Skip to content

Vizualiziraj in ves svet bo tvoj

Prepričana sem, da ste že kdaj ujeli teorijo, da je na svetu le pet odstotkov ljudi, ki so bogati in uspešni. Dostikrat se ob tem dodaja, da je temu tako, ker so vizualizirali, in da so uspeli, ker so verjeli vase. Ne bom štela, koliko instant gurujev to formulo prodaja ljudem in jih prepričuje, da je meja le nebo. Leta 2006 je svet ugledala knjiga Skrivnost (The Secret). Delo, ki naj bi odpiralo vrata vsakemu posamezniku, če le dojame skrivnost, ki jo uspešni ljudje poznajo že stoletja. Mnogi so povzeli celotno vsebino v nekakšno logiko, da privlačimo tisto, kar smo, da če vizualiziramo, lahko dosežemo vse, tudi bogastvo in zdravje, ter da to počnejo vsi uspešni ljudje, ki so ravno zaradi tega početja tako bogati in uspešni. Ta miselnost je odprla vrata za vse prevarante, ki so želeli na hitro obogateti in so na osnovi nekaj motivacijskih misli, prodajo nečesa in prilagojenim piramidnim sistemom premamili množico ljudi, ki so verjeli, upali in so bili močno ogoljufani. Mislim, da mi ni treba posebej pisati seznama vseh teh v Sloveniji, a če si vzamete le uro časa in pogledate spodnji film, vam bo jasno, kdo vse uporablja besede in misli Skrivnosti. Žal jih večina razume napačno oziroma jih predstavlja bolj vabljivo in po logiki – vse je v mislih, z mislimi lahko dosežeš vse.

Resnica o Skrivnosti in filozofiji v ozadju

Dejstvo je, da se ljudje ne želimo spreminjati, želimo pa spremembe in zelo redko znamo ta pojma povezati. Marsikdo si želi bogastva, slave in položaja, a v ozadju ne vidi truda, časa in volje, ki so v to vloženi. Želijo si zdravje, a zanj začno skrbeti takrat, ko je že prepozno. Vsako naše dejanje ima neko posledico, nekatere posledice so takojšnje, druge spet pridejo enkrat kasneje, a vedno pridejo. Naj ponazorimo to z bolj konkretno situacijo. Če želimo lepo izklesano telo, je treba spremeniti način življenja, kajti le zdrava prehrana in redna telovadba sta tisti, ki vodita do takšnega uspeha. Kar pa ne pomeni, da se vi v eni točki odločite, da boste fit, suhi … ter začnete s telovadbo, pravilno prehrano in boste čez teden, mesec bog Adonis. Če želite biti bogati, morate ali zadeti na lotu ali se v bogato družino roditi, poročiti ali bogastvo preprosto ustvariti s trdim delom. In še bi lahko naštevali.

Torej, vse v našem življenju se zgodi z nekim razlogom, ki ima izvor v našem preteklem dejanju, četudi se to sliši še tako čudno. In samo mi smo tisti, ki imamo moč, da svoje življenje spreminjamo. Ravno o tem govori ta famozna knjiga Skrivnost. Vsi tisti, ki pa so kadarkoli v roke vzeli Sveto pismo, Koran ali kakšno drugo sveto knjigo ter delo kakšnega filozofa, so besede, zapisane v Skrivnosti, brali že tam. Če skušam strniti v nekaj misli, kaj je bistvo Skrivnosti:

  • Ljudje ne znamo biti hvaležni za tisto, kar imamo, in hrepenimo po tistem, česar nimamo. Na ta način uničujemo vrednost vsega, kar imamo. Del ene izmed Jezusovih pridig gre ravno v smeri, kdor ima veliko, bo imel še več, kdor ima malo, bo imel še manj. Bistvo pa je le v tem, da lahko ima nekdo ves denar tega sveta, pa bo želel še vesolje in ne bo znal videti veličine tega, kar ima.
  • Potrpežljivost uničuje naše življenje. Namreč: večina ne zna biti potrpežljiva in želi vse zdaj in takoj. A kot je v Skrivnosti opisano – če posadiš seme, ga moraš negovati, ga hraniti in bo zraslo ter boš seme svojega dela lahko pobral, ko bo zrelo in nič prej. Tako je z našimi željami in cilji. Ni dovolj, da imamo samo željo, ker želja bo ob prvi oviri zgubila pomen, treba je imeti jasen cilj in z voljo preiti čez vse ovire, za cilj delati, ga negovati, in ko bo dozorel, bo tudi dosežen.
  • Postavljamo si nejasne cilje in ne ločimo želja in ciljev. Želja je nekaj, kar bi imeli, in se v bistvu niti ne zavedamo odgovornosti le-te. V željo nismo pripravljeni vložiti veliko in kot že zapisano, pri prvi oviri jo predrugačimo ali obupamo. Pri cilju je situacija bistveno drugačna, saj je konec jasen, in četudi zaidemo s poti, jo znova najdemo. Pričakovanja cilja ne ubijejo, željo pa.
  • Pričakovanja zameglijo našo presojo. Običajno znamo zaradi pričakovanj uničiti vse lepo. Kot primer lahko omenimo »šalo«, da dekleta pričakujejo princa na belem konju, dobijo pa konja v belem BMW. Bistvo tega je, da pričakovanja oblikujemo na osnovi želja in ne ciljev, zato namesto da bi videli dobro, vidimo le tisto, kar to ni. To je podobno situaciji, ko pred zaprtimi vrati kričimo, kaj vse je narobe in da ne moremo notri, ne zmoremo pa uvida, da je treba vrata le odpreti.

Vsaka sprememba potrebuje določen čas in kot so strokovnjaki ugotovili, potrebujemo vsaj 28 dni, cikle ene lune, da neko spremembo sprejmemo in se je navadimo. Da to isto zadevo ponotranjimo in postane del našega vsakdana, pa najmanj tri mesece.

Kaj lahko naredimo danes za boljši jutri

Najtežje je začeti in čas te prisilne karantene je idealen za to, da končno naredite spremembo, katere del želite biti. V Skrivnosti je velik poudarek na hvaležnosti in na tem, kako lahko s svojimi mislimi, drugačno energijo marsikaj spremenimo. Pot hvaležnosti je težka in zahteva veliko discipline, uspešna pa je le toliko, kolikor ste pripravljeni na spremembe v življenju.

Torej, če želite spremeniti svoje življenje, sledite naslednjim napotkom: v poseben zvezek vsak dan vpišite nalogo tistega dne. Če kakšen dan izpustite, potem se vrnite za tri naloge nazaj in jih zapišite znova. Pomembno je, da jih pišete ročno, saj je to star psihološki trik. Spomnite se iz šolskih dni, kako nadležno je bilo tisto pisanje: 10-krat zapiši to in to, a še vedno veste, kaj ste morali takrat zapisati.

1. DAN:

Napišite 10 stvari, za katere ste tisti dan hvaležni, da so se vam zgodile. Ko jih napišete, preberite vsako posebej in na koncu vsake recite: hvala, hvala, hvala.

To ponovite vsak dan, tako boste na koncu zadnjega dne imeli 280 zapisov o stvareh, za katere ste hvaležni. Dnevno pa ponovite le 10 teh stvari tistega dne.

2. DAN:

Tekom dneva si poiščite kamenček, predmet, ki ga boste nosili dnevno s sabo. Zvečer pred spanjem boste ta kamenček odložili ob posteljo in si v mislih odvrteli celoten dan, se spomnili vsega lepega in se zahvalili za to, hkrati pa se boste spomnili na vse slabe stvari in se zahvalili zanje ter prosili za razrešitev oziroma za pomoč, da teh negativnih trenutkov ne boste več doživeli.

Tudi to ponovite vsak dan.

3. DAN:

Spomnite se na tri osebe v vašem življenju, ki vam pomenijo veliko. In ob vsaki osebi napišite 10 stvari, za katere ste jim hvaležni.

4. DAN:

Spomnite se na svoje zdravje in naj bo tistih 10 zapisov o hvaležnosti v smislu hvaležnosti o zdravju. Na list papirja si napišite misel: Dar zdravja me ohranja živega. Ta listek si dajte na vidno mesto ter vsak dan poglejte nanj.

5. DAN:

Na list papirja zapišite: Hvala ti za ves denar, ki sem ga dobil tekom življenja, ta list pa potem dajte v denarnico. Prav tako napišite seznam denarnih daril, ki ste jih dobili v življenju, ter se zahvalite zanje.

6. DAN:

Tema 10 stvari, za katere ste hvaležni, naj bo delo.

7. DAN:

Napišite seznam težav, ki jih imate v življenju. Izberite si eno in se zahvalite za razrešitev te težave.

8. DAN:

Tema 10 stvari, za katere ste hvaležni, naj bo hrana.

9. DAN:

Preuredite si svoje položnice. Na položnice, ki še niso plačane, napišite: Hvala za denar. Na že plačane pa: Hvala – plačano. To naj postane stalnica vašega življenja.

10. DAN:

Tekom dneva bodite pozorni na ljudi, ki vam bodo prekrižali pot in vam kaj dali (materialnega, čustvenega …). Zahvalite se jim za to.

11. DAN:

Jutro začnite s HVALA in enako vsa nadaljnja jutra.

12. DAN:

Spomnite se treh ljudi, ki so zaznamovali vaše življenje. Napišite pismo za njih  (ga ne odpošljete).

13. DAN:

Napišite seznam 10 želja, ki jih imate. Vizualizirajte jih, predstavljate si, katera čustva vas bodo obšla, komu boste najprej povedali in kaj boste naredili, ko se bodo uresničile.

14. DAN:

Jutro začnite z urnikom stvari, ki vas čakajo čez dan. Zahvalite se za vse zadolžitve in dobre novice.

15. DAN:

Izberite si osebo, s katero ste že končali odnos. Napišite 10 stvari, za katere ste tej osebi hvaležni.

16. DAN:

Spomnite se na tri dogodke v vašem življenju, ki vam predstavljajo popolno srečo, in se zahvalite zanje.

Spomnite se petih organskih funkcij, na katere ste ponosni, in se zanje zahvalite.

Spomnite se na eno stvar v življenju, ki jo želite izboljšati, ter se zahvalite za razrešitev.

17. DAN:

Naredite si tri magične čeke in vanje vpišite svoje ime, datum in znesek, ki ga želite prejeti.

18. DAN:

Iz svojega seznama težav izberite tri težave, ki jih želite razrešiti. Vsako posebej vizualizirajte in se zahvalite za rešitev.

19. DAN:

Tekom dneva se ob hoji zahvalite za korake. Čez dan tako rečete vsaj 100-krat  hvala – ob vsakem koraku.

20. DAN:

Začutite svoje srce. V srcu začutite svojih 10 želja.

21. DAN:

Iz seznama 10 želja izberite tri želje in se zahvalite za uresničitev teh treh želja. Za vsako posebej.

Spomnite se na tri nepričakovane dogodke med letom in se zanje zahvalite.

22. DAN:

Seznam želja vizualizirajte in bodite hvaležni za uresničitev teh želja. To naredite vsaj 2-krat na dan, vsak dan.

23. DAN:

Zahvalite se za zrak in si vzemite čas zase in 5-krat globoko vdihnite.

24. DAN:

Poiščite sliko treh oseb, ki vam pomenijo veliko. Ob sliki  jim pošljite dar ljubezni, spoznanja in se zahvalite, da so del vašega življenja.

25. DAN:

Tekom dneva se zahvalite za sedem stvari, ki jih vidite in bi jih želeli imeti.

26. DAN:

Spomnite se na eno vašo napako in se ob tej napaki spomnite na 10 pozitivnih stvari, ki ste se jih ob napaki naučili. In se zahvalite zanje.

27. DAN:

Pred ogledalom se zahvalite za tri stvari na sebi, na katere ste ponosni.

28. DAN:

Zahvalite se za lepe stvari, ki so se vam zgodile dan prej.

Po 28 dneh boste spoznali, koliko stvari imate v življenju, in vsaj malo bolj jasno vam bo, kaj je v življenju pomembno in kaj ne.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice