Skip to content

Starši, pozor! Vi morate otroke vpisati v srednje šole.

Osnovno šolo bo v letošnjem šolskem letu zaključilo 18.053 učencev in učenk (lani 17.684, predlani 17.085), ki bodo lahko kandidirali na skupno 23.782 (lani 23.756) vpisnih mest na srednjih šolah. Prvotno bi se vsi ti morali do 4. aprila 2020 vpisati v želene srednje šole, a je koronavirus vse skupaj postavil na glavo in vpis do tega datuma ni bil možen. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je prejšnji teden že odpovedalo nacionalno preverjanje znanja in podalo navodila za ocenjevanje v osnovnih šolah. Danes pa so predstavili tudi nov rokovnik za prijavo in vpis v srednje šole in dijaške domove za naslednje šolsko leto.

Nov rok za prijavo za vpis v srednješolske programe in dijaške domove je 11. maj 2020. Do takrat morajo vsi kandidati oddati prijavnico (samo eno, razen če se želijo vzporedno izobraževati), med njimi tudi tisti, ki se šolajo na domu, in tudi tisti kandidati, ki še niso opravljali preizkusov nadarjenosti na srednjih šolah, ki izvajajo izobraževalne programe, za katere je kot posebni vpisni pogoj treba uspešno opraviti tudi preizkus nadarjenosti.

Bodoči dijaki morajo prijavnico za vpis v srednjo šolo oziroma prijavnico za vpis v dijaške domove izpolniti, podpisati (POZOR! Podpišejo tako starši kot bodoči dijak) in poslati na izbrano srednjo šolo oziroma izbrani dijaški dom. Prijavnico sicer lahko pošljejo priporočeno po pošti (samo priporočeno in NE s povratnico), ali pa skenirano (fotografirano) pošljejo na elektronski naslov izbrane srednje šole oziroma izbranega dijaškega doma. Če bodo kandidati pošiljali prijavnico po elektronski pošti, MIZŠ svetuje, da prijavnico v vednost pošljejo tudi na elektronski naslov svetovalnih delavcev srednje šole, prijavnico za vpis v dijaške domove pa v vednost na elektronski naslov za vpis v dijaškem domu.

Nič zato, če na prijavnici za vpis v srednje šole ne bo podpisa in žiga ravnateljice oziroma ravnatelja osnovne šole.

Tisti, ki so že oddali prijavnico za vpis v srednje šole oziroma dijaške domove, jim novih prijavnic ni treba pošiljati.

Vsi, ki boste morali opraviti preizkuse nadarjenosti, se po novem rokovniku le-ti predvidevajo v tednu od 1. junija do 6. junija 2020, odvisno od razporeda šol. Nekatere srednje šole bodo preizkuse nadarjenosti izvedle na daljavo, nekatere tudi že v maju. O natančnih razporeditvah bodo kandidate obvestile  srednje šole. Rezultat preizkusa bo znan najkasneje do 10. junija 2020. Če kandidat ne bo opravil preizkusa nadarjenosti, bo tako imel še dovolj časa, da svojo prijavo za vpis, ki jo je oddal do 11. maja 2020, prenese na drugo izbrano šolo.

Tisti, ki so se želeli prijaviti v izobraževalni program Gimnazija – športni oddelek in Ekonomska gimnazija – športni oddelek, so morali že do 4. 3. 2020 na izbrano šolo posredovati vso zahtevano dokumentacijo za ugotavljanje izpolnjevanja pogojev za vpis v tovrstne programe.

Rok za prenos prijave je do 16. junija 2020, do takrat lahko vsak bodoči dijak svojo prijavo prenese iz kakršnihkoli razlogov. Do tega datuma bo potekal tudi prenos prijave za vpis v dijaški dom. Če se odločite za prenos prijave, to storite tako, da na izbrano srednjo šolo, kjer bodo imeli prvotno prijavnico, na elektronski naslov svetovalnega delavca, ki ureja vpis, posredujete skenirano/fotografirano izjavo, ki jo podpišeta dijak in starš, v kateri pisno zaprosite, da v njihovem imenu svetovalni delavec odjavi bodočega dijaka s programa, za katerega je oddal prvotno prijavnico, in jo posreduje na drugo šolo, kamor bi želel bodoči dijak prenesti prijavo.

Ali omejitev vpisa bo, se bo vedelo že 26. junija 2020 popoldan (za srednje šole) oziroma 30. junija 2020 (za dijaške domove), ko bodo na spletnih straneh MIZŠ objavili seznam srednjih šol oziroma dijaških domov, ki bodo vpis omejili.

Vpis v srednje šole in dijaške domove bo potekal v tednu od 30. junija 2020 do 6. julija 2020, odvisno od razporeda šol oziroma dijaških domov – o natančni razporeditvi bosta bodoče dijake seznanila šola oziroma dijaški dom.

Spodnje meje točk prvega kroga izbirnega postopka na srednjih šolah bodo na spletni strani MIZŠ objavljene predvidoma 6. julija 2020 popoldan.

Če bodoči dijak na želeno srednjo šolo ne bo sprejet v prvem krogu izbirnega postopka, bo prijavnico za drugi krog izbirnega postopka lahko oddal na šoli, kjer je oddal že prvotno prijavnico, in sicer do 9. julija 2020 do 13. ure. Zato je smiselno, da se pozanima, na katerem mestu je bil v prvem krogu. Namreč: šole v prvem krogu sprejmejo 90 odstotkov vseh svojih bodočih dijakov, in če je bil kandidat le mesto ali dva pod mejo, bo po vsej verjetnosti brez težav sprejet v drugem krogu. Vse podrobnosti o tem, tudi prijavnico za drugi krog, bo bodoči dijak dobil na srednji šoli, prijavnica za drugi krog pa bo objavljena tudi na spletni strani MIZŠ.

Za tiste, ki bodo sprejeti šele v drugem krogu izbirnega postopka (s tem bodo seznanjeni 14. julija 2020) in se morajo vpisati še v dijaški dom, bo vpis v dijaški dom sledil temu datumu.

Izbira ustrezne srednje šole je za marsikoga težka, zato pri izbiri dobro premislite, kam se dejansko želite vpisati. Srednja šola je vsekakor pomembna stopnica na poti vsakega mladega človeka. Lahko mu odpre vsa vrata ali zapre.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice