Skip to content

Šolsko leto ne bo podaljšano, lahko se zgodi, da se bo zaključilo na daljavo

Večino staršev te dni dela s svojimi otroci in marsikdo pove, da je dela zdaj bistveno več, pa ne zato, ker je na plečih starša tudi razlaga, ampak ker se ponekod sedaj obravnava bistveno več snovi kot se jo v šoli. A ne glede na vse, starš je tisti, ki je odgovoren za svojega otroka in njegova naloga je, da otrok v teh dneh dela. Dokaj jasno je že, da se v šolske klopi otroci še nekaj časa ne bodo vrnili, če sploh. Velika večina staršev se absolutno ne strinja s tem, da bi se šolski leto podaljševalo, ker delajo zdaj. Posledično se je odprlo kar nekaj vprašanj s tega naslova. MIZŠ je tako nanje podalo jasne odgovore.

Ali bo šolsko leto podaljšano?

Šolskega leta ne bo potrebno podaljševati, ker smo klasični način izobraževanja iz učilnic prenesli na izobraževanje na daljavo.

Kdaj se bodo učenci, dijaki in študenti znova vrnili v učilnice oziroma predavalnice?

To je ta trenutek težko napovedati, so pa trenutno trije scenariji. V najboljšem primeru, bi se to lahko zgodilo po prvomajskih praznikih, druga varianta je začetek junija, tretja pa, da se šolsko leto zaključi na daljavo.

Kako se bo preverjalo znanje?

 Sistem preverjanja znanja, obseg in oblike preverjanja, bo treba prilagoditi. Kako natančno, prav ta teden proučujemo s strokovnjaki Zavoda RS za šolstvo in s predstavniki ravnateljev. Tisti trenutek, ko bo sprejeta končna odločitev, bomo najprej obvestili ravnateljice in ravnatelje ter učiteljice in učitelje, oni pa nato učence in učenke ter dijakinje in dijake. Seveda pa bo o vseh odločitvah obveščena tudi širša zainteresirana javnost.

Kako boste preprečili, da med učenci in dijaki ne bo prevelikih razlik v znanju?

Večjih razlik ne bi smelo biti, saj tudi izobraževanje na daljavo sledi potrjenim učnim načrtom, torej je vsebina znana, spremenjena je le oblika dela. Sicer pa je zelo pomembno zavedanje, da je delo na daljavo za učence in učitelje sedaj obvezni del izobraževanja.

Kako je z maturo in NPZ?

To vprašanje bomo predvidoma v tem tednu dorekli s predstavniki stroke in ravnateljev oz. ravnateljic, državne maturitetne komisije, centra za poklicno izobraževanje (CPI) ter seveda državnega izpitnega centra (RIC). Skladno z navodilom slednjega je bilo za tretje razrede osnovnih šol, kjer NPZ poteka poskusno, tovrstno preverjanje znanja že zaustavljeno.

Ali bodo morali študentje in dijaki, ki so morali izprazniti študentske in dijaške domove za čas, ko ne bodo prebivali v njih, plačevati stanarino?

 Seveda ne. Vsi dijaki in študentje, ki so zapustili študentske oz. dijaške domove v času trajanja izrednih razmer, stanarine ne bodo plačali.

Zelo pomembno je, da otroci sedaj delajo doma in namesto, da kritizirate kako vsi otroci nimajo možnosti, da bi sploh dostopali do spleta, vi pa to možnost imate, pokličite te starše, ponudite jim pomoč. Če sami spadate med te, da nimate možnosti, obrnite se na vodstvo šolo. V teh dneh ni prostora za ponos, iskanje izgovorov in skrivanje svojega dejanskega stanja. Pomembno je naše zdravje, pomembno je to, da se otrokom omogoči, da šolsko leto končajo dokaj normalno. Nihče vam ne bo napisal globe, če boste poleg svojega otroka učili in pomagali še enemu, ki živi blizu, pa nima možnosti. A le s pomočjo, solidarnostjo in strpnostjo bomo lahko to krizo preživeli.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice