Skip to content

Beljenje zob – kateri način je pravi za vas?

V današnjem razvitem svetu sijoč, bel nasmešek povezujemo z zdravjem, lepoto, uspešnostjo in celo z višjim statusom v družbi. Ker pa nihče nima naravno snežno belih zob, se vedno več ljudi odloča za beljenje zob. Beljenje zob posvetli barvo zoba. Najpogostejša snov, ki se uporablja za beljenje zob, je vodikov peroksid, ki pa lahko zobem tudi škoduje. Na trgu obstaja veliko izdelkov za odstranjevanje madežev in za beljenje zob, vključno z belilnimi zobnimi pastami, geli, belilnimi trakovi in izdelki za beljenje zob, ki jih dobite pri svojem zobozdravniku. V splošnem je beljenje zob idealno za ljudi, ki imajo zdrave dlesni in zdrave zobe brez zalivk. Na beljenje zob naj bi se najbolje odzvali tisti, ki imajo na zobeh rahel rumen ton. Vendar pa ta kozmetična metoda ni priporočljiva za vse. Da ugotovite, ali je beljenje zob primerno za vas, je najbolje obiskati zobozdravnika. Prav tako se za učinkovito in zdravo beljenje zob svetuje obisk pri zobozdravniku, saj bo ta pravilno diagnosticiral vrsto in intenzivnost beljenja zob in določil, kateri zobje to res potrebujejo.       

Katere pripomočke za beljenje zob lahko najdemo na trgu?

Najpogosteje se na trgu srečamo z zobnimi pastami za beljenje zob. Že navadne zobne paste pomagajo pri odstranjevanju površinskih madežev, zobnega plaka in zobe polirajo, saj vsebujejo blaga abrazivna sredstva. Prav tako belilne zobne paste zobe nežno polirajo, dodana pa imajo kemična sredstva, ki še učinkoviteje odstranjujejo madeže. Običajno zobne paste za beljenje zob pomagajo le pri odstranjevanju madežev z zob in ne vsebujeje belila. Nekatere zobne paste za profesionalno beljenje zob pa vsebujejo karbamidni peroksid ali vodikov peroksid, ki pomagata posvetliti barvo globlje v zobu. Tako lahko zobne paste pobelijo zobe le za približno en odtenek, v nasprotju z beljenjem pri zobozdravniku, ki spremeni barvo vaših zob za tri do osem odtenkov.

Beljenje zob pri zobozdravniku. Foto: Pixabay

Za beljenje zob se uporabljajo tudi belilni geli in trakovi, ki jih lahko kupite skoraj povsod. Geli so narejeni na osnovi peroksida in se nanašajo neposredno na površino zob, ki jih želimo pobeliti. Navodila za uporabo so različna, odvisno od količine peroksida, ki ga izdelek vsebuje, zato jih je treba pazljivo upoštevati. Rezultati beljenja zob z belilnimi geli so vidni že v nekaj dneh, končni rezultati pa približno po štirih mesecih. Podobno delujejo tudi belilni trakovi. Ti so zelo tanki, premazani z belilnim gelom na osnovi peroksida.

Med najnovejšimi metodami za beljenje zob najdemo belila za izpiranje ust. Izpiranje z belilnim sredstvom deluje na podobnem principu kot ustna vodica, saj prav tako osveži dah, pomaga odstranjevati zobne obloge in preprečuje nastanek bolezni dlesni, razlika je v tem, da belilna sredstva za izpiranje ust vsebujejo tudi vodikov peroksid, ki beli zobe. Proizvajalci trdijo, da lahko traja do 12 tednov, preden se pokažejo rezultati, vendar strokovnjaki menijo, da ta metoda morda ni tako učinkovita kot uporaba drugih izdelkov za beljenje zob, saj je sredstvo za beljenje zob z izpiranjem v stiku z zobmi le nekaj minut na dan.

Zelo razširjena metoda je beljenje zob s pomočjo zaščitnega pladnja oziroma ustnika. Ustnik se napolni z gelom, ki vsebuje sredstvo za beljenje zob, in se ga vstavi v usta. Ustnik se nosi dlje časa, običajno nekaj ur na dan ali kar čez noč, lahko tudi do štiri tedne – odvisno od želenih učinkov.

Najhitrejše in najvarnejše je beljenje zob pri zobozdravniku. Ta na zobe nanese profesionalno sredstvo za beljenje zob v kombinaciji s toploto, posebno lučko ali laserjem. Rezultati so opazni že po enem beljenju, ki traja med 30 in 60 minut. Za učinkovitejše rezultate je potrebnih več obiskov, je pa ta pristop precej dražji od ostalih.  

Beljenje zob. Foto: Pixabay

Ali lahko zobe pobelimo tudi na naraven način?

Obstajajo tudi povsem naravni, varnejši pristopi za beljenje zob, ki pa ne učinkujejo pri vseh enako. Eden izmed teh je oljenje zob. Gre za mazanje olja po ustih, kot bi uporabili ustno vodico, s čimer se odstranijo bakterije, ki bi se lahko spremenile v obloge. Najbolje je uporabiti kar kokosovo olje, saj ima prijeten okus in ponuja veliko zdravstvenih koristi. Tudi ščetkanje zob s sodo bikarbono je priporočljivo za beljenje zob. Soda bikarbona je blag abraziv in pomaga pri odstranjevanju površinskih madežev, hkrati pa v ustih naredi alkalno okolje, ki zavira rast številnih bakterij. Učinkovit pristop k čiščenju in beljenju zob je izpiranje ust z jabolčnim kisom, a moramo biti pazljivi, da ga ne uporabljamo predolgo ali prepogosto, saj lahko vpliva na zobno sklenino in mehča zobe. Če naše prehranske navade vključujejo veliko sadja in zelenjave, to ne vpliva le pozitivno na splošno zdravje, ampak tudi na belino zob. Predvsem naj bi k temu pripomogla ananas in jagode, a že samo žvečenje svežega sadja in zelenjave pripomore k učinkovitejšemu odstranjevanju zobnih oblog. Na belino zob vplivata tudi hrana in pijača, predvsem kava in rdeče vino. Pomembno je, da si po zaužitju hrane ali po pitju pijače, ki lahko zobe obarva, zobe umijemo. Ob vseh teh smernicah za beljenje zob pa ne smemo pozabiti na redno in pravilno ustno higieno. Učinkovito ščetkanje ohranja ustno čistočo in poskrbi za lep, bel videz zob.    

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice