Naprej na vsebino

Klopi so lahko zelo nevarni

V Sloveniji so klopi zelo razširjeni. Klopi so majhni zunanji zajedavci in jih razvrščamo med pršice, ki za svojo uspešno rast in razvoj sesajo kri gostiteljev. Klopi živijo na prostem in se skrivajo predvsem na travnatih površinah, na drevesih, v grmičevju in podrastju, kjer čakajo na gostitelja. Privabljajo jih ljudje in njihovi štirinožni ljubljenčki. Klopi brez težav prehajajo s človeka na psa in obratno. Če preživite ogromno časa v naravi, je velika verjetnost, da boste v nekem trenutku prišli v neposreden stik s klopi. Klopi so aktivni v pomladnih in poletnih mesecih, običajno med aprilom in septembrom. Njihovi ugrizi so pogosto neškodljivi in ne povzročajo opaznih simptomov. Pri posameznikih lahko klopi povzročijo alergijske reakcije, nekateri klopi pa lahko ob ugrizu prenašajo bolezni na ljudi in njihove hišne ljubljenčke. Te so lahko zelo nevarne ali celo smrtonosne. Pomembno je, da vemo, kako prepoznati klope in simptome morebitnih bolezni, ki jih lahko klopi prenašajo na nas, ter kako ravnati ob ugrizu klopa.   

Kakšni so simptomi ugriza klopa?

Kadar se klopi odločijo, da bo prav vaše telo njihov gostitelj, se prisesajo na tople, vlažne predele telesa. Običajno so to pazduhe, mesto pod koleni, za ušesi ali lasišče. Ko najdejo želeno mesto, ugriznejo v kožo in začnejo črpati kri. Za razliko od drugih žuželk, ki nas ugriznejo, klopi po ugrizu običajno ostanejo prisesani na telo tudi do deset dni. Njihov ugriz je neboleč, zato ga pogosto ne odkrijemo takoj. Klopi so običajno neškodljivi in ne povzročajo simptomov. Če pa ste na ugriz klopov alergični, lahko to privede do boleče otekline in pekočega občutka na mestu ugriza, pojavi se srbeč izpuščaj, v hujših primerih lahko ugriz privede tudi do oteženega dihanja. Nekateri klopi prenašajo tudi številne bolezni, kar je sicer redko, a lahko zelo nevarno. V tem primeru v bližini mesta ugriza nastane rdeč izpuščaj, ki se lahko razširi po vsem telesu, spremljajo ga glavobol, slabost, bruhanje, šibkost, bolečine v mišicah in sklepih, povišana telesna temperatura, mrzlica in otekle bezgavke. Nekateri od naštetih simptomov so podobni gripi in se običajno razvijejo v nekaj dneh do nekaj tednih po ugrizu. Lahko se razvijejo tudi drugi simptomi, odvisno od patogena, ki ga klop prenese. Prav tako lahko klop prenese več bolezni hkrati. Bolezni, ki jih klopi prenašajo na ljudi, so lahko zelo resne. V Sloveniji je znanih 16 vrst klopov. Eden izmed njih je gozdni klop, ki je razširjen na gozdnatih območjih. Pri njegovem ugrizu obstaja velika nevarnost za okužbo z lymsko boreliozo, zato je pomembno, da se pred klopi ustrezno zaščitite in ob morebitnem ugrizu obiščete zdravnika, tudi če nimate simptomov.

Klopi so majhne zajedave pršice. Foto: Pixabay

Kako se učinkovito zaščititi pred klopi?

V osnovi je najbolje, da se izogibate travnatim površinam, kjer so klopi razširjeni in čakajo na potencialnega gostitelja. Ker pa to ni vedno mogoče, je priporočljivo, da v naravi nosite svetla oblačila, saj tako klope zlahka opazite in jih odstranite. Dobro je, da nosite majico z dolgimi rokavi in dolge hlače. Hlačnice vstavite v nogavice ali jih zavežete v škornje. Tako se klopi ne bodo mogli splaziti pod hlačnice. Svetuje se tudi uporaba sredstev proti mrčesu. Nekatera se nanašajo na kožo, druga na oblačila, zato je pomembno, da sledite navodilom, ki so navedena na embalaži. Po vsakem obisku narave je treba natančno preveriti, ali ste morda prišli v stik s klopi. Prav tako preglejte druge osebe, ki so bile z vami, in hišne ljubljenčke. Če preživite veliko časa na območjih, kjer se nahajajo klopi, upoštevajte preventivne ukrepe. Enako velja tudi za hišne ljubljenčke, ki jih lahko zaščitite z uporabo sredstev proti klopom, kot so posebne ovratnice, pršila, zdravila. Potem ko se klop prisesa, običajno traja okoli 24 ur, da se morebitna bolezen prenese in vas okuži. Zato je pomembno, da klopa čimprej odkrijete in odstranite.     

Kako pravilno odstraniti klopa?

Če najdete klopa, ga takoj odstranite. To lahko naredite kar sami s pomočjo orodja za odstranjevanje klopov ali s pinceto, ki omogoča, da klopa zagrabite čim bližje koži. Čvrsto ga primite in pri tem pazite, da ga ne zdrobite. Nato potegnite naravnost navzgor, stran od kože, da se klop odcepi. Zvijanje, upogibanje ali obračanje klopa ni učinkovito. Pri tem lahko glava klopa ostane v koži, kar pa le poveča možnosti za okužbo. Po odstranitvi klopa preverite mesto ugriza, kjer mora ostati majhna vdolbina, brez ostankov delov glave ali ust klopa. Takšna odstranitev je uspešna. Nato mesto ugriza očistite z milom in vodo ali blagim razkužilom. Nekaj dni območje opazujte, če se bi se razvila alergijska reakcija na ugriz. V kolikor klopa ne odstranite v celoti ali se pojavijo znaki okužbe, je nujen obisk zdravnika.

Klopi so lahko zelo nevarni za naše zdravje. Foto: Pixabay

Odstranjenega klopa potopite, da se prepričate, da je mrtev, ali ga položite v zaprto posodo. Po odstranjevanju klopov si je vedno treba temeljito umiti roke ter očistiti in razkužiti vse uporabljene pripomočke.

Kadar orodje za odstranjevanje klopov ali pinceta nista na voljo, lahko klopa odstranite tudi brez pripomočkov, vendar ni gotovo, da bo odstranitev uspešna. Prst položite na klopa in približno eno minuto s telesom klopa krožite. To naj bi klopa tako razdražilo, da bo kožo izpustil.

Pomembno je, da se po vsakem ugrizu posvetujete s svojim zdravnikom. Klopi lahko pomenijo tveganje za vaše zdravje, zato je preventivno ravnanje ključnega pomena.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice