Skip to content

Izlet z avtomobilom in kako se je vse začelo

Na izlet se običajno odpravimo za sprostitev, užitek, zaradi raziskovanja različnih pokrajin ter odkrivanja drugih kultur in njihovih navad. Izlet zagotavlja dobro izkoriščen osebni čas za gradnjo kvalitetnih medosebnih odnosov. Razlogi za izlet ali potovanje vključujejo rekreacijo, turizem, preživljanje počitnic drugod, raziskovanje  in zbiranje novih informacij. Veliko ljudi izkoristi izlet za prostovoljno delo v dobrodelne namene. Izlet je tudi del migracije za začetek življenja nekje drugje. Prav tako so lahko razlogi za izlet verska romanja, službeni sestanki in druge obveznosti, obisk sorodnikov in prijateljev, ki živijo v oddaljenejših krajih, ali pa obisk specifične trgovine v drugem kraju. Na izlet se lahko odpravimo s kolesom, avtomobilom, čolnom ali ladjo ter z javnim prevozom, kot so avtobusi, vlaki in letala. Najpogosteje pa se ljudje odpravimo na pot kar z osebnim avtomobilom.   

Izlet po Evropi. Foto: Pixabay

Kaj je izlet pomenil včasih in kaj pomeni danes

Izleti in potovanja segajo že v antični čas, ko so premožni Grki in Rimljani v svojem prostem času odšli v svoje poletne domove in vile v mestih, kot so bili Pompeji. Medtem ko so bili izleti in potovanja v preteklosti dolgotrajnejši, nevarnejši in je bil njihov namen običajno trgovanje in migracija, sta kulturni in tehnološki napredek skozi čas omogočila, da so izleti in potovanja postala lažja in dostopnejša. Civilizacija je v prometu napredovala, saj je Krištof Kolumb leta 1492 priplul v nov svet iz Španije v 10 tednih, 21. stoletje pa omogoča potovanje z letalom iz Španije v ZDA kar čez noč. V srednjem veku je bil izlet poln nevarnosti in izzivov, vendar je imel velik pomen za gospodarstvo in družbo. Tako je bila trgovina na debelo odvisna od trgovcev, ki so s prikolicami ali plovili dosegli svoje uporabnike in jim blago prodajali, potujoči menihi so od vasi do vasi prenašali teologijo, prav tako so vojske migrirale v različnih križarskih in drugih vojnah. Običajna so bila tudi romanja, tako v evropskem kot v islamskem svetu, ki so vključevala izletne poti na lokalni in mednarodni ravni. Ob koncu 16. stoletja je postalo modno, da se mladi evropski aristokrati in premožni moški višjega razreda odpravijo na izlet v pomembna evropska mesta kot del izobraževanja o umetnosti in literaturi. Izlet je bil znan kot Grand Tour, vključeval je mesta, kot so London, Rim, Pariz, Benetke in Firence, a je francoska revolucija s seboj prinesla konec te velike turneje. Potovanje ali izlet po vodi je pogosto zagotavljal več udobja in je potekal hitreje kot po kopnem, vsaj do pojava mreže železnic v 19. stoletju.

Turistična potovanja in izleti naj bi se začeli pojavljati v času, ko so ljudje začeli popotovati za zabavo, saj izlet oziroma potovanje ni bila več težka, zahtevna in nevarna naloga. To so izkoristili ljudje, kot je Thomas Cook, ki so začeli prodajati turistične pakete, v katerih so bili vlaki in hoteli rezervirani kar skupaj. Velik delež potovanj na dolge razdalje so v 20. stoletju prevzela letala, zlasti po 2. svetovni vojni, ko se je pojavil presežek letal in pilotov. Letalski promet je v 21. stoletju postal tako razširjen in dostopen, da je ženska z imenom Alexis Alford še pred svojim 21. rojstnim dnem obiskala kar 196 držav po svetu.   

Izlet z avtomobilom

Prvi zelo odmeven izlet z avtomobilom na dolge razdalje je dokumentiran avgusta 1888 v Nemčiji. Takrat je Bertha Benz, žena izumitelja prvega patentiranega avtomobila Karla Benza, odšla na izlet iz Manheima v Pforzheim (106 km) in nazaj v tretjem poskusnem motornem avtomobilu Benz. Ta je imel največjo hitrost 16 km/h. Na pot je odšla s svojima sinovoma, vendar brez privolitve ali vedenja svojega moža. Njen uradni razlog za izlet je bil ta, da je želela obiskati svojo mamo, a neuradno je bil njen cilj javnosti pokazati možev izum, kljub temu da je bil avtomobil prej uporabljen le na kratkih testnih vožnjah. Zastavljen cilj je dosegla, saj je po tem dogodku postal avtomobil zelo prepoznaven in tako se je Benzovo družinsko podjetje razvilo v današnje podjetje Mercedes-Benz. V počastitev Berthinega prvega zgodovinskega izleta z avtomobilom je v Baden-Württembergu po njej poimenovana znamenita razgledna pot Bertha Benz Memorial Route.

Na izlet z avtomobilom. Foto: Pixabay

Danes je lahko izlet z avtomobilom lokalni, regionalni, državni ali mednarodni, a običajno se ljudje odpravijo na izlet z avtomobilom, kadar gre za dolge razdalje. Številni se, predvsem v obdobju počitnic, odpravijo na izlet z avtomobilom za zabavo, rekreacijo in ogled znamenitosti na želeni lokaciji. Druge motivira k izletu z avtomobilom želja po obisku sorodnikov ali prijateljev, ki živijo daleč stran, ali pa po spremembi stalnega življenjskega bivališča. V splošnem se na izlet z avtomobilom lahko odpravi kdorkoli in skoraj kamorkoli na Zemlji, a so najbolj priljubljene lokacije za izlet po cesti Srednja Evropa, celinska ZDA in Kanada. Ta območja imajo dobro razvit cestni sistem, kar omogoča, da je izlet z avtomobilom bolj dostopen, varen, učinkovit in zanesljiv kot izlet v manjše, bolj nerazvite države. Ta območja ponujajo tudi več zanimivosti kot manjše, slabše dostopne države.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice