Naprej na vsebino

Kaj narediti ko se roke po uporabi mila in antiseptika izsušijo in razpokajo?

Pogosto in stalno umivanje rok je postalo, poleg nošenja mask na javnih in zunaj javnih mest, glavni poudarek preprečevanja epidemije. Z zadnjo Uredbo vlade, da nošenje rokavic v javnih zaprtih prostorih ni več obvezno, bo število razkuževanj in umivanj rok postalo še bolj intenzivno. Intenzivno in pogosto umivanje rok z milom, uporaba detergentov in antiseptikov v pogojih deaktivacije koronavirusa, pa prinese našim rokam dodatno težavo – suhost, luščenje kože, razpokanost in posledične bolečine. Ko pride do izraza dezinfekcija, je potrebno nekaj žrtvovati. Tu pa so v prvi vrsti najbolj izpostavljene naše roke.

Ker se virus prenaša s stikom, so antiseptiki splošno dosegljivi in uporabljani, praktično na vhodu in izhodu v zaprte javne prostore. Njih uporaba je obvezna, so pa različnih vrst in različne sestave. V antiseptikih je praviloma (tudi) alkohol, ki je tako prisoten na številnih mestih, ki se jih ljudje v zaprtih javnih prostorih dotikajo in jih uporabljajo. Poleg alkohola izdelki, namenjeni za kemično čiščenje rok, vsebujejo tudi hipoklorno kislino, ki ima baktericidni učinek. Težava nastane pri bolnikih, ki že imajo težave s kožo na rokah, ki že imajo, na primer, kontaktni dermatitis, pa se uporabi antiseptikov v tem času ne morejo izogniti. Pogosta sterilizacija rok z alkoholnimi tekočinami pa lahko povzroči izsušitev, luščenje in pokanje kože tudi pri povsem zdravih ljudeh.

Na trgu lahko kupimo dve vrsti antiseptikov, ki vsebujejo alkohol, ena vrsta je izopropanol, druga pa etanol, ki se med seboj bistveno ne razlikujeta. Dolgotrajna in pogosta uporaba antiseptikov, čemur se v danih razmerah ne moremo izogniti, pa lahko povzroči izsušitev kože, srbenje dlani, pokanje kože in druge bolezenske simptome. Če pride do večjih neprijetnosti in nelagodja, se je treba čim prej posvetovati s strokovnjakom dermatologom. Pri izdelkih, antiseptikih, ki vsebujejo alkohol, morate biti pazljivi tudi čas izhlapevanja tekočine, preden se dotaknete predmetov, da preprečite onesnaženje le teh z ostanki razkužilne snovi, predvsem pri hrani in pri uživanju le te, da ne bi prišlo do nehotenega zaužitja.

V domačem okolju se uporaba razkužil ne priporoča, tako, da namesto da pogosto uporabljate alkohol za kemično čiščenje rok, da dosežete namen dezinfekcije in sterilizacije, raje sledite petim korakom umivanja rok v pravilnemu časovnem odmerku. Umivanje rok je najbolj dostopen in učinkovit način preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni. Vendar pa voda, še posebej vroča voda, tudi odstrani zaščitno maščobo s kože. In ko se le ta opere še z milom, na rokah praktično ne ostane plast maščobe. Tudi čistilne snovi, ki jih vsebujejo gospodinjske kemikalije, izsušijo kožo. Zato je po umivanju rok priporočljivo, da ne pozabite na dodatno vlaženje s kremami in olji.

Pri pogostem umivanju rok, kar počnemo sedaj, je priporočljivo uporabiti bolj nevtralen vlažilni losjon za roke ali milo. Najprej morate biti pozorni na milo. Če je le mogoče ga zamenjate z bolj nežno izvedbo. Kozmetiki priporočajo, da dajete prednost tekočemu ali kremnemu milu z minimalnimi dodatki in dišavami in drugimi snovmi, škodljivimi za roke. Za težave z rokami je bolje izbrati otroško milo.

Če se na rokah pojavi suha koža, srbenje, luščenje in razpokana koža, lahko najprej nanesete mazilo, ki vam ga je morda že predpisal zdravnik, po približno petih do desertih minutah pa nanesite še kremo za roke ali vazelin. Sestavine kreme za roke naj bodo blage in preproste, saj je koža rok v tem času pogosto poškodovana, vazelin pa ima dober vlažilni učinek in je brez dodatnih zdravil, kar je dobra izbira. Ljudje, ki morajo rokavice nositi za delo, naj jih ne uporabljajo večkrat, če gre za izdelek za enkratno uporabo, za splošne rokavice pa je bolje, da jih po uporabi posušite obrnjene navzven.

Ne pozabite občasno nanašati vlažilne in negovalne kreme na roke, večkrat na dan. Še posebej v sedanjih pogojih pogoste uporabe mila in antiseptika.

Kaj še lahko storimo za svoje roke ?

Kokosovo olje je odličen vlažilec rok za tiste, ki si zaradi pogostega umivanja ali razkuževanja  izsušijo roke z antiseptiki in milom.

Resnejšo nego in radikalno rešitev obstoječih težav s kožo bo zagotovila medena maska za roke. Potrebovali boste 1 žlico medu, 1 čajno žlička ovsene kaše in 1 rumenjak. Sestavine zmešajte, vtrite v kožo rok in po pol ure sperite s toplo vodo.

Obkladek iz kisle smetane bo pomagal odpraviti razpoke in hrapavost kože. Vzemite 1 žlico kisle smetane, 1 rumenjak in nekaj kapljic limoninega soka. Premešajte, nanesite na roke, ovijte s folijo za živila in pustite pol ure. Nato obkladek odstranite z bombažno blazinico.

Vlažilna kopel s kamilico je izredno dober način za obnovo vlage v koži. Zavrete 2 žlici lanenih semen in pustite vreti 20 minut. Dodate 2 skodelici povrete, odcejene kamilice. Roke potopite v kopel in držite 20 minut.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice