Skip to content

Savdijci so ubrali zelo tvegano pot do zaslužka

Pandemija koronavirusa je močno zatresla tla pod razvojnimi načrti prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Koronavirus ne spreminja samo vsakodnevnega življenja Savdijcev, posledice virusa so namreč »oropale« kraljestvo ogromnega bogastva, ki je prevzelo novo Savdsko Arabijo. Ekonomski šok je omejili ogromno državno blaginjo, ki je večini Savdijcev omogočila ugodno subvencionirano življenje.

Potem ko si je kralj Salman bin Abdul Aziz Al Saud, dejanski vladar Savdske Arabije, končno priznal, da kraljestvo ne more za vedno živeti od nafte in so se skupaj s socialnimi reformami spremenili koraki k diverzifikaciji Savdskega gospodarstva z izgradnjo turizma, zabave in celo futurističnega novega mesta, imenovanega Neom, je zdaj na udaru tudi ta.

Opustošen turizem, odpovedani dogodki in rekordno nizka cene nafte so državljane potisnili na točko, kjer se soočajo z zelo drugačno prihodnostjo, kot jo je obljubil princ Mohamed.

Plan B

V želji da bi izkoristil padec vrednosti zaradi trenutne krize, je saudski sklad za javne naložbe (PIF) začel na veliko odkupovati delnice vodilnih ameriških podjetij in bank.

Sklad je vložil 713,7 milijona dolarjev v Boeing, 522 milijonov dolarjev v Citigroup in Facebook ter nekaj manj kot 500 milijonov dolarjev v Disney in Bank of America. Še 827,7 milijona je PIF porabil za delnice naftne družbe BP, 300 milijonov pa za številne druge družbe.

Organizacija naj bi na ta način omejila tveganje, ki se poraja na trgu nafte in v prihodnosti dobivala dohodek. PIF se pogaja o posojilu v višini 10 milijard dolarjev za nakup še več delnic, poroča Bloomberg, a sam sklad to možnost zanika. PIF namreč trdi, da ima dovolj lastnih sredstev.

Upravljavec sklada Yasir al-Rumayyan je potrdil, da je bila politika nakupa cenejših delnic že aprila aktivna, pri čemer kot uspešne primere naložb navaja letalske prevoznike.

Še pred aprilskim poročilom Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC), v katerem je razvidno rekordno zmanjšanje proizvodnje in potrošnje nafte, je PIF odkupil delnice v štirih evropskih naftnih družbah. Pri tem so porabili približno milijardo dolarjev. Očitno se je organizacija nadejala hitrega zvišanja cen nafte, vendar poročilo nikakor ni spodbudilo trga, cene nafte so še naprej padale.

Iskanje kakršnih koli sredstev za zaslužek Savdska Arabija povzroči položaj z dohodkom. Proračunski primanjkljaj Savdske Arabije je v prvem četrtletju dosegel devet milijard dolarjev, zato bodo kraljeve oblasti v okviru gospodarskih ukrepov za blaženje posledici pandemije novega koronavirusa s 1. junijem odpravili finančne prispevke za javne uslužbence in zaposlene v vojski in od 1. julija potrojile davek na dodano vrednost – s pet na 15 odstotkov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice