nas so se šole zaprle 16. marca, takrat predvidoma za 14 dni. Nato je sledilo podaljšanje. Na ministrstvu za šolstvo so že potrdili, da ukrep o zaprtju slovenskih šol in vrtcev ne bo prenehal 17. aprila, temveč bo veljal do preklica.

Avtor fotografije: ZHOU GUOQIANG Vir: CHINA DAILY

Po dvomesečni zaustavitvi javnega prevoza zaradi koronavirusa je javni prevoz v kitajskem Wuhanu ponovno stekel. Metro je po 65 dneh zapore odprl vrata za 11 milijonov prebivalcev. Življenje se vrača v normalno stanje. Vlada RS je odlok s katerim se je na ozemlju Republike Slovenije prepovedalo izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov, posebnega linijskega prevoza potnikov, stalnega izvenlinijskega prevoza potnikov, občasnega prevoza potnikov ter javnega železniškega prevoza potnikov v notranjem in mednarodnem prometu, razen avtotaksi prevozov, sprejela 16. marca.

Če se ozremo na primer Kitajske, ki je tudi tisti primer, pri katerem se je več ali manj celoten cikel razvoja bolezni že odvil, in se zato iz njega lahko veliko naučimo, bo potniški promet pri nas ustavljen vsaj do sredine maja, šole pa bodo zaprte najverjetneje do začetka naslednjega šolskega leta. Vrtci, ki niso vezani na šolsko leto, se bodo verjetno odprli prej, a kaj kmalu prav tako ne. »Če bo epidemija izzvenela v naslednjih 14 dneh, se bomo takrat lahko začeli pripravljati na kolikor toliko normalno življenje. A vrtci zagotovo ne bodo prva ustanova, ki bo začela znova delovati, kot da se nič ne bi zgodilo,« je na včerajšnji dopoldanski novinarski konferenci zatrdil Jelko Kacin.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice