Skip to content

Brezkontaktne poštne storitve preko paketomatov

Veliko spletnih trgovcev je kmalu po razglasitvi epidemije v Sloveniji pozvalo svoje kupce, se pri nakupovanju preko spleta čim več poslužujejo digitalnih plačil, nekateri so plačilo po povzetju tudi odstranili iz nabora možnih načinov plačila. Razne pozive so podale tudi kurirske službe – čim manj plačil z gotovino, pri prevzetju paketa stojte na primerni razdalji in podobno. Odličen način prevzema pošte pa predstavljajo tudi paketomati in avtomatizirane poslovalnice.

Začnimo najprej z avtomatiziranimi poslovalnicami, ki so nekoliko manj poznane in tudi prisotne na manj lokacijah. Avtomatizirana poslovalnica je približno to, kar ime pove – poslovalnica, kjer je storitve mogoče opraviti brez zaposlenih.

Kaj vse se da opraviti v taki poslovalnici? Opravimo lahko navadne poštne storitve, kot je oddaja pisem in sprejem ter oddaja paketnih pošiljk. Na takšni poslovalnici lahko tudi enostavno plačamo položnice preko UPN obrazcev ter sproti opravimo bančne storitve pri banki Nova KBM. V kolikor nam zmanjka kuverta ali znamka, pošte pa so že zaprte, lahko to, poleg dopisnici in razglednic, prav tako kupimo v takšni poslovalnici. Za brskanje po internetu in druge opravke, pa bo poskrbel brezplačen Wi-Fi in možnost polnjenja naprav preko USB. Pomembno je tudi to, da imamo na voljo tudi nakup izbranih izdelkov Lekarn Ljubljana oziroma Obalnih lekarn na poslovalnici v Kopru.

Vse to lahko opravimo v avtomatizirani poslovalnici in to brez stika s komerkoli, kar v trenutni situaciji doda izjemno vrednost.

Imamo pa za zdaj po Sloveniji samo dve taki poslovalnici in sicer eno v Ljubljani na Rudniku, druga pa pri trgovini Lidl v Kopru.

Bolj razširjena možnost za brezkontaktno pošiljanje in prevzem pošiljk je paketomat. To so posebni avtomati z več omaricami, kjer so paketi spravljeni, dokler jih ne prevzamemo. Paketomate lahko najdemo po celi Sloveniji – GLS ima postavljenih okoli 45 paketomatov, Pošta Slovenije pa nekaj manj kot 40.

GLS je pripravil tudi kratek video vodič o uporabi paketomatov. Za prevzem paketa, ki vas bo čakal v omarici paketomata, boste potrebovali kodo, ki jo prejmete preko SMS sporočila, ko kurir vaš paket pospravi v paketomat. To kodo ob obisku paketomata vtipkate in odprla se bo vaša omarica. V kolikor ste izbrali plačilo z odkupnino, lahko tudi to opravite na paketomatu. Lahko pa plačate samo s kartico, z gotovino plačilo ni mogoče.

S pomočjo paketomata lahko paket tudi pošljete. Preko aplikacije oziroma spletne strani boste morali registrirati vaš paket. Povprašali vas bodo po velikosti paketa in ostalih podatkih, kot je naslov prejemnika in pošiljatelja. Na koncu plačate še poštnino s pomočjo plačilne kartice, pridobite kodo in vaš paket je pripravljen za oddajo v paketomat (možen je tudi prevzem paketa na domu). Podrobnejša navodila za pošiljanje paketa so na voljo tukaj.

Svojo pošto – paket, pismo lahko oddate tudi na brezkontaktnih poštnih storitvah. Foto: Mojpaket

Izbira načina dostave v paketomat ob nakupu preko spleta

Če želimo naš paket prevzeti v paketomatu, moramo biti na to pozorni že pri nakupu preko spleta. Ob zaključevanju nakupa, pod možnimi načini dostave preverimo, ali trgovec ponuja možnost dostave v paketomat. Če to možnost označimo, nas bo spletna trgovina avtomatsko vprašala po lokaciji željenega paketomata.

V primeru, da te možnosti ne najdemo, označimo možnost dostave z navadno pošto (Pošta Slovenije ali GLS), kot opombo k naročilu pa napišemo, da bi radi dostavo v paketomat ter dodamo željeno lokacijo.

Potrebno je poudariti, da lahko v tem primeru trgovec ne upošteva naše želje in paket vseeno pošlje z navadno pošto na naš naslov. Ni pa to nobena težava, saj ko bo kurirska služba prejela našo pošiljko od trgovca, bomo na e-mail naslov ali telefonsko število prejeli obvestilo s posebno povezavo. Ko kliknemo na to povezavo, si lahko izberemo drug način dostave – v paketomat. To velja tako za Pošto Slovenije kot za GLS.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice