Naprej na vsebino

Prodaja avtomobilov v EU maja upadla za več kot 50 odstotkov

V primerjavi s preteklim letom so se nove registracije avtomobilov v EU prepolovile. A so se v maju registracije izključno akumulatorskih vozil – povečale.

Po tem, ko so številne države EU maja odpravile omejitve glede koronavirusa, se je cestnemu prometu priključilo dobrih 300.000 novih avtomobilov več kot meseca aprila. V primerjavi s preteklim letom so se nove registracije v EU prepolovile na 581.000 vozil, je v sredo sporočilo združenje proizvajalcev ACEA.

Strokovnjaki pričakujejo nadaljnje okrevanje v juniju. Poleg znižanja DDV v Nemčiji je tamkajšnja vlada pripravila še paket gospodarske spodbude trajnostni razvoj nemške avtomobilske industrije.

Učinek državnih ukrepov v Franciji je drugačen, kjer se spodbuja tudi nakup dizelskih goriv in bencina. Francoski ukrep bo sicer imel želeni učinek, tj. da številne ljudi spodbudi k nakupu novih avtomobilov. Tudi slednje bo to industriji pomagalo v težkih poletnih mesecih.

Vir slike: Thomas B., Pixabay

Znižanje cen električnih avtomobilov

Višja državna subvencija za električne avtomobile je v Nemčiji povzročila nadaljnje povečanje njihovih registracij. Bonus pri nakupu električnega avtomobila je v Nemčiji pravzaprav ogromen – 9.000 evrov. Država je skoraj prepolovila ceno. Pobudniki so prepričani, da bo to povečalo zanimanje kupcev. Vendar je razpon razpoložljivih baterijskih vozil še vedno omejen. Poleg tega povečanje prodaje ne pomeni nujno tudi večjega dobička.

Avtomobilska industrija trenutno na električnih avtomobilih ne zasluži prav dobro. Pribitek za motorje z zgorevanjem je bistveno večji – vendar niso subvencionirani. A bodo slednji z znižanjem nemškega DDV na 16 odstotkov (z 19 odstotkov) julija vendarle deležni popusta. Denimo za nov avtomobil po ceni 30.000 evrov bo popust znašal 900 evrov.

Nove registracije električnih avtomobilov naraščajo

V maju so se registracije izključno akumulatorskih vozil v petih največjih državah zahodne Evrope povečale za četrtino. Po podatkih EY se je prodaja električnih avtomobilov v Nemčiji povečala za pet odstotkov, nove registracije hibridov pa so zelo narasle, in sicer za 256 odstotkov.

Nasprotno pa so bencinska in dizelska vozila povzročila velike izgube, prodaja pa je po izračunih EY v Nemčiji, Veliki Britaniji, Franciji, Italiji in Španiji upadla skoraj za dve tretjini.

Za enkrat je pričakovati, da bo prodaja električnih avtomobilov nizala boljše rezultate od bencinskih, dizelskih in hibridov. Mednarodna agencija za energijo (IEA) ocenjuje, da bo prodaja električnih avtomobilov dosegla raven iz prejšnjega leta, torej 2,1 milijona prodanih enot. To bi pomenilo rekordne tri odstotke celotne svetovne prodaje avtomobilov.

Največ na Kitajskem, sledi Evropa

Kitajska je bila lani daleč največji trg električnih avtomobilov na svetu. Na Kitajskem je bilo v letu 2019 prodanih več kot milijon električnih avtomobilov, kar je dva odstotka manj kot leto prej. Evropa je bila drugi največji trg, saj je bilo leta 2019 prodanih 561.000 avtomobilov. Sledile so ZDA s 327.000 prodanimi avtomobili.

Vir slike: Marilyn Murphy, Pixabay

Na koncu bo odločal potrošnik

Pričakovati je, da bodo električni avtomobili z letošnjo prodajo predstavljali skoraj odstotek svetovne zaloge avtomobilov. Vendar pa poročilo IEA pojasnjuje, da bi drugi vali pandemije/epidemije in počasnejše gospodarsko okrevanje, kot je bilo pričakovano, lahko privedlo do drugačnih rezultatov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice