Naprej na vsebino

Obvezno cepljenje ostaja

Okoli obveznega cepljenja se v Sloveniji že kar nekaj let bije bitka. Na eni strani stroka vztraja, da le na ta način lahko zavarujemo otroke pred težjimi boleznimi in celo pred smrtjo. Na drugi strani pa nasprotniki vztrajajo, da najnovejše raziskave dokazujejo ravno nasprotno in da naj bi otroci dobili določene avtoimunske bolezni ravno zaradi cepljenja.

Stranka Za zdravo družbo februarja vložila predlog novele o nalezljivih boleznih

V Sloveniji je cepljenje otrok obvezno za davico, tetanus, oslovski kašelj, Hib, otroško paralizo, hepatitis B, pnevmokokne okužbe, ošpice, mumps in rdečke. To so bolezni, za katerimi že dolgo ni nihče zbolel in znajo biti smrtno nevarne.

Filozofija v ozadju cepljenja je ta, da s cepivom dosežemo takšno stopnjo prekuženosti, da bi tisti, ki imajo zelo šibek imunski sistem, imeli le malo možnosti, da zbolijo, četudi niso cepljeni, ker bi bilo to zanje preveč škodljivo.

A kljub temu mnogi menijo, da obvezno cepljenje posega v njihovo pravico do svobodne odločitve, zato je zunajparlamentarna stranka Za zdravo družbo z zbranimi 5000 podpisi konec februarja vložila v državni zbor predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, s katero vlagatelji predlagajo ukinitev obveznega cepljenja, ki bi ga nadomestili s prostovoljnim.

Predlog predvideva tudi, da mora zdravnik še pred cepljenjem osebe ugotoviti morebitne razloge za nedopustnost cepljenja. Oseba, ki bi ji s priporočenim cepljenjem nastala škoda, pa bi imela pravico do odškodnine.

Koledar cepljenja otrok. Vir: NIJZ

80 poslancev meni, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo

Parlamentarni odbor za zdravstvo zakonskega predloga ni podprl. Prav tako 80 poslancev meni, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo, tako da bodo danes glasovali o sklepu v zvezi s tem.

SDS meni, da je cepljenje eden izmed največjih uspehov medicine in je največji up za medicino v prihodnje, vsaj tako je sporočil Jožef Lenart v imenu poslancev SDS.

Tudi v NSi niso naklonjeni predlogu zakona, saj je razvoj cepiv ključen, da so bolezni, ki so nekoč povzročile veliko smrtnih žrtev, izginile. Po besedah Iva Dimica je treba urediti program obveznih cepljenj v sodobno doktrino, da bodo starši dobro obveščeni o cepljenju in da bo država strogo vodila evidenco morebitnih zapletov in za njih prevzela odgovornost.

Po besedah Branislava Raića iz SMC je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) nasprotnike cepljenja identificirala kot eno od desetih največjih nevarnosti javnemu zdravju. Dejal je: »Cepljenje je še vedno eden najboljših javnozdravstvenih ukrepov. Ne smemo pristati, da v 21. stoletju nad stroko prevlada ‘google medicina’.«

»Ne smemo kot družba dovoliti, da bi se zaradi znižanja stopnje precepljenosti znova pojavile že izkoreninjene bolezni,« meni Branko Simonovič iz vrst DeSUS-a in še dodaja, da če kje, se morajo na področju cepljenja upoštevati znanstvena dognanja in širši družbeni vidik.

»Ni res, da necepljeni otroci niso zdravi. Res pa je, da so tisti, ki niso bili cepljeni, spet začeli širiti ošpice,« je kritično ocenil po njegovem mnenju dezinformacije Zmago Jelinčič Plemeniti, predsednik SNS.

V SAB zaupajo stroki in ocenjujejo, da bi bila odločitev o ukinitvi obveznega cepljenja zgrešena. Vojko Starović iz vrst SAB se tudi sprašuje, ali lahko verjamemo, da smo kot družba dovolj zavedni in racionalni, da bi ob prostovoljnem cepljenju ostala raven precepljenosti dovolj visoka. Poudaril je še, da je glavni namen cepljenja pravzaprav prenehanje cepljenja, saj bi s tem izkoreninili bolezen.

Nekdanji predsednik SD Dejan Židan meni, da je treba dvome, ki so jih jasno izrazili posamezniki iz civilne iniciative, razčistiti. To pa je domena pristojne institucije, in ne politike.

Po besedah Janija Möderndorferja iz LMŠ upajo, da bodo v prihodnje govorili o nadgradnji sistema cepljenja, ne pa o njegovem ukinjanju. Dodal je še, da se zavzemajo, da bi bila določena cepiva, ki so zdaj dostopna samo enemu spolu, po novem dostopna za vse otroke. Konkretno je govora o cepivo proti HPV, ki povzroča raka materničnega vratu.

Poslanec Levice Željko Cigler se pa sprašuje, kako je mogoče, da v zdajšnjih časih praznoverje in razum hodita z roko v roki. V Levici niso za skepso glede cepljenja, ampak za kritiko. Tako namesto da dvomijo o učinkovitosti cepljenja, zahtevajo prost dostop do cepiv in javno lastništvo farmacevtskih podjetij.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice