Skip to content

Zdrava malica v službi? Zadnji čas!

Pred nami sta letna časa, polna sonca, veselja in zabave. Topli meseci, ko imamo na pretek sadja in zelenjave, ko lahko neomejeno uporabljamo vse, kar smo pridelali. Ko smo doma in imamo čas, imamo ogromno idej, kako vso zelenjavo porabiti za okusna in zdrava kosila.

Poskusimo kaj novega, drugačnega, se poigramo in z veseljem odpremo tudi kakšno staro kuharsko knjigo. Torej, če je čas, ni ovir. Časa pa ni po navadi takrat, ko smo v službi. Takrat je naša prehrana skopa, pusta in hitra. Čeprav se trudimo, da pojemo vsaj nekaj vitaminov in recimo temu, dokaj zdrav sendvič, naše počutje ni isto. In telo tudi ne.

Kako si lahko pomagamo in si poenostavimo prehranjevanje med službenim časom?

Tako, da se odločimo. In tako, da se organiziramo.

Ker smo v času »koronakrize«, je še posebej v modi spletno nakupovanje. Prednost tega je, da pri tem ne naročamo čokolad in pomfrija, ampak res samo tisto, kar potrebujemo. Česar ne vidimo, se nam enostavno ne zdi potrebno jesti.

Če že nimamo časa stopiti do kmeta ali si pridelati kaj na svojem vrtičku, lahko na hitro vse naročimo prek spleta. Tudi ekološko.  Vso zelenjavo, sadje in ostalo nam pripeljejo na dom ali pa sproti iz službe samo prevzamemo. To nam prihrani kar nekaj časa in tudi denarja.

»Napiši si vse, kar potrebuješ, kaj si želiš jesti, in naroči res tisto, kar je zate najbolje.«

Če imaš toliko časa, si napiši kratke jedilnike in nakupi hrano za naslednji teden. Tako  točno veš, kdaj in kako jo porabiti.

Vem, da imamo vsi težavo s prehranjevanjem v službi. V nadaljevanju nekaj predlogov, idej, da si lažje vnaprej pripravimo obroke, zaradi katerih bo v službi lažje, kar se bo poznalo na našem celotnem počutju in tudi izgledu.

Vso sadje, orehe, oreščke in ostalo suho sadje si lahko kupimo na zalogo, zamrznemo in shranimo v lončke. Če imamo v službi kakšno poličko prazno, si lahko mini zalogo naredimo kar tam. Tako bo vse še lažje.

Za zdrave malice si lahko pripravimo namaze, spečemo kruh, narežemo na rezine in zamrznemo. Pripravimo si mešane proteinske napitke, ki nam ne vzamejo veliko časa. Sestavine tudi prej nakupimo, zamrznemo v male pakete (naredimo mešane pakete, tako da bo za vsak napitek drug okus). Dodamo še kakšno svežo banano, malo avokada, svežo špinačo ali kakšno meto, meliso. Odvisno od želja in okusa.

Ne pozabimo na začimbe in zelišča.

V službi torej lahko pojemo nekaj malega, a hranljivega:

 • Sendvič s pršutom, kumaricami in rezino sira.
 • Jogurt z doma narejenimi musliji (orehi, lešniki, bučnice, sončnična semena, kokos, kokosova maščoba, indijski oreščki, rozine, brusnice …) in svežimi jagodami, borovnicami ali banano.
 • Skuta z borovnicami in banano.
 • Mešane solate z žlico olivnega olja (paradižnik, kumare, paprika, čebula, mozarella, feta sir, čičerika, naribano korenje, zelena solata, kuhano jajce, olive, koruza …). V solato lahko dodamo nekaj leče, prosene ali ajdove kaše.
 • Pečena jajčka z banano in semeni čija – to se lahko poje tudi hladno.
 • Tunin, jajčni, čičerikin namaz ali humus.
 • Narastek iz prosene kaše z jabolki, cimetom in skuto. Prosena kaša je lahko kuhana na vodi ali mleku.
 • Solata iz testenin s čim bolj pisano zelenjavo.
 • Pica iz prosene kaše s svežo zelenjavo.
 • Če je možnost gretja v mikrovalovki, tudi razne kremne  juhe (z mesom, zelenjavo, koščki kruha in kislo smetano).
 • Surovo zelje in bučno olje s kosom ajdovega ali rženega kruha.
 • Proteinske palačinke ali vaflji s sadjem (spečemo jih zjutraj).
 • Smuti iz izbranega sadja, merica proteinov, banana in kokosova voda.

Kjer je volja, tam je dobra malica. Tudi v službi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice