Naprej na vsebino

Ukrepi so bili sprejeti pravi čas in niso pretirani

Ukrepi vlade so za marsikoga pretirani in se posledično pritožujejo nad njimi, a dr. Beovićeva je na današnji novinarski konferenci povedala, da so bili le-ti pravočasno sprejeti in imamo zaradi tega manj smrtnih žrtev. Dr. Beovićeva meni, da epidemija poteka sorazmerno dobro, a to še ne pomeni, da smo dosegli točko, ko bi se bolezen iz enega človeka prenese v povprečju na manj kot enega. Le na ta način lahko nastane negativna povratna zanka in epidemija začne izzvenevati.

Zato je zelo pomembno, da se držimo ukrepov, ki so predpisani, in zdržimo še kak teden ali dva, da bomo potem lahko bolj sproščeno živeli. Dr. Beovićeva poziva državljane, naj premislijo ob vsakem obisku ali je res smiseln, sploh obisk starejših, mame, očeta. Opozorila je tudi, da je potrebno premišljeno sproščati ukrepe in najprej sprostiti tiste dejavnosti, pri katerih je možnost prenosa najmanjša in ob upoštevanju zaščitnih ukrepov in navodil. Za vsako posamezno dejavnost bo potrebno določiti ali lahko poteka tako, da do potekov ne bo prihajalo. Skrbno bo treba spremljati tudi možne nove izbruhe z namenom, da se jih takoj zameji.

Za malenkost je po zadnjih podatkih število okuženih ponovno naraslo. Po zadnjih znanih podatkih je bilo opravljenih že 33.047 testov, beležimo 36 novih pozitivnih oseb, skupaj imamo pozitivnih že 1.160 oseb (522 moških in 638 žensk). Hospitaliziranih je 106 oseb, na intenzivni negi jih je 36, iz bolnišnice je bilo odpuščenih 9 oseb. Umrli sta 2 osebi (skupaj 45), pohvalimo se pa lahko, da imamo že tudi s 137 ozdravljenih.

Število okuženih po regijah. Vir: NIJZ

Tokrat je največ novo okuženih iz pomurske regije – 12, sledi osrednjeslovenska z 11, jugovzhodna Slovenija s 5. V savinjski regiji število okuženih počasi pada in so tokrat beležili 4 osebe. V 143 občinah (67 odstotkov vseh slovenskih občin)so potrdili vsaj en primer okužbe COVID-19, več kot dva primera okužbe sta bila potrjena v 99 občinah. Številčno največ okuženih je v starostni skupini 45 – 54 let, vendar po številu na 100.000 prebivalcev pa je največ okuženih iz starostne skupine 85 plus – 242,9.

Starostna skupina okuženih. Vir: NIJZ
Število okuženih po občinah. Vir: NIJZ

Pred nami je velikonočni vikend, danes so bile in so trgovine polne ljudi. Žal, kljub jasnim navodilom kako naj bi se vedli v trgovinah, se marsikdo teh pravil ne drži. Vlada je z razlogom uvedla ukrep, da smejo ranljive skupine v trgovino med 8.00 in 10.00, ter zadnjo uro pred zaprtjem, in namreč, da se s tem le-te zaščiti. Očitno je to v teoriji bila dobra odločitev, praksa je očitno rezervirana za kakšen drug čas, drug narod. Le z doslednim upoštevanjem ukrepov bomo dosegli to, da se bodo ukrepi sprostili in se bo življenje vrnilo v normalne tirnice.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice