Naprej na vsebino

Franc Bogovič: »Brez čebel ni življenja.«

Resda je veliko dejavnikov, ki vplivajo na pridelek. Vse od dela kmečkih rok do odrekanj počitnicam med poletjem in neugodnih vremenskih pojavov … Zelo stresna sta bila zame denimo letošnji marec in april, ko smo z družino in prijatelji gasilci reševali naš nasad jabolk pred pozebo.

Dejstvo pa je, da brez pridnih čebelic, opraševalk rastlin, ki so življenjsko pomembne za našo prehrano, za naš obstoj, ne zmoremo. Brez njih je človeštvo nemočno. In lačno. Zato sem izjemno hvaležen za vsako žličko medu, ki si jo lahko namažem na kos kruha. In izredno hvaležen, ko jih gostim v svojem sadovnjaku. Čebele so v njem namreč moje pridne sodelavke, in še posebej letos so mi bile izjemno dragocene, saj nas je že dvakrat prizadela pozeba. In prav zaradi čebel bomo imeli dober pridelek.   

Zaradi svojega izjemnega pomena za življenje na našem planetu in ob tem zagotavljanja tudi naše samooskrbe z doma pridelano kakovostno zdravo hrano, je prav, da se je svet čebelam končno poklonil – dobile so svoj praznik. 20. decembra 2017 je generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku na predlog Slovenije, kar je bila pobuda Slovenske čebelarske zveze, 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Ta razglasitev je bila izjemen diplomatski uspeh za našo državo in je bila rezultat skupnih in enotnih slovenskih prizadevanj različnih političnih predstavnikov na različnih ravneh dela, tako na slovenskem, evropskem kot na svetovnem parketu. Sam sem v postopku razširjanja slovenske pobude za razglasitev Svetovnega dneva čebel in pridobivanja njenih podpornikov v EU tedaj aktivno sodeloval in organiziral tudi predstavitev pobude slovenskih čebelarjev na Odboru Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI), katerega član sem bil tudi v prejšnjem sklicu Evropskega parlamenta, ko je ta akcija potekala.

Ko smo prvič praznovali Svetovni dan čebel, smo bili na čudoviti proslavi, ki jo je organizirala Čebelarska zveza Slovenije v Žirovnici na Gorenjskem. V vasici, kjer se je 20 . maja 1734 rodil Anton Janša, največji slovenskih čebelar. Po datumu njegovega rojstva je določen tudi dan Svetovnega dneva čebel. Tokrat zaradi še vedno veljavnih ukrepov socialnega distanciranja zaradi epidemije s covidom-19 tega praznika ne moremo proslaviti s posebnimi dogodki, razen s spletnimi, a naš poklon tem drobnim živalicam ni zato nič manjši.  

Ta uspeh ob razglasitvi Svetovnega dneva čebel je res poklon sveta majhnim in marljivim čebelicam, predvsem pa tudi dokaz, da Slovenci kljub konstantnemu političnemu razkolu znamo kdaj pa kdaj stopiti skupaj, preseči politične delitve in skupno delati za uspeh Slovenije. Ta uspeh je izkaz slovenske enotnosti v prizadevanjih za razglasitev Svetovnega dneva čebel in upam, da bomo še večkrat priča odličnim projektom, ki bodo slovenski narod povezovali, ne delili.

Ob današnjem prazniku čebel, katerega temeljni namen je tudi ozaveščanje javnosti o tem, da moramo vsi skupaj tudi v prihodnje delovati tako, da bomo čebele ščitili in skrbeli za to, da ne bodo ogrožene, lahko po svoje k temu prispevamo. Vsak kot posameznik lahko zaseje kakšno medovito rastlino, pazimo na to, da kosimo travnike  šele po cvetenju, zmanjšamo uporabo pesticidov, ki čebelam škodijo, ali pa svojo podporo pokažemo zgolj tako, da kupimo med odlične kakovosti od slovenskega pridelovalca medu.

Kot evropski poslanec pa si bom še naprej aktivno prizadeval, da bomo tudi na evropski ravni sprejemali ukrepe za zaščito biotske raznovrstnosti, kar bo ugodno vplivalo na zdravje opraševalcev, s čebelami na čelu. V tem duhu se v Evropskem parlamentu v okviru trenutnih pogajanj pogovarjamo o reformi Skupne kmetijske politike EU. Ukrepi, ki bodo izhajali iz te politike in tudi iz danes predstavljene strategije EU »Od vil do vilic«, gredo namreč v smeri spodbujanja bolj trajnostnega kmetijstva, kar bo dobro tudi za zaščito in ohranitev čebel. To še dodatno nadgrajuje nekatere ukrepe, ki jih je v preteklih letih sprejela EU, kot je npr. prepoved uporabe neonikotinoidov v EU ter spodbujanje sejanja medovitih rastlin na površinah zaradi njihovega ekološkega pomena.

Ob Svetovnem dnevu čebel iskreno čestitam vsem slovenskim čebelarkam in čebelarjem ter jim želim lepo praznovanja 20. maja!

Poslanec Slovenske ljudske stranke v Evropskem parlamentu

Franc Bogovič (SLS/EPP)

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice