Naprej na vsebino

Ivan Oman je bil vedno navdih za SLS

Včeraj je bil 12. maj, spominski dan, ko je bila leta 1988 v Unionski dvorani v Ljubljani ustanovljena Slovenska kmečka zveza, predhodnica današnje Slovenske ljudske stranke. Prvič ga praznujemo brez Ivana Omana.

To nas izziva, da poskušamo odgovoriti na pogumno vprašanje – kako Ivan Oman, njegova politična in človeška dediščina zavezuje SLS.

Poskušal bom odgovoriti. Gre za iskren poskus, kako ob monumentalni podobi Ivana Omana odpirati prostor za razprave in iskanja odgovorov, zakaj je prav SLS poklicana, da nadaljuje njegov politični »credo«, Omanovo izvirno človeško avanturo politike in politika.

Po svoji človeški drži in po svojih koreninah je slovensko podeželje in slovensko kmetstvo v času slovenske demokratizacije in slovenske pomladi z Ivanom Omanom dalo nekaj najbolj odličnega izmed svojih sinov in hčera. Ivan Oman je bil živa inkarnacija svojega ljudstva.

S svojim mišljenjem in delovanjem, kjer ni bil pristaš površnega optimizma, je presenečal s svežino, jasnostjo in velikim skladjem med samim seboj in svojo usodo. To je dar, ki ga imajo veliki ljudje.

Nobenemu pomembnemu vprašanju se ni ognil. Če je bilo več možnosti, se praviloma ni odločil za najlažjo, pač pa za bolj tvegano.

Bil je pošten, dosleden in spoštljiv bojevnik. Nastopal je s prepričljivim in iskrenim zanosom, vedno z občutkom za ljudi. Njegova drža politika in ljudskega tribuna je potrjevala, da je misel najmočnejša takrat, ko se bojuje, in ne, ko zmaga.

Njegova govorica, njegova vizija samostojne in demokratične Slovenije in sposobnost sodelovanja ga je naredila za voditelja, za državnika.

Ni se oziral na to, kaj so drugi govorili o njem in njegovih stališčih; pač pa je sam, s svojimi nastopi ustvarjal prostor in politično vrednostna sporočila, ki so jih drugi povzemali. In zelo redko zavračali.

Ivan Oman je razumel, da se mora človek včleniti v zgodovino, kajti napredovati more le v njej. Toda ob tem nič iz svoje preteklosti ni brisal, pač pa samo dodajal.

Z vsem tem je Ivan Oman sproščal, osvobajal in karizmatično napolnjeval prostore slovenstva, slovenske demokratične pomladi in mlade samostojne Slovenije.

On, kmet, zgneten iz stare in svete prsti.

Z vsem tem je Ivan Oman zavezoval in zavezuje Slovensko ljudsko stranko.

Da nadaljuje svojo politično in programsko pot avtentične govornice ljudi slovenskega podeželja, slovenskih mest in slovenske diaspore.

To bo zmogla. Če se bo še bolj odprla njegovi intuiciji. Če bo posnemala njegov stvariteljski zanos in njegov pogum v javnem razsojanju.

Tako bo SLS gradila svoje poslanstvo naprej. Kot hiša dobrega upanja. To, kar je bil Ivan Oman s svojim ponosom na svoj kmečki stan, z odprtostjo do vseh dobrih slovenskih ljudi, s svojim ponosom na državo Slovenijo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice