Skip to content

Edina stalnica v življenju podjetnice je prilagajanje

Že od leta 2001 imamo podjetnice tudi svoj mednarodni dan, ki se praznuje vsak tretji petek v mesecu maju. Letos praznujemo svetovni dan podjetnic 18. maja. Poslovne ženske v Ameriki praznujejo svoj dan 22. septembra v spomin na ustanovitev Ameriškega združenja poslovnih žensk leta 1949, katerega poslanstvo je »združevati podjetnice različnih poklicev in jim omogočiti priložnost, da pomagajo sebi in drugim pri osebnostni in poslovni rasti z vodenjem, izobraževanjem, mreženjem in nacionalnim priznanjem«.

V Sloveniji deluje Skupnost slovenskih podjetnic s sedežem v Ljubljani, katere vizija ja »razširiti prostor za inovativne, družbeno odgovorne in aktivne ženske v vseh porah življenja in jih povezati predvsem v Regiji JV Evrope in Balkana ter tako spodbuditi njihovo ekonomsko rast in uspešnost ter blagostanje družbenega okolja.«

Podjetna deklica za vse

Podjeten na prvem mestu pomeni značilnost oziroma sposobnost osebe, ki se pri svojem delu uspešno loteva več nalog in šele nato nečesa, kar se nanaša na podjetje. To še kako velja za ženske podjetnice, saj se od njih pričakuje, da bodo poleg tega, da bodo uspešne, urejene in lepe, tudi skrbne gospodinje ter ljubeče matere in žene. Več kot polovica Slovencev še vedno meni, da je najpomembnejša vloga ženske skrb za dom in družino, s čimer sicer ni popolnoma nič narobe, postavlja pa pred ženske podjetnice dodaten izziv. Najverjetneje je to tudi eden od razlogov, zaradi katerega se ženske v primerjavi z moškimi v več kot pol manjši meri lotevajo podjetništva. Med ženskami, ki se odločijo za podjetništvo, se vsaj vsaka četrta za to odloči iz nuje – primer: frizerke v salonu ne želijo zaposliti, dajo pa ji, kot samostojni podjetnici, v najem stol v frizerskem salonu. Maja 2019 je bilo v Sloveniji prek 22.000 samostojnih podjetnic, med katerimi so številčno zelo izstopale ženske, ki se ukvarjajo s storitvenimi dejavnostmi (frizerska, kozmetična, nega telesa, čistilnice in pralnice).

Vse gre, dokler si zdrav

Zadnja dva meseca sta nas zaznamovala. Zdravje posameznika se je na novo ovrednotilo. Nič ne de, če se svet ustavi, dokler smo zdravi, bo vse šlo. Nihče se ne zaveda tega bolje kot samostojni podjetniki. Če samostojni podjetnik zboli, si mora prvih 30 dni sam plačati prispevke, šele zatem mu ZZZS krije prispevke in je upravičen tudi do nadomestila plače. V praksi sicer vemo, da če ni nič, ni česa vzeti – a za prispevke se pač mora najti tako ali drugače. Samostojnemu podjetniku tako nadomestilo v primeru bolezni pripada od 31. dne, od prvega dne pa jim  pripada nadomestilo zaradi nege ožjega družinskega člana, ki lahko za otroke med sedmim in 18. letom starosti traja do sedem delovnih dni, za otroke do sedem let starosti ali starejšega zmerno, težje ali težko duševno in telesno prizadetega otroka lahko tudi do 15 delovnih dni – kako absurdno nizko je to število dni, prepuščam vaši presoji.

V praksi se samostojni podjetnik (še posebno, če gre za mikropodjetje z enim zaposlenim) za bolniško tako ali tako ne odloči vse do zadnjega. Če frizerka dva meseca ne dela, si bodo stranke našle drugo. Če izvajalka jezikovnih tečajev obleži in nima poslati na vodenje tečaja nikogar drugega, bo pogodba najverjetneje prekinjena. Ko boli, vzameš tableto in stisneš zobe. In samo upaš, da ne bo še huje. O tem, da si delaš dolgoročno škodo, raje niti ne razmišljaš. Za otroka se težko odločiš, ker si potem še v večjem precepu z zavedanjem, da bi se mu morala posvetiti, do tega, da če ne boš delala, tudi za plenice ne bo denarja. Ko je dela ogromno, dihaš na škrge, ko je dela malo, te skrbi, kaj bo, če bo tako stanje še dolgo trajalo.

Edina stalnica v življenju vsakega podjetnika in podjetnice je tako sprememba in prilagajanje. Prilagajanje prostega časa delu, ki ga je treba opraviti, kajti delovnik je le nekaj, kar je zapisano na papirju. Prilagajanje družinskega življenja poslovnim sestankom in ne nazadnje prilagajanje jedilnika višini prispevkov in razmeram na trgu. In najhujše šele prihaja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice