Skip to content

Janez Juhant: »Vladno delo je za RTV tretjerazredna tema, prvo pa je mlatenje prazne slame.«

Spoštovano vodstvo!

Imamo svojo samostojno državo. Praznujemo Dan državnosti in 29 let samostojne Slovenije. Predniki so sanjali o tej državi, molili in snovali njene temelje, se po tujih in domačih frontah zanjo borili in umirali za svobodo, ki so jo ogrožali tuji in celo domači tirani, nacisti, fašisti in komunisti. To samostojno državo predstavljajo predsednik republike, državnega zbora, vlade, državnega sveta in drugi organi. Tudi nacionalna medijska hiša ima glede na zakonske in finančne podlage nalogo spodbujati blagor vseh, blaginjo države in krepiti demokratične temelje državljanov, tudi njihovim predstavnikom.

Del RTV SLO pa, kar obžalujem in obtožujem, spodkopava te temelje, krati osebno dostojanstvo predstavnikov ljudstva in državljanov, lažno in neutemeljeno potvarja ugled določenih ljudi, spodbuja sovraštvo in delitve, zaradi česar vse več državljanov upravičeno kritizira zavod. Na sam Dan državnosti in okoli njega smo iz oddaj radia in televizij spremljali neprimeren odnos do osamosvojitve; npr. osrednji dnevnik najprej poveličuje protestnike – obenem se zgraža nad drugimi ki protestirajo -, pa oddaja o osamosvojitvi na sporedu ob 23. uri, studio ob 17. uri itd.

Primerjalno z drugimi TV hišami je bilo komaj kaj govora o bistvu vzpostavljanja temeljev države. Po virih naj bi v hiši celo podprli provokacijo od države plačanega pevca pri govoru predsednika republike na proslavi. Iz več oddaj seva negativna propaganda peščice razdiralnih ljudi, ki sejejo sovraštvo in kažejo svoj odpor do pristnega demokratičnega razvoja. Vodstvo dopušča novinarjem, da se norčujejo iz kristjanov-kmetov, ki nam s traktorji orjejo slovenske njive in kosijo travnike ter skrbijo za oskrbo prebivalstva. Tudi revolucionarji med in po vojni so delali tako, čeprav so jih preživljali katoličani- kmetje. Isti so nadaljevali ropanje Slovencev, ki so ga začeli fašisti in nacisti.

Oddaje RTV SLO prikrivajo celovito resnico, spodkopavajo demokracijo, spodbujajo družbeni nered s propagandističnim gojenjem videza nepravičnosti, ko »demonstranti« niti ne vedo povedati, proti čemu so. V polpreteklosti so bile to znane metode zamegljevanja za prikrivanja družbene resničnosti in za blatenje ljudi, ki jim kaj pomeni pravičnost, narod in država.

Demokracija vendar gradi na spodbujanju najboljših, sposobnih in dejavnih za skupno dobro. Omenjeni medijski mehanizmi pa ustvarjajo izredno stanje, sejejo nezadovoljstvo in spodbujajo napredovanje le povzpetnikom; ti pa nimajo volje in pripravljenosti, da bi delovali za skupni blagor. Poznavalec je med »protestniki« odkril notorične nergače, nepripravljene prijeti za delo. Tudi tako imenovani oporečnik iz blagovnih rezerv je tarnal, da ne zmore. Odstopljeni predsednik vlade in večina levice so se ustrašili naporov, zdaj pa rovarijo s cenenimi in neutemeljenimi obljubami. 

Za ponazoritev zapisanega si oglejmo Jonasovo »umovanje«. Značilnost dobrih komikov je vedno bila inteligentna kritika vseh vplivnežev. A sobotni večerni petelin na RTV SLO kokodaka le čez vladajoče stranke, se norčuje iz njihovih pripadnikov, seje negativno propagando v podporo odstopljenih levičarjev, ne da bi z besedo omenil njihov fiasko. Pod nivojem se norčuje iz žrtvovanja vladnih delavcev, zdravnikov, prostovoljcev in vseh, ki so v korona krizi noč in dan garali, da so nam ustavili prvi naval pandemije in nas primerno oskrbeli v zahtevnem času.

V Odmevih novinarka spodbuja članico nevladne organizacije, ki iz našega davkoplačevalskega denarja širi neresnico o sistemski diskriminaciji v Sloveniji.

Spoštovano vodstvo RTV SLO, uredniki in snovalci oddaj! Ali ni sistemska diskriminacija problem predvsem nacionalne hiše z redkimi izjemami, saj jo skušate uzakonjati s takimi novinarski umotvori? Ste izgubili vso razsodnost in vas ni nič sram ogledala resnice in pravičnosti? Kako boste to zagovarjali pred svojimi potomci in zgodovino? Kolikokrat smo že na Programskem svetu govorili o poglabljanju kulturno-umetniških, ustavno-pravnih in demokratskih civilizacijskih  podlag, zakaj vodstvo tega ne spodbuja?

Uravnoteženost oddaj odgovorni zakrivate v strankarsko »strokovnost« levičarjev in njihovih ozadij. Očitno naši pogovori v Svetu in celo protesti plačevalcev Vaših storitev še nimajo dovolj teže, saj domnevna oblast in denar, ki ju zaenkrat imate, megli delovanje za skupno dobro in za svobodno, samostojno Slovenijo, dokler ta hiša ne bo bankrotirala in bodo zaposleni drago plačali lojalnost takemu načinu poslovanja in delovanja. Kako si predstavljate, da bo vlada financirala delovanje, ki ga  zlorabljate za njeno rušenje in za nalaganje novih bremen državljanom? Tako npr. ni tema, da je predsednik vlade sklical diplomate višegrajske skupine, da se je zunanji minister sestal z ministri višegrajske skupine.

Vladno delo je tretjerazredna tema, prvo pa je mlatenje prazne slame nespoštljivih levičarjev ali pogrošno ponavljanje že nič kolikokrat pregretih nedokazanih trditev v Tarči ali reklama za v.d. voditeljico SD in druge pristranskosti.

Zakaj nismo iz Vaše hiše mogli spremljati prenosa sv. maše za domovino ob navzočnosti predstavnikov države in zakaj ni bila žalna slovesnost v Rogu predvajana v celoti z vsemi govorci direktno? Ta propagandi stroj bolj spominja na medvojno blatenje voditeljev demokratične strani kot pa na osveščeno demokratično delovanje. Takratni komunisti so tudi okrivili izbrane ljudi kot narodno škodljive, da so jih lahko likvidirali, sami pa si za ceno krvi drugih nadeli maske herojev. Težko si obetamo ob takem delovanju nacionalne hiše blaginjo države in njenih državljanov. Ali je nekaterim res vseeno, kakšna bo ta samostojna Slovenija, za katero so se žrtvovali številni nekoč in danes?

Spoštovani, zakaj ne dopustite, da bi Vaše človeško dostojanstvo, vest in nacionalni ponos premagala te ujetosti in bi vsi gradili našo skupno prihodnost in v blagor vseh državljanovte države?

prof., Janez Juhant, svetnik RTV

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice