Naprej na vsebino

Krema za sončenje je obvezna!

Krema za sončenje je pomemben del učinkovite zaščite pred soncem, vendar zgolj uporaba kreme za sončenje ni dovolj, da bi bili na soncu varni. Kadar se krema za sončenje uporablja pravilno, ta dokazano zmanjšuje tveganje za nastanek kožnega raka ali predrakavih stanj na koži. Redno vsakodnevno nanašanje kreme za zaščito pred soncem z zaščitnim faktorjem 15 lahko zmanjša tveganje za razvoj ploščatoceličnega karcinoma za približno 40 odstotkov. Prav tako lahko zmanjša tveganje za nastanek melanoma za 50 odstotkov. Nezaščiteno izpostavljanje soncu pripomore k prezgodnjemu staranju kože, k nastanku gub in povešenosti kože ter pojavu starostnih peg. Vse to pa lahko krema za sončenje prepreči. Krema za sončenje je obvezen pripomoček, predvsem v poletnih mesecih. Vsakodnevno ga morajo uporabljati prav vsi – moški, ženske in otroci, starejši od 6 mesecev. To velja tako za tiste posameznike, ki zlahka porjavijo, kot za tiste, ki ne. Ne glede na to, ali nas po izpostavljenosti soncu koža peče ali ne, se moramo zavedati, da je prav zaradi izpostavljenosti soncu skozi celo življenje koža poškodovana in jo je treba učinkovito zaščititi.    

Krema za sončenje. Foto: Pixabay

Kaj pomenijo kratice SPF, UVB in UVA?

Krema za sončenje je pogosto označena s kratico SPF (Sun Protection Factor). To označuje faktor zaščite, ki ga ima krema za sončenje pred soncem. Številka pove, koliko časa bi bilo potrebnega, da bi sončni UVB-žarki povzročili pordelost kože, če je krema za sončenje nanesena po navodilih, v primerjavi s časom, ki bi bil za to potreben brez zaščite pred soncem. Torej bi ob uporabi kreme za sončenje s SPF 30 trajalo 30-krat dlje, da bi koža postala rdeča, kot če ne bi uporabili sončne kreme. Krema za sončenje lahko ima različne zaščitne faktorje. Če ste večino dneva v zaprtem prostoru in ste na soncu le kratek čas, je priporočljiva krema za sončenje s SPF 15 ali več. Prav tako je krema za sončenje s SPF 15 idealna izbira za vsak dan, če se soncu le občasno izpostavljate (sprehajanje psa ali hoja do službe). Če preživite veliko časa na prostem, še posebej v času, ko je sonce najmočnejše, se svetuje, da uporabite zaščitno kremo s SPF 30 ali več. Če radi tečete, plavate, se ukvarjate z drugimi športi na prostem ali celo delate na prostem, je krema za sončenje s SPF 30 ali več nujna izbira. Ne glede na zaščitni faktor ali časovno izpostavljenost soncu je treba kremo ponovno nanesti vsaki dve uri. Krema za sončenje se s potenjem ali kopanjem s kože odstrani in ne nudi več učinkovite zaščite, zato je tudi v teh primerih potreben ponovni nanos.   

Običajno je krema za sončenje označena tudi z UVA- ali UVB-oznako. UVA so sončni žarki, ki povzročajo porjavitev kože in prezgodnje staranje, medtem ko so UVB-žarki tisti, ki povzročajo sončne opekline. V preteklosti je embalaža večine zaščitnih krem vsebovala le podatke o zaščiti pred UVB-žarki. Danes, ko so znane tudi nevarnosti UVA-žarkov, krema za sončenje s širokim spektrom zaščite na embalaži nudi jasne podatke o zaščiti pred UVB- in UVA-žarki. 

Če želimo, da nas naša krema za sončenje res učinkovito ščiti pred soncem, je pomembno, da ima širok spekter zaščite, torej ščiti kožo pred UVB- in UVA-žarki in da ima krema za sončenje dovolj visok zaščitnih faktor, ki ustrezno zaščiti našo vsakodnevno izpostavljenost soncu.

Krema za sončenje. Foto: Pixabay

Kako kremo za sončenje pravilno uporabiti

Krema za sončenje naj postane obvezno uporabljen izdelek v vaši vsakodnevni rutini. Nanesti jo je treba vsaki dan, najbolje kar 30 minut preden zapustite dom. Ponovni nanos je nujen vsaki dve uri izpostavljenosti soncu in takoj po prekomernem potenju ali plavanju. Tudi ob dnevih, ko je nebo oblačno, je obvezna uporaba kreme za sončenje, saj do okoli 80 odstotkov sončnega ultravijoličnega sevanja doseže Zemljo, kar lahko ob neustrezni zaščiti vodi do poškodb kože. Strokovnjaki priporočajo, da vsako jutro, preden se oblečete, na celo telo nanesete kremo za sončenje. Tako bo koža zaščitena tudi, če si nekatera oblačila čez dan odstranite. Če vam to ni najbolj pri srcu, pa uporabite kremo vsaj na predelih, ki so izpostavljeni soncu, vključno s tistimi, ki jih zlahka spregledamo – vrhovi ušes, zadnji del vratu, ob lasišču, stopala in za koleni. Za učinkovito zaščito pred soncem je potreben nanos zadostne količine kreme na celotno telo. Večina ljudi ne nanese dovolj kreme, zato se kljub nanašanju lahko pojavijo neželene sončne opekline. Da bi zagotovili faktor zaščite, ki ga krema za sončenje nudi, je potrebna uporaba zadostne količine kreme, ki je količinsko enako dvema žlicama, na izpostavljene dele telesa. Prav tako je potrebna uporaba zadostne količine kreme na obrazu, ta mora biti približno enaka velikosti kovanca. Če raje uporabljate razpršilo, ga nanašajte, vse dokler na koži ne nastane enakomeren odtenek.

Za prijetnejši nanos na kožo obstajajo poleg kreme za sončenje tudi druge oblike nanosov, kot so prozorni gel, prašek, maslo ali razpršilo. Najbolje je izbrati tisto, ki jo boste dejansko tudi uporabljali. Kljub visoki zaščiti pa sama krema za sončenje ne daje popolne zaščite pred soncem, zato ne pozabite na sončna očala, klobuk ali druga pokrivala ter zaščitna oblačila.   

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice