Naprej na vsebino

Telekom Slovenije in Iskratel vzpostavila testno omrežje 5G

Pri razvoju omrežnih rešitev, ki bodo temeljile na tehnologiji pete generacije mobilne telefonije, sta že v februarju sodelovanje napovedala Telekom Slovenije in Iskratel. Vzpostavljeno testno omrežje je nadaljevanje napovedanega sodelovanja pri razvoju hibridnih javno-zasebnih omrežij 4G/5G za podporo rastoči pametni industriji.

V Iskratelovem proizvodnem obratu v Kranju so v sodelovanju s Telekomom Slovenije vzpostavili testno omrežje 5G, s čimer nameravajo razviti nove poslovne modele. Poleg testiranj zmogljivosti omrežja je Inštitut za neionizirna sevanja (Inis) opravil meritve elektromagnetnih sevanj, meritve pa so daleč pod opozorilnimi vrednostmi, so zapisali v Telekomu.

Z zapisanim se očitno ne strinjajo vsi. »Novo testno omrežje ima sevalne obremenitve daleč pod opozorilnimi vrednostmi, ki jih določajo veljavna slovenska zakonodaja in evropska priporočila,« je za Siol dejal Tomaž Terček z Inis, ki je opravljal meritve kot neodvisna in akreditirana ustanova, odgovorna za meritve elektromagnetnih sevanj.

Mobilna omrežja 5G vključujejo naslednjo generacijo majhnih baznih postaj oziroma celic z veliko prenosno hitrostjo, vendar pa se bo število teh celic zaradi tehničnih zahtev 5G precej povečalo. Povečano število anten in celic »s seboj prinaša določena vprašanja glede sevalnih obremenitev, vplivov na okolje in zdravje, umeščanja v prostor in zagotavljanja skladnosti z mednarodnimi standardi«, so v izjavi po nedavnem mednarodnem seminarju o 5G in zdravju zapisali na Inis.

Po svetu in tudi v Sloveniji so se zaradi morebitnega vpliva na zdravje ljudi in okolja oblikovale številne pobude, ki nasprotujejo uvajanju 5G, dokler vpliv nove tehnologije ne bo dovolj raziskan. 

Visokofrekvenčna elektromagnetna valovanja, kamor sodi tudi 5G, sicer po razvrstitvi Mednarodne agencije za raziskave raka sodijo v kategorijo 2B, v katero so razvrščene snovi in dejavniki, ki so morda rakotvorni za človeka oziroma za katere obstaja omejen dokaz za rakotvornost pri človeku in manj kot zadosten dokaz pri živalih. V tej kategoriji je na primer tudi steklena volna, pogosto uporabljeni izolator pri gradnji, so za STA pojasnili v upravi za varstvo pred sevanji.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa navaja, da je posledice uporabe mobilnih telefonov mogoče umestiti v isto kategorijo kot posledice uživanja vložene zelenjave in uporabe pudra v prahu.

Pri tem WHO sicer poudarja, da so frekvence za 5G in njihovi posledični sevalni učinki odvisni od izbrane tehnologije. Omrežje 5G namreč lahko deluje z različnimi napravami. V upravi za varstvo pred sevanji pa so za STA povedali, da doslej še niso zaznali zdravju škodljivih sevanj, ki bi nastala kot posledica delovanja katerihkoli mobilnih omrežij.

Samsung prevzel vodstvo pri 5G-pametnih telefonih

Samsung je bil v prvem četrtletju letošnjega leta vodilni na področju svetovnih pošiljk pametnih telefonov 5G, poroča The Korea Herald. Med petimi podjetji na vrhu lestvice le Samsung nima sedeža na Kitajskem.

Južnokorejski tehnološki velikan je v četrtletju odposlal 8,3 milijona od skupno 24,1 milijona enot. To pomeni, da zajema 34,1-odstotni tržni delež. Huawei je blizu. Z 8 milijoni odposlanih enot zajema 33,2-odstotni delež.

Lani je bilo obratno. Huawei je imel s 6,9 milijona 5G-telefonov vodilno vlogo. Sledil je Samsung s 6,7 milijona.

Daleč za vodilnima sta Vivo in Xiaomi, ki sta prav tako v vroči bitki z 2,9 oziroma 2,5 milijona enot. Oppo zaseda peto mesto z 1,2 milijona 5G-telefonov in 5-odstotnim deležem. Vsi ostali igralci skupaj obvladajo le 5 odstotkov trga.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice