Naprej na vsebino

Resnica o kirurških, navadnih in drugih maskah

V Sloveniji je od včeraj obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobno, ter zaščitnih rokavic pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju. Na spletu je zaokrožilo tudi precej videov s praktičnimi nasveti o tem, kaj lahko uporabite, ko maske nimate in je ni moč kupiti.

Pomagate si lahko z majico:

In celo z moškimi spodnjicami:

Zakaj nositi masko?

Odgovor je pravzaprav precej enostaven: ker se virus prenaša tudi po zraku.

Kot sta v javnem pismu razložila zdravnika Darko Siuka in Matic Koželj: »Glavna nevarnost virusa ni samo v tem, da je smrtnost tako visoka, ampak da je virus tako zelo nalezljiv. Sprva se je predvidevalo, da je prenos samo kapljičen, in sicer na razdalji metra in pol. Slišali smo lahko opozorila, da se virus lahko prenese tudi, ko smo sprva v stiku z okuženo površino, nato pa se z rokami dotaknemo ust, nosu ali oči … Sedaj je dokazano, da mikrokapljice v zraku v zaprtem prostoru ostanejo do nekaj ur. To virusu omogoča, da lahko okuženi v prostoru (npr. v trgovini, na pošti, v zdravstvenem domu in povsod drugod, kjer so ljudje) okuži večino ostalih v kratkem času.«

Karkoli je bolje kot nič

Poročali smo že, da je za zaščito pred virusom zares učinkovita le respiratorna maska. V sklopu respiratornih mask so na trgu na voljo bodisi maske za enkratno uporabo (običajno stisnjena iz močne celuloze s filtrskim elementom in izdihovalnim ventilom) bodisi plastične maske za večkratno uporabo. V Evropski uniji so te maske razdeljene na tri razrede zaščite FFP: FFP-1, FFP-2 in FFP-3. Slednje so tiste, ki najbolje ščitijo uporabnika pred kapljičnimi aerosoli, beljakovinskimi molekulami, virusi, bakterijami, glivami in sporami ter – če se pravilno uporabljajo – tudi pred zelo nevarnimi prahom, kot so azbestna vlakna. Te je seveda v prosti prodaji trenutno skoraj da nemogoče dobiti, ali pa so grozno drage. Kaj torej storiti?

Mladi zdravniki iz Slovenije so zapisali sledeče: »Zavedamo se, da maska, zlasti takšna iz blaga, le deloma preprečuje kapljični prenos z okuženih posameznikov in da je v smernicah uradnih organizacij ni. Ker pa maska vsaj delno deluje in glede na podatke ECDC, da se od 48 do 62 odstotkov okužb zgodi od ljudi, ki še nimajo znakov okužbe, Mladi zdravniki Slovenije vendarle svetujemo vsem ljudem, naj ob nujnih izhodih od doma, kot je obisk trgovine ali stik s sodelavci, nosijo masko, četudi iz blaga, ob tem pa upoštevajo tudi vse druge ukrepe glede higiene in omejitve stikov.«

Zaokrožile novice, da WHO odsvetuje uporabo mask

Včeraj so, malo za sporočilom, da je v zaprtih javnih prostorih pokrivanje predela ust in nosu sedaj obvezno, zaokrožile tudi novice, da WHO odsvetuje uporabo mask. Razni mediji so poročali v smeri: »Kot je danes v Ženevi dejal direktor WHO za nujno pomoč Michael Ryan, namreč ni dokazov, da nošenje zaščitne maske koristi. Prinaša pa dodatno tveganje, če si ljudje narobe snamejo masko in se pri tem okužijo.«

Michael Ryan je to res dejal, sicer malo drugače. Ni dejal, da odsvetuje, temveč: ne priporoča. In nadalje pojasnil: WHO ne priporoča nošenja mask za zdrave člane splošne populacije. Maske naj nosijo osebe z boleznijo ali osebe, ki so v tesnem stiku z okuženimi. Ko bo več ljudi v samoizolaciji, se bo bolezen širila omejeno – znotraj družin. Natančneje je pojasnil, kdo naj nosi masko:

  • Tisti, ki so že oboleli. Predstavniki WHO so priporočili osebam, okuženim s koronavirusom COVID-19, da nosijo maske, da se prepreči širjenje tega na koga drugega.
  • Tisti, ki skrbijo za obolele, naj nosijo maske tudi doma. Ljudje, ki skrbijo za bolne, morajo nositi maske, da se zaščitijo in preprečijo nadaljnje prenašanje okužbe znotraj celotne družine. S samoizolacijo se je namreč prenašanje okužbe z ulice preselilo v naše domove.
  • Tisti, ki so zdravstveni delavci. Trenutno so ljudje, ki jih ta virus najbolj ogroža, zdravstveni delavci, ki so virusu izpostavljeni »vsako sekundo vsakega dne«.

Kdaj priporočilo WHO deluje?

Priporočilo WHO deluje le, ko vsi vemo, kdo je obolel in kdo je še zdrav. Ker pa tega ne moremo vedeti, saj je vsak izmed nas lahko prenašalec koronavirusa tudi zato, ker se virus prenaša tudi po zraku, je vsekakor bolj varno, da se zaščitimo prav vsi.

Priporočilo WHO ima tudi agendo

Že pred mesecem dni, ko je vlada Marjana Šarca sporočala javnosti, da mask ne potrebujemo, so iz WHO pošiljali podobna sporočila in sicer s pojasnili, da mask primanjkuje, in zato je zelo pomembno, da jih je na prvem mestu dovolj za osebje v bolnišnicah, ki je najbolj izpostavljeno. Pozvali so ljudi, naj mask prav zato ne kupujejo, še posebno naj ne kopičijo na zalogo. Popolnoma razumljivo stališče, vendar ne glede na to dodatno osvetljuje tudi včerajšnje izjave. Težko je namreč zdaj trditi nekaj popolnoma drugega, kot si trdil pred mesecem dni, ko se sicer še niti ni vedelo, da se virus prenaša tudi po zraku (in ne samo na meter in pol).

Dodatni razlog, da WHO ne priporoča nošenja mask, je nezaupanje v zdravo pamet prebivalstva

Predstavniki WHO so dejali, da njihov namen sicer ni kritizirati držav, ki svetujejo ali zahtevajo nošenje mask, hkrati pa so poudarili, da se maske pogosto uporabljajo nepravilno, kar povzroča več škode kot koristi.

Poleg tega, kot so zapisali, za širšo javnost mask ne priporočajo, ker:

  • niso zanesljiva zaščita (še vedno se lahko okužimo, če ljudje okoli nas kašljajo in kihajo, zato tudi naša stroka poudarja, da naj se od doma odpravimo le, če se dobro počutimo in nimamo vidnih znakov vnetja gornjih dihal),
  • se bojijo, da bi ljudje z nošenjem maske zanemarili ostale preventivne ukrepe: pogosto in temeljito umivanje in/ali razkuževanje rok, stroga higiene kašlja, ohranjanje razdalje vsaj meter in pol in ostani doma,
  • se bojijo, da bi nošenje maske ljudem dajalo lažen občutek varnosti in bi se zato družili več, kot je to potrebno.

V uredništvu Slovenca zaupamo v razum vsakega izmed vas in verjamemo, da se boste ne glede na to, če imate trenutno nadeto masko ali ne, še naprej držali vseh priporočil NIJZ in poskrbeli za druge tako, da najprej poskrbite zase.

Navodila za pravilno rabo maske (tudi doma izdelane, rute, šala itd.)

V kolikor uporabljate pralno ali improvizirano masko, je nameščanje seveda prilagojeno, pomembno pa je, da se predela obraza, ko je zaščita nameščena, ne dotikate več. Za izdelavo pralne maske ali za improvizirano zaščito uporabite tkanino, ki jo boste lahko prali na višji temperaturi (najmanj 60, še bolje pa na 95 stopinj Celzija). Najprimernejši materiali so stare rjuhe ali platno, pa tudi tetra plenice, v tem primeru uporabite tri plasti.

»V zadnjih dneh smo veliko govorili o maskah. Dvomi in spraševanja mnogih, ali je uporaba mask koristna in potrebna, ni na mestu. Nošenje mask in drugih, vsaj improviziranih zaščitnih sredstev, kot so rute, šali …, v zaprtih javnih prostorih je v Sloveniji obvezno. To je naša suverena in odgovorna odločitev, ki temelji na naši strokovni oceni razmer in zdravi presoji. Moramo ukrepati. Ključno pa je, da se maske pravilno uporabljajo in da se pravil dosledno držimo. Nepravilno nošenje maske je lahko škodljivo,« je opozoril Jelko Kacin, govorec Vlade RS za Covid19.

Velika večine medijev, ki je včeraj poročala o odsvetovanju WHO, je bolj naklonjenih levi politični opciji in za nekatere izmed njih se zdi, da je glavno poslanstvo v teh dneh, ko se celoten svet sooča s pandemijo, postavljati na laž predloge, ki jih daje Vlada RS. S tem seveda samo dodatno sejejo zmedo in posledično nezadovoljstvo med ljudmi, ki že tako ali tako ne vedo več, komu in kaj bi verjeli.

Zaupajte kdaj pa kdaj, dragi bralci, tudi lastni presoji. Zagotovo vam bo samoohranitven nagon sam po sebi dal vedeti, da je vsak zaščitni ukrep, tudi, če se zdi pretiran, tisti, ki vam povečuje možnost, da boste ta čas prebrodili zdravi. Ne, ni prijetno, nikomur izmed nas. Življenje se nam je postavilo na glavo in zdi se, da je leto 2020 zakleto, a tudi to bo minilo. Naj mine tako, da bomo zdravi. Da se bomo, ko to mine, družili, nazdravljali in smejali svojim lastnim izkušnjam in zadregam teh dni, ne pa preštevali mrtve znance, prijatelje in sorodnike. Ali pa bodo le-ti preštevali nas.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice