Naprej na vsebino

Vlada RS: 5G-tehnologija pomeni predvsem vprašanje nacionalne varnosti

5G oziroma 5. generacija mobilnih omrežij – nadgradnja današnjih omrežij 4G LTE – je zasnovana tako, da zadovolji zelo veliko rast podatkov in povezljivosti današnje sodobne družbe, internet stvari (IoT) z milijardami povezanih naprav in jutrišnje inovacije. A zdi se, da tehnologija terja svojo ceno.

Medtem ko je večina splošne javnosti morda imuna na nesmiselnost teorij zarote, ki povezujejo 5G s covidom-19, je dovolj nasprotnikov, ki bi to infrastrukturo požgali. Sama trditev, da 5G pomeni nevarnost za naše zdravje, se že več let spopada z industrijo. Teorija prihaja iz 90. let, ko je bila uporaba mobilnih telefonov neverjetno omejena, saj so kritiki trdili, da bi 2G-zračni valovi v resnici lahko povzročili raka.

Čeprav velika večina sveta zdaj te govorice zavrača, se zdi, da je pojav 5G spodbudil ponovno rojstvo zdravstvenih pomislekov in predvsem teorij zarot. Najti izvirni vir je zelo težko, vendar se na družbenih medijih pojavlja ogromno objav, za katere se zdi, da podžigajo plamen teh fanatikov.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), Mednarodne komisije za zaščito pred neionizirajočimi sevanji (ICNIRP) in ameriške agencije za varstvo okolja (EPA) je teorija, da lahko zračni valovi, ki se uporabljajo v mobilnih komunikacijah, škodujejo zdravju, osredotočena na idejo ionizirajočega in neionizirajočega sevanja.

Gre za dve splošni vrsti elektromagnetnega sevanja: ionizirajoče in neionizirajoče sevanje. Ionizirajoče sevanje je dovolj močno, da elektrone izloči iz svoje orbite okoli atoma. Ta proces se imenuje ionizacija in lahko škoduje telesnim celicam. Neionizirajoče sevanje ima dovolj energije, da se atomi premikajo v molekuli okoli in povzročajo, da vibrirajo, zaradi česar se atom segreje, vendar premalo, da bi odstranil elektrone iz atomov.

Škoda, ki jo ionizacija lahko prizadene človeškemu telesu, je na splošno odvisna od tega, kako daleč sega spekter zračnih valov, ali od tega, ali je visoko- ali nizkoenergijska.

Visokonapetostni daljnovod lahko ustvari veliko večjo energijsko elektromagnetno polje, ki je še vedno nizkofrekvenčno, zato obstajajo na teh mestih zaščitni ukrepi, medtem ko medicinska oprema, ki uporablja rentgenske žarke, uporablja veliko višje frekvence, zato jo je treba obravnavati kot nevarno.

Neodvisnih raziskav na področju sevanja in vpliva sodobne tehnologije na človeka ni (veliko). Slednje vodijo v obe smeri. O uporabi tehnologije v državah pa se trenutno odločajo vlade.

Kaj prinaša tehnologija 5G?

Za skupnosti si 5G prizadeva omogočiti povezavo milijard naprav za pametna mesta, pametne šole in pametne domove, pametna in varnejša vozila, za izboljšave v  zdravstvenem varstvu in izobraževanju ter za zagotovitev varnejšega in učinkovitejšega prostora za življenje.

Za podjetja in industrijo lahko 5G in IoT zagotovita veliko podatkov, ki bi podjetjem omogočili vpogled v poslovanje kot še nikoli doslej. Podjetja bi lahko delovala in sprejemala ključne odločitve, ki bi jih vodili podatki: inovacije v kmetijstvu, pametne kmetije in proizvodnjo, kar je pot do prihrankov pri stroških, do boljših izkušenj s strankami in do dolgoročne rasti.

Nove in nastajajoče tehnologije, kot sta virtualna in razširjena resničnost, bi bile dostopne vsem. Navidezna resničnost zagotavlja povezane izkušnje, ki prej niso bile mogoče. S 5G in VR bi lahko potovali v svoje najljubše mesto, si ogledali nogometno tekmo v živo z občutkom, da smo na stadionu, ali celo pregledali nepremičnine in se sprehodili skozi nov dom, vse iz udobja svojega kavča.

5G-tehnologija omogoča povezavo v jutrišnjih pametnih mestih, pametnih domovih in pametnih šolah ter priložnosti, o katerih še nismo razmišljali.

Za uporabo 5G obstajajo tri glavne kategorije uporabe

Masiven stroj za strojne komunikacije – imenovan tudi internet stvari oziroma IoT, ki vključuje povezovanje milijard naprav brez človeškega posredovanja v merilu, ki ga še nismo videli. To lahko spremeni revolucijo sodobnih industrijskih procesov in aplikacij, vključno s kmetijstvom, proizvodnjo in poslovnimi komunikacijami.

Ultra zanesljive komunikacije z nizko latenco – kritična naloga, vključno s sprotnim nadzorom naprav, industrijsko robotiko, komunikacijskimi in varnostnimi sistemi, avtonomno vožnjo in varnejšimi prometnimi omrežji. Komunikacije z nizko latenco odpirajo tudi nov svet, kjer je možna boljša zdravstvena oskrba na daljavo.

Izboljšana mobilna širokopasovna povezava – zagotavlja bistveno večje hitrosti podatkov in večjo zmogljivost, ki ohranja svet povezan. Nove aplikacije bodo vključevale fiksni brezžični dostop do interneta.

Vlada RS o kibernetski varnosti in 5G

Na včerajšnji drugi seji sveta za nacionalno varnost (SNAV), ki jo je sklical premier Janez Janša, je bila v ospredju razprava o aktualnih razmerah zaradi epidemije koronavirusa, v nadaljevanju pa so razpravljali o oceni tveganj glede kibernetske varnosti v zvezi s tehnologijo 5G. 

Ocenili so, da so informacijsko-kibernetske grožnje ene izmed ključnih groženj nacionalni varnosti, saj imajo lahko neposreden vpliv na kritično infrastrukturo in državljane. Zato so vprašanje tehnologije 5G opredelili kot vprašanje nacionalne varnosti.

SNAV je sklenil, da država na področju kibernetske varnosti potrebuje celovit pristop. V preteklosti je bila slednja namreč zapostavljena, zato bodo morala ključna ministrstva z vidika kibernetske zaščite pripraviti načrte za delovanje v morebitnih kriznih razmerah zaradi kibernetskih napadov. Iz sporočila za javnost se zdi, kot da vlada začasno ustavlja projekte na področju 5G v Sloveniji.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice