Naprej na vsebino

Iz domače kuhinje: Ričet ali ješprenj

Ričet je slovenska narodna jed na žlico, ki jo pogosto imenujemo kar po njeni glavni sestavini – ješprenj. Tradicija hranilne in okusne jedi sega daleč v zgodovino, saj so to priljubljeno enolončnico iz zelenjave in mesa poznali že v starem Rimu. Že v sedemnajstem stoletju ga je v svojih delih omenjal Valvasor in za njo uporabil besedo ričet, ki sicer izhaja iz nemškega izraza ritschet. Nekdaj so ga gospodinje kuhale v litoželeznih loncih v krušni peči, postregle pa so ga hladnega, šele en dan po kuhanju, in ga tik pred serviranjem okisale in zabelile z oljem. Zanimivo dejstvo, ki je povezano z ričetom, je tudi ime ljubiteljev gora, ki so se oklicali za »ričetarje«, ker so na poti med gorami zmerom uživali ričet, ki se ga da enostavno hraniti in pogreti.

Glavna sestavina jedi na žlico je ješprenj oz. oluščeno ječmenovo zrnje. Izhaja iz Male Azije, kjer so ga gojili že pred 6000 leti, in spada med najstarejše kultivirane rastline. V srednjem veku so ga poznali v Evropi, kakor lahko sklepamo iz srednjeveških zapisov, ki ječmenovo vodo opisujejo kot zdravilno pijačo. Skozi zgodovino je uporaba ječmena postala izrazito vsestranska; ječmenov slad pogosto uporabljamo namesto belega sladkorja, ko skušamo pripraviti zdrave sladice, v časih pomanjkanja pa so iz praženih in zmletih ječmenovih zrn pripravljali kavni nadomestek, ki nima kofeina.

Ne le zgolj zaradi ješprenja, ki vsebuje veliko vitaminov in mineralov, temveč tudi zaradi mnogih vrst zelenjave, ki so del njegovega recepta, pravimo, da je ričet izjemno zdrava in hranilna jed. Njegov recept je prilagodljiv, torej ga lahko pripravijo tudi vegetarijanci in vegani ali tisti, ki zaradi izbirčnejših brbončic ne marajo katere od sestavin.

Foto: Malinca.si

Za pripravo običajnega ričeta boste potrebovali:

 • 250g ješprenja
 • 1 lonček korenja
 • 1 lonček kolerabe
 • 1 lonček fižola
 • ½ lončka gomoljne zelene
 • ½ lončka peteršilja
 • ½ lončka pora
 • 300 g prekajenega svinjskega vratu
 • 1-2 stroka česna
 • začimbe po okusu ali zelenjavno kocko
 • 1 lovorjev list

Priprava:

Na večer pred kuhanjem ričeta ješprenj namočimo v vodo, ki jo naslednje jutro odlijemo, ješprenj pa speremo. Vso zelenjavo razen pora narežemo na kocke, por pa na kolobarje. Tudi meso narežemo na kocke.

Lonec, ki ga uporabljamo za kuho ričeta, naj je velik, petlitrski. Vanj stresemo ješprenj in dolijemo toliko vode, da bo njena gladina za dva prsta nad ješprenjem. Kuhamo okrog 35-45 minut, nato pa dodamo še korenje, gomoljno zeleno, 1-2 stroka česna in peteršilj. Kuhamo še dodatnih 30 minut.

Foto: Mamijedoma.blogspot.com

Nato v lonec dodamo kocke mesa, por in začimbe ter na zmernem ognju kuhamo še okrog 30 minut.

Dober tek!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice