Naprej na vsebino

Ni treba študirati, zavod vas napoti na »sanjsko« delovno mesto

Ste celo življenje prodajalka v različnih trgovinah in želite delati v računovodskem servisu ali kot medicinska sestra? Nič lažjega, zavod za zaposlovanje meni, da lahko. Ne verjamete? Mogoče gre zgolj za lapsus pri pošiljanju napotil s strani zavoda ali za način, kako na hitro znižati število brezposelnih oseb na zavodu, da bo številka bolj všečna.

Vsekakor pa gre za resnične zgodbe ljudi, ki so prijavljeni na zavodu in jim zavod pošilja napotila s pripisom »V roku 24 ur pričakujemo vaš odgovor (Odgovor/Reply), ali želite napotitev na prosto delovno mesto ali pa nam sporočite razlog, zaradi katerega ne želite biti napoteni.« Število zavrnitev, brez njim utemeljenega razloga, pa je po besedah prijavljenih na zavodu omejeno. Kazen za to je »izbris« iz evidence zavoda, posledica pa ukinitev nadomestila za brezposelnost ali denarne socialne pomoči.

Število brezposelnih enako kot v začetku recesije leta 2009

Trenutno je na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 90.415 oseb, kar je primerljivo z oktobrom 2009, ko smo v Sloveniji začutili tudi recesijo. V prihodnjih tednih, mesecih se bo to število še povečevalo, saj nekatera velika podjetja že zdaj napovedujejo odpuščanja. Gospodarstvo poka po šivih, javna uprava pa se krepi in vsak teden iščejo najmanj 10 novih uslužbencev, ki so običajno že vnaprej izbrani in niso niti všteti v kvoto onih 90.415.

Zavod, ki naj bi med drugim pomagal ljudem, da si čim hitreje poiščejo zaposlitev, izdaja tudi napotila k delodajalcu. Kadar pri razpisanem delovnem mestu na spletni strani zavoda zasledite: »delodajalec želi tudi napotovanje kandidatov iz evidenc zavoda«, takrat gre za ta delovna mesta. Torej zavod vaše ime in podatke posreduje delodajalcu, s tem pa imate večje možnosti, da vas mogoče pokličejo na razgovor. Seveda morate predhodno še poslati prijavo.

Včasih pa dobite tudi »napotnico«, kjer je že določeno, kdaj, kam in h komu se morate s prijavo razglasiti na razgovor.

Vse lepo in prav, če ne bi sledila sankcija, če se na kakšno napotilo ne odzovete oziroma za to nimate tehtnega razloga in če zavrnete delo, ki vam je bilo posredovano po »napotnici«.

Zgodovinar lahko dela v računovodskem servisu

Vsako delo je častno in bi ga morali sprejeti, a vse dokler ne pride do absurdov.

Na nas se je obrnila diplomirana zgodovinarka, ki je ostala brez zaposlitve. Delovne izkušnje ima z delom v knjižnici in poučevanjem v osnovni šoli, lani pa je delala prek javnih del na osnovni šoli. Res je, da pomaga v nekem društvu, kjer je blagajničarka. Kar v praksi pomeni, da pobira članarine ter jih preda predsedniku, ta pa dalje računovodji. In da zbira denar za prireditve, izlete … ter ga preda predsedniku in ta dalje računovodji.

Zavod za zaposlovanje jo je napotil na delovno mesto samostojni strokovni delavec v računovodskem servisu, kjer bi morala računati plače, izdajati in fakturirati račune, skrbeti za bilanco … delala bi delo računovodje. Svetovalka ji je razložila, da ustreza pogojem, ker je delodajalec napisal, da želi višjo ali univerzitetno izobrazbo, sicer je v nadaljevanju opredelil, da smer ekonomije, ampak za svetovalko na zavodu to ni več pomembno.

Prav tako po mnenju svetovalke gospa ustreza kriterijem, ker ima znanje angleškega in nemškega jezika ter je računalniško pismena. Da pa mora poznati točno določen program in zakonodajo, ki je vezana na delo v računovodskem servisu, ni pomembno. Ker je naša sogovornica prvič zavrnila takšno delo, saj po svojem mnenju ne ustreza razpisnim pogojem, jo je svetovalka opozorila, da če to naredi še enkrat, jo bo morala izpisati iz evidence ter da bo s tem izgubila nadomestilo.

Dobrih 14 dni nazaj je gospa ponovno dobila napotilo, tokrat za javno podjetje in delovno mesto strokovni delavec, kjer je bilo jasno opredeljeno, da gre za delo v finančni službi. Ker je vedela, kaj jo čaka, če tokrat zavrne, se je na napotilo odzvala, napisala prijavo, poklicala v podjetje, kot je bilo tudi naročeno, in doživela hladen tuš. Namreč, na drugi strani so jo »okarali«, zakaj krade njihov čas, če ve, da ne ustreza niti enemu kriteriju. Ko je razložila svojo situacijo, so ji odvrnili, da jih to ne zanima.

Ponižana, »okarana« in razvrednotena sedaj čaka na naslednjo potezo svetovalke in zavoda.

Zavod se je zavil v molk

Ker nas je zanimala tudi druga plat zgodbe, smo na zavod poslali novinarska vprašanja:

  • Po kakšnem kriteriju svetovalke/svetovalci izbirajo kandidate za napotila na delo?
  • Kaj se zgodi, če se kandidat na napotilo ne odzove? Kolikokrat lahko to stori?
  • Kako se lahko zgodi, da je kandidat napoten na delovno mesto, pri katerem ne ustreza niti enemu razpisnemu pogoju?

Odgovora nam še niso uspeli posredovati – ali pa nam ga niso želeli. Stvar presoje vsakega posameznika.

Kriza nam vsekakor sledi, to ni več vprašanje, ampak je dejstvo. Iskanje nove zaposlitve določenemu kadru bo misija nemogoče. A umetno ustvarjanje številke brezposelnih oseb na zavodu spominja prej igri »najmočnejši zdrži«.

Za marsikoga je največja sramota to, da mora prestopiti prag zavoda, še večja, da je odvisen od državne pomoči. A da je ob tem še razvrednoten in ponižan?! Marsikdo bo raje svetovalko poslal v rodni kraj in ali životaril ali delal na črno. Je to rešitev? Potiskanje ljudi čez prag revščine ali siljenje k delu na črno?

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice