Naprej na vsebino

Kdaj bomo ponovno svobodni?

Glavno vprašanje te dni je vsekakor »Kdaj se bodo vladni ukrepi sprostili?«, odgovor pa žal ni tako preprost. Če vsaj malo spremljate zapise medijev, ste te dni okoli tega vprašanja zasledili kar nekaj informacij, žal je večina le-teh zavajajočih, ali celo neresničnih. Že velikokrat je bilo jasno povedano, DA V KOLIKOR ŠTEVILO OKUŽENIH ČEZ VELIKO NOČ STAGNIRA, SE BODO S TORKOM MOGOČE SPROSTILI NEKATERI UKREPI. Kar ne pomeni, da bomo po velikonočnih praznikih svobodni in bomo lahko ponovno prehajali iz občine v občino, otroci se bodo vrnili v šole in vrtce, ter vse bo na nek način »po starem«. Da bomo v prihodnje res prišli do tega, mora biti izpolnjen en zelo pomemben dejavnik in sicer, število okuženih ne sme naraščati. In ko se bo krivulja umirila in ne bo več eksponentno naraščala bo vlada od dosedanjih pogovarjanj prešla v dejanja. Dogovor teče v smeri, da bi se najprej sprostile dejavnosti, kjer se lahko nadzira vedenje in se lahko obdrži razdaljo in se izvajajo ostali higienski ukrepi. V ta sklop naj bi spadale trgovine s pohištvom in gradbenim materialom, vulkanizerji in še kdo. S to idejo se sicer vulkanizerji ne strinjajo, ker menijo, da je tveganj preveč. Ne glede na vse, je potrebno najprej počakati in se držati ukrepov. Ne pozabite, da če vas nihče ne vidi pri dejanju, še ne pomeni, da ne počnete kaznivega dejanja. Velja predvsem za te, ki menite, da se lahko družite v stanovanjih in da če si naredite mini piknik sredi gozda, vas nihče ne more oglobiti. Če ste na dieti in jeste na skrivaj, ne boste zgubili kilogramov.

Odstotek pozitivnih okužb glede na število opravljenih testov in število dnevno pozitivnih oseb. Podatki pridobljeni iz podatkov NIJZ in Vlade RS.

V trenutku, ko je bila napovedana ustavitev javnega življenja in je bil odstotek pozitivno okuženih glede na število opravljenih testo 26, danes je ta odstotek 2,9. Če bomo to v prihodnjih dneh obdržali, potem lahko pričakujemo, da se bodo vladni ukrepi sprostili.

Po trenutno dostopnih podatkih je bilo opravljenih 31.813 testiranj in beležimo 1.124 pozitivnih oseb, 33 več kot včeraj. Zabeležili smo 3 nove smrtne žrtve, skupaj jih je že 43, vendar je že 128 ozdravelih. Imamo 108 hospitaliziranih, 34 na intenzivni negi, iz bolnišnice so odpustile 8 oseb.

Graf števila pozitivnih okužb. Vir: Wordometere

Od 1.124 pozitivnih oseb na COVID-19 je kar 208 zdravstvenega osebja, 72, ki jih dela v domovih za ostarele in 225 oskrbovancev v domovih za ostarele.

Graf števila mrtvih. Vir: Wordometer

Trenutno so vsi umrli starejši ljudje, a kot je povedal Jelko Kacin bodo bolj podrobne informacije o tem predstavljene danes ob 19.30 na novinarski konferenci.

Med pozitivnimi na COVID-19 je 615 žensk in 509 moških. Število pozitivnih glede na starostno skupino je predstavljeno v spodnjem grafu.

Število pozitivih oseb na COVID-19 po starosti. Vir: NIJZ

Kot zgleda se je število okuženih v savinjski regiji umirilo in so tokrat zabeležili le 7 novih okužba, kar pa ne bi morali reči za osrednjeslovensko, ki je zabeležila 12 novih okužb in gorenjsko, ki je zabeležila 9 novih okužb. Glede na to, da je v podravski regiji število okuženih padlo, lahko predvidevamo, da iz te regije prihajajo ali ozdraveli ali mrtvi.

Število okuženih po regijah. Vir: NIJZ

Število občin, kjer so zabeležili vsaj en primer pozitivno okuženega je trenutno 141.

Seznam občin, ki imajo vsaj ene pozitivno potrjen primer okužbe. Vir: NIJZ

Dnevna statistika nam kaj malo pomeni, ampak ko je od nje odvisno kdaj in v kakšni meri se bodo vladni ukrepi sprostili, postane zelo pomembne. A ne glede na ukrepe smo samo mi tisti, ki lahko pripomoremo k temu, da bo naše življenje ponovno v »starih« tirnicah. Zato ostanite doma, skrbite zase in za svoje bližnje, spoštujte ukrepe in ostanite zdravi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice