Naprej na vsebino

Digitalni juan: Kitajska želi razbiti hegemonijo ameriškega dolarja

Razvoj kitajskega digitalnega juana se kljub pandemiji ni upočasnil. Prejšnji teden je bilo razkrito celo, da bodo tri od največjih ameriških blagovnih znamk, McDonald’s, Starbucks in Subway, med 19 podjetji, ki sodelujejo pri testiranju kitajske digitalne valute.

Čeprav je tiskovni predstavnik Starbucksa medijem sporočil, da ne sodelujejo pri testiranju digitalne valute, je novica kitajske centralne banke odjeknila kot iz topa.

Predstavnik kitajske centralne banke je potrdil, da več državnih bank izvaja testiranje interne digitalne valute v štirih mestih – Shenzhenu, Suzhouju, Xiongangu in Chengduju.

V naslednjem mesecu bodo uslužbenci v teh mestih prejeli vsaj del svojih plač v obliki digitalnega plačila, s čimer bo glavna centralna banka zaznamovala mejnik na poti do prvega svetovnega sistema digitalne valute.

Po mnenju nekaterih strokovnjakov bi lahko kitajska digitalna valuta resno grozila ameriškemu premoženju, ki že desetletja nesporno kraljuje – ameriškemu dolarju.

Nadvlada dolarja

Skoraj 90 odstotkov mednarodnih transakcij v letu 2019 je bilo opravljenih v ameriških dolarjih. Poleg tega je 60 odstotkov vseh deviznih rezerv na svetu v ameriških dolarjih. Za primerjavo: kitajski juan predstavlja le 2 odstotka svetovnih plačil in rezerv.

Prevlada daje Washingtonu ogromno moč – tudi pri vprašanjih, ki nimajo veliko zveze s financami. Ker je svetovni finančni sistem v New Yorku, kjer plačilni sistemi na osnovi dolarjev obdelujejo trilijone transakcij, ima ameriška vlada globalno vlogo pri uveljavljanju sankcij.

Ker je toliko sveta odvisnega od ameriškega bančništva, lahko to pomeni, da so tudi podjetja – čeprav ne poslujejo neposredno z ZDA – še vedno odvisna od ameriškega finančnega sistema.

Zaradi te edinstvene moči organizacije, kot je iranski korpus islamske revolucionarne garde, in države, denimo Severna Koreja, občutijo ugriz, ko jih sankcionira Washington.

Na domačem trgu je bil dolar življenjsko pomemben tudi za Američane, zlasti v kriznih časih. Ker se je povpraševanje po ameriških dolarjih med sedanjo pandemijo koronavirusa povečalo, so se ZDA lahko zadolžile po razmeroma nizkih obrestnih merah, kar je pomagalo pri financiranju lastnih reševalnih ukrepov.

Lahko bi rekli, da danes še vedno odmeva stavek, ki ga je John Connally, minister za finančne zadeve predsednika Richarda Nixona, leta 1971 slavno povedal skupini svetovnih finančnih ministrov: »Dolar je naša valuta, vendar je vaš problem.«

Izziv Kitajske

Kitajska, Rusija in številne druge države so se desetletja močno trudile, da bi ustvarile sistem nadomestnih rezervnih valut. A nobena ni požela uspeha.

Kitajska valuta se v osnovi uporablja le v nekaterih azijskih državah, pri nekaterih transakcijah, na primer pri nakupu surove nafte iz Irana, ker ameriške sankcije Iranu otežujejo sprejemanje plačil v dolarjih.

Toda kljub očitkom Kitajske nad premoženjem dolarja je Peking okoli tega zgradil svoje izjemno uspešno gospodarstvo. Kitajska večino svojih dolarjev pridobi z izvozom blaga v ZDA. Kitajska podjetja te iste dolarje pri centralni banki zamenjajo za kitajski juan, da plačajo svoje delavce. Centralna banka pa hrani te dolarje v rezervi. Trenutno naj bi Kitajska hranila tri bilijone ameriških dolarjev.

Digitalni juan se sestavlja od leta 2014

Od leta 2014 Kitajska v digitalnih valutah vidi način odcepitve od ameriških dolarjev. Od takrat je razvoj tehnologije za digitalne valute ključni nacionalni strateški cilj.

Tiskovni predstavnik centralne banke People’s Bank of China je pretekli teden dejal, da bo digitalno valuto mogoče uporabiti na zimskih olimpijskih igrah leta 2022, kar namiguje na možnost lansiranja do sredine leta 2021.

Zou Pingzuo iz raziskovalnega urada People’s Bank of China je nedavno objavil članek – poročilo, kjer opisuje, kako hitro se stvari odvijajo. Pingzuo je poudaril, da si Kitajska prizadeva zmanjšati globalni vpliv ZDA in prevlado ameriškega dolarja, hkrati pa je dal vpogled v to, kako centralna banka razmišlja o projektu.

Pingzuo navaja, da je kitajska digitalna valuta osredotočena predvsem na ustvarjanje inovativnega denarnega sistema in razvoj digitalne valute na podlagi človeške vrednosti, ki bo teoretično in praktično prispevala h kitajski in celotni človeški rasi.

Pingzuo je v poročilu poudaril tudi, da bi denarni sistem, ki temelji na znanstvenem preučevanju vrednosti ljudi, sčasoma ustvaril večjo vrednost – tako gospodarsko kot socialno – medtem ko bi mehanizem prenosa denarne politike sprožil proces ustvarjanja vrednosti. Uporaba računa, ki temelji na tehnologiji blockchain, je bila določena kot potrebna za ustvarjanje takšnega denarnega sistema in omogoča pridobivanje velikih podatkov o vrednosti vsakega posameznika.

»Inovativna digitalna valuta, ki združuje idejo ‘blockchain + človeška vrednost’, naredi iz valute orodje za odkrivanje, upravljanje, ustvarjanje in izvajanje vrednosti, integracijo merilne vrednosti valute z valuto in izboljšanje funkcije ustvarjanja vrednosti valute, s čimer bistveno odpravlja inflacijo in deflacijo,« v poročilu navaja Pingzuo.

Poleg tega je Pingzuo primerjal valutni sistem, ki temelji na človeški vrednosti, s sedanjim ameriškim dolarskim sistemom in nakazal, da se mora svet otresti hegemonije ameriškega dolarja.

Končna izjava jasno kaže, da se je Kitajska centralna banka veselila, da bo z novopredlaganim finančnim sistemom presegla prag ameriškega dolarja in se dodobra oprijela svetovnega gospodarstva.

Treba je opozoriti, da kitajski denarni sistem kljub uporabi blockchaina nikakor ne bo decentraliziran. Lani, ko so se pojavila začetna poročila o razvoju, se je že jasno videlo, da sta tako ZDA kot Kitajska nagnjeni k razvoju digitalne fiat valute, da bi okrepili nadzor nad prebivalstvom.

Vlade želijo več nadzora nad nacijo. Nič novega … ali dobrega.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice