Naprej na vsebino

31 let po razglasitvi Majniške deklaracije

Pred 31 leti je bila 8. maja 1989 na Kongresnem trgu v Ljubljani na velikem zborovanju v podporo obtoženim v aferi JBTZ razglašena Majniška deklaracija.

Ena od njenih predlagateljic je bila tudi Slovenska kmečka zveza, predhodnica Slovenske ljudske stranke.

Z Majniško deklaracijo so bili postavljeni temelji slovenske samostojnosti, saj je v njej zapisana temeljna zahteva za ustanovitev suverene države slovenskega naroda.

Posebej je treba poudariti, da se je s tem slovenski narod izpostavil kot subjekt in nosilec slovenske državnosti. Kasneje je to temeljno izhodišče povzela nova slovenska ustava.

Prav zahteve iz Majniške deklaracije so tvorile temelje političnega programa Demosa, ki je po zmagi na prvih svobodnih večstrankarskih volitvah aprila 1990 prevzel oblast in Slovenijo vodil v demokratizacijo in državno osamosvojitev.

Pri vseh teh ključnih korakih in odločitvah je bila trden člen takratna Slovenska kmečka zveza, predhodnica SLS.

S tem pa se SLS zgodovinsko in dejansko potrjuje kot konstitutivni element slovenske države, tudi po stalnem zavzemanju za vizionarsko napoved iz Majniške deklaracije: država Slovenija naj temelji na duhovni in gmotni blaginji v skladu z naravnimi danostmi in v skladu s človeškimi zmožnostmi državljanov Slovenije.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice