Skip to content

Dajte mi, prosim, povedati, dragi starši, kaj bi vi sploh radi?

Nekaj časa sem se trudil biti tiho. Res sem močno tiščal zobe skupaj, se grizel v jezik in prste tiščal v namišljene žepe, da ne bi začel tolči po tipkovnici. Za nekaj časa sem celo ugasnil socialne medije, da ne bi prebiral takih in drugačnih razprav in nebuloz v upanju, da mine. Pa zgleda, da ne bo minilo, in jaz tudi ne zdržim več.

Dajte mi, prosim, povedati, dragi starši, kaj bi vi sploh radi?

Najprej ste hoteli, da gredo otroci v vrtce in šolarji prve triade v šolo, ker imate z njimi preveč dela, saj še ne znajo sami dobro prebrati navodil in zato ne morejo sami sodelovati pri pouku na daljavo. Poleg tega je bil in je še problem varstvo, razumljivo seveda, marsikdo res ne ve, kam naj da otroka. Ampak a je to res problem tega in preteklega meseca? Kaj pa naredite z njimi v času šolskih počitnic? Si jih potlačite v torbico in nesete s seboj v službo? Ali jih pošiljate od prijatelja do prijatelja in od babice do dedka – to namreč lahko počnete tudi sedaj. Pravite, da so službe danes naporne, da delate cele dneve – v kateri šoli ali vrtcu pa so otroci lahko cele dneve, da tega problema v »normalnih« razmerah nimate?

Ko se je pokazala možnost, da gredo v šole in vrtce, in so šole in vrtci dobili priporočila, ste do konca znoreli, kako je vse skupaj nerealno, neživljenjsko in kaj vem kakšno še. Znoreli vsi – z ravnatelji vred. Meni sicer ni popolnoma jasno, ali je tako težko razlikovati med besedama navodilo in priporočilo? Navodila in odloki so nekaj, čemur naj bi dosledno sledili (pa lahko večina med vami vsaj po tiho prizna, da tega tako ali tako ne počnete), medtem ko je priporočilo nekaj, kar se zgolj priporoča in znotraj priporočil ni črno-belega scenarija, temveč veliko sivine. Ja, res je, priporočila so dobili ravnatelji in na njih je sedaj, da ocenijo, kaj lahko izpeljejo in česar ne morejo, in najdejo optimalno pot. Najverjetneje so največje polemike sprožili kar sami, ker enostavno niso navajeni, da bi se morali kaj veliko odločati in za to sprejemati odgovornost. Enkrat toliko bodo pa že zmogli, mar ne? Saj imajo ne nazadnje najvišje plače na šolah in daleč višje od vzgojiteljic v vrtcih.

Sedaj je sicer aktualna tema, poleg prej omenjenih, še ta, da naj gredo v šole vsi. Ker morate v službo in ne morejo biti sami doma –  otroci od 4. razreda osnovne šole naprej. Kot prvo, mi ni čisto jasno, koliko več izmed vas jih bo šlo naslednji ponedeljek v službo, kot vas jih je šlo prejšnji petek? Kot drugo, pa mi ni čisto jasno, kaj ste s svojimi otroki počeli do njihovega desetega ali enajstega leta, da jim sedaj ne morete zaupati, da bodo pogreli obrok v mikrovalovni, ne da bi jo razneslo? Če vas skrbi, kaj medtem, ko vas ni doma, gledajo na Youtubu, vam povem, da nič drugega kot gledajo takrat, ko ste doma in ste tako zaposleni sami s seboj in drugim delom, da tako ali tako ne opazite, kaj gledajo.

Pa da vas vprašam, kaj ste pa vi počeli, ko ste bili stari toliko, kot so sedaj vaši otroci? Koliko ste bili stari, ko ste šli sami v šolo in iz šole? Pa ne mi reči, da takrat še ni bilo pokvarjenih ljudi, pedofilov, nasilnežev in tako naprej. Takrat vam je lahko še učitelj ključe metal v glavo in vas nažgal s palico po prstih, pa se niste imeli kam pritožiti. Koliko ste bili stari, ko ste bili sami doma? In morda še bolj pomembno vprašanje, kaj ste vse morali delati doma? Na podeželju verjetno pomolsti krave, nahraniti teličke, kopati na njivi in še kaj pred 12. letom starosti. V mestu pa verjetno iti sami s kanglico nekaj kilometrov daleč v eno smer h kmetu po mleko in jajca. Do katerega leta vas je mamica držala za roko in opozarjala, pazi, da se ne spotakneš … pazi, dete moje, robnik … pazi, kolesar.

Zdaj, ko ste si to odgovorili, se vprašajte naslednje: ali res mislite, da so vaši otroci, ki so mešanica vašega in še nekega drugega DNK, toliko bolj butasti, kot ste bili vi v njihovih letih? Je seveda tudi res, da ni vse v DNK, da je veliko tudi v vzgledu in vzgoji, ali ste morda tu zatajili in namesto samostojne osebe vzgajate telesno zdravega invalida? Če je temu tako, morda še ni prepozno, da se zamislite. V kolikor ste starš otroka, ki dejansko ima motnje v duševnem razvoju ali druge posebne potrebe, ste iz tega mojega razmišljanja izvzeti, ker sem prepričan, da se dejansko trudite, da otroka ne glede na vse ovire, ki jih ima, vzgojite in naučite tako, da bo čim bolj funkcionalen in samostojen, ko vas več ne bo …

Govorim o starših zdravih otrok, ki proizvajajo invalide s tem, da jih zavijajo v vato in jim vcepljajo skrivljeno podobo življenja zunaj namišljene kupole. To so starši, ki vzgajajo otroke v prepričanju, da jim bo vse, kar bodo želeli, padlo z neba kot nebeška mana. V prepričanju, da se jim nikoli za nič ne bo treba potruditi, ker so tako posebni in tako popolni, da se bo svet vrtel točno tako, kot bodo oni sami želeli. Starši, ki bodo šli s polnoletnim otrokom na vpis na univerzo, da sam ne bi česa narobe napisal. Starši, ki bodo svojim popolnim sončkom, ko bo čas pravi, tudi našli partnerje in jim pokazali, kam je treba kaj dati, da je prav. Starši, ki vzgajajo nenormalno razvajene otroke, ki si pri sedmih letih ne znajo zavezati čevljev, pri enajstih letih pa ne namazati kosa kruha z nutelo. Starši, ki najverjetneje celo nevede uničujejo prihodnjo in vse naslednje generacije.

Zbudite se.

Subscribe
Notify of
guest
10 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Ivica
Ivica
3 years ago

Čisto vse je resnica. Dober starš!

Benjamin
Benjamin
3 years ago

Bravo Andrej, to si pa zadel žebelj direktno na glavico!

Mateja
Mateja
3 years ago

Pozdravljeni, v določeni meri se popolnoma strinjam z vami. Vendar je razlika, če delaš sploh sedaj zaradi izrednih razmer, po 10 Oz. 12 ur in prideš domov, utrujen od vsega, v mislih že razmišljaš kaj boš moral jutri urediti, doma pa te čakata dva otroka (1. In 4. Razred) , ki nista razumela vse naloge in se usedeš najprej z enim in potem z drugim ter se trudiš razložit snov na svoj način…. Ja in ponosna sem na njiju, ker sta bila sama doma 9 ur in poskrbela za sebe. Kako je med počitnicami? Nekaj so otroci sami doma, nekaj… Read more »

MalaLiza
MalaLiza
3 years ago
Reply to  Mateja

“Delaš po 10 oz. 12 ur in prideš domov utrujen od vsega” in doma te (ojoj) “čakata dva otroka”? Ampak ta dva sta čisto malo tudi vaša … ali se motim? In po 12 urah bi verjetno bila ob vas, ki razmišljate (kako izjemen položaj), kaj boste morali jutri urediti, tudi če bi bile šole odprte. Tam jih namreč lahko pustite (vsaj na naši šoli je tako) niti ne polnih 11 ur …

Danijela
Danijela
3 years ago

Bravo…. slabi starši ki tudi v času virusa niso zdržali z otroci…. naj vas bo sram!!!!!A vse bi prelagali na učitelje a ne… da ne govorim o tem ko slišim da nekateri otroci sploh nimajo toplega domačega kosila ker staršem to ni bilo nikoli pomembno… ja dajmo raje naročit MCdonalds!!! bravooooooo!!!!!!!!!! Starši ki smo se že sedaj ukvarjali s svojimi otroci zmoremo vse to…. naučite se odgovornosti saj ste vi starši in ne učitelji!!!!! pa lep dan

Mateja
Mateja
3 years ago

No, pa nimate čisto prav. Mi želimo, da gredo otroci v šolo, ker je že čas, da se stvari normalizirajo. Predvsem pa zato, ker šolanje na daljavo niti od daleč ni primerljivo s poukom v razredu. Lahko vprašate učitelje, če se vam staršem zdi vse ok. Če ne vidite, da je to za vaše otroke slabo, potem nisem povsem prepričana, če ste na tekočem s tem, kar delajo v “šoli”.

Filip
3 years ago

Se ne strinjam z napisanim. Prevec je vprasanj. Dejstva so vazna. Hoteli smo da gredo nazaj v solo ne v neko novo dirigirano ustanovo. Priporocila ali odloki. Potem pa res niste seznanjeni z tekocim kaj je priporoceno in kaj se kaznuje. Torej ce se kaznujejo priporocila so to zame odloki ali zakoni. Naprej nisem niti bral, ker se vrjetno posplosuje se dalje in dalje in da poleti stukamo 2 meseca kakor vemo in znamo in sedaj ni isto stanje ko imajo ti ljudje ze sami z seboj dovolj opravkov in se sebe tezko kontrolirajo, ne pa da jim se mi… Read more »

MalaLiza
MalaLiza
3 years ago
Reply to  Filip

Razumem prav? Je ključna besedna zveza “oddih od lastnega otroka? Povezave med ” oddih od lastnega otroka” in “hoteli smo, da gredo nazaj v šolo” pa sploh nisem sposobna dojeti, čeprav očitno obstaja.

Anej
Anej
3 years ago

Kljub temu, da nisem starš, se strinjam z avtorjem. Današnji otroci so neverjetno razvajeni in zaviti v vato. Krivdo pa gre v veliki meri, če ne v celoti, pripisati njihovim staršem. Sicer pa, kako pričakovati odraslost in zrelost otrok, ko postanejo enkrat polnoletni, če jih vzgajajo nezreli starši? Pa ne posplošujem, da so vsi starši takšni, vendar z obdobjem permisivne vzgoje (katero se je, hvala bogu, končalo, vendar je za seboj pustilo porazne posledice) je vse šlo navzdol in nastale so generacije ljudi, ki sploh ne bi smeli imeti svojih otrok, saj se jim sanja ne, kaj je to starševstvo.… Read more »

Tat
Tat
3 years ago
Reply to  Anej

Vama se zdi pravilno, da vas nekdo primerja z zivaljo? Oziroma, ste to naredili kar sami. Zanimivo.
Samo v razmislek, zivali ne znajo govorit niso zmozne visjih intelektualnih funkcij in delajo po najboljsih moceh v teh razmerah. Ljudje smo, a glih pri vzgoji naj se jim odpovemo in se primerjamo z manj razvito vrsto?

Prijava na e-novice