Skip to content

Srečen konec: 6-letni Gal bo jutri sedel na letalo za Ameriko

Po pregledu dečkovega zdravstvenega stanja in nujnosti operacije jim je dovolilnici za vstop v državo izdala ameriška ambasada v Ljubljani.

Večmesečna kalvarija 6-letnega Gala Štefliča iz Zgornjega Dupleka, ki nujno potrebuje operacijo rok za nemoteno odraščanje, bo kot vse kaže po številnih zapletih vendarle doživela srečen epilog. Starši so naposled namreč zbrali toliko denarja, da so dečku lahko že plačali operacijo pri dr. Droru Paleyu na otroški kliniki na Floridi v ZDA, nekaj denarja pa jim je ostalo še za nepredvidene stroške, ki so nastali, denimo, tudi z nakupom novih letalskih kart.

Vsakdanja opravila precej velik ali celo nemogoč izziv

Gal, ki bo avgusta dopolnil 7 let in bo septembra postal drugošolec, spomnimo, ima namreč redko prirojeno deformacijo obeh rok (sindrom sinostosi radioulnaris bill), kar pomeni, da z rokami nima supinacije in pronacije. Rok ne more normalno premikati, niti obračati.

Mama Nataša Vrbnjak Šteflič nam je dejala, da so zanj zaradi zdravstvenih težav mnoga vsakdanja opravila, ki so za nas nekaj samoumevnega, precej velik ali celo nemogoč izziv. »Sam ne more opraviti niti osebne higiene, zaradi bolečin v rokah ima težave pri pisanju, našo pomoč potrebuje tudi na zanj posebej prirejenem stranišču,« je razložila Vrbnjak Štefličeva.

 Številni očitki in zapleti

Na poti zbiranja potrebnega denarja za dečkovo operacijo, ki mu je Galova starša s skromnimi mesečnimi prihodki sama nikakor nista mogla privoščiti, so jim na pomoč s prostovoljnimi prispevki sicer priskočili številni dobri ljudje, a so se starši namesto z načrtovanjem potovanja preko velike luže morali ubadati s številnimi očitki in zapleti. »Očitali so nam netransparentno zbiranje denarja, na kar seveda nismo pristali, saj vendarle gre za mojega otroka, ki mu želim vse najboljše je poudarila Vrbnjak Štefličeva. V času, ko so zbirali denar, jih je oškodovala tudi predsednica društva Maus, preko katerega so prvotno zbirali sredstva in je javno povedala, da si je od zbranega zneska izposodila 30 tisočakov. In zapletov še ni bilo konec. »Hrbet« jim je obrnil tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, saj so jim zavrnili prošnjo za financiranje zdravljenja Gala, češ, da jim bodo odobrili le operacijo na Dunaju, kjer pa so po besedah Galove mame že bili. »Tam smo bili leta 2015 in imamo mnenje, da stanja rok pri njih ne moremo izboljšati,« pravi Vrbnjak Štefličeva.

Foto: Osebni Galov arhiv

Zbiranje denarja na plečih družine

Galovim staršem je po plačilu operacije v višini nekaj več kot 77.000 evrov zdaj ostalo okoli 30.000 evrov. »Okoli 30.000 evrov smo sicer dobili od društva Maus, a je šlo zgolj za zavarovana sredstva, ki so bila zbrana od SMS donacij s strani telefonskih operaterjev. Preostanek denarja pa mi je uspelo priskrbeti sami, saj sem na različne naslove pošiljala prošnje za pomoč, na pomoč pa nam je priskočil Karitas Maribor, ki je za Gala odprl transakcijski račun je pojasnila Vrbnjak Štefličeva, ki se za izkazano pomoč iskreno in iz srca, kot pravi, zahvaljuje prav slehernemu donatorju (posamezniki in podjetja).

Ob 7. uri že proti Frankfurtu in kasneje naprej proti ZDA

Gal bo z mamico sedel na letalo že jutri, v petek zjutraj, saj bosta ob 7. uri poletela proti letališču Frankfurt, od koder bosta pot nadaljevala do Houstona in naprej v Miami v ZDA. »Pot bo trajala več kot 20 ur, a nič ne de, oba s sinom se je neizmerno veseliva,« še pravi Vrbnjak Štefličeva in nadaljuje, da jim uspelo pridobiti posebne dovolilnice za vstop v ZDA. »Po pregledu Galovega zdravstvenega stanja in nujnosti operacije nam je dovolilnici za vstop v državo izdala ameriška ambasada v Ljubljani poudarja Vrbnjak Štefličeva.

Operativni poseg bo imel 8. julija

Prvi zdravniški pregled ima Gal predpisan že 6. julija, le dva dneva kasneje pa bo deček že legel na operacijsko mizo. »Po zadnjih informacijah dr. Paleya bova tam ostala 3 mesece, lahko pa se zgodi, je dodal, najino bivanje tudi podaljša do 5 mesecev je dejala Vrbnjak Štefličeva. A to nikakor ne vpliva na dobro razpoloženje Gala, ki se neizmerno veseli odhoda v Ameriko. »Še bolj pa, da bo prvič v živo videl letalo in z njim poletel. Vseeno je prisotna tudi negotovost in stran, saj mu bodo med operacijo v roke vstavili nekakšne ploščice in mu s tem izboljšali njihovo funkcijo. Gala skrbi, kako bo z gibanjem po operaciji in podobno,« je dejala Vrbnjak Štefličeva, ki dneva, ko so izvedeli, da njen sin odhaja na operacijo ne bo nikoli pozabila. »To je bil zame najsrečnejši dan v življenju. Še zdaj ponoči ne spim, prisotna je nervoza, a v pozitivnem smislu,« pravi Vrbnjak Štefličeva, ki smo jo zalotili sredi pakiranja za odhod od doma.

Foto: Osebni Galov arhiv

S predsednico Mausa nimajo stikov

Glede »zapletov« s predsednico humanitarnega društva Maus Vrbnjak Štefličeva odgovarja, da je zadeva na pristojnem tožilstvu. »Z Švikartovo tudi nimam nobenih stikov je razložila Vrbnjak Štefličeva, ki se po zaključku tega procesa za njenega sina nadeja tudi nekaj denarja iz tega naslova, saj je bila zadnja humanitarna akcija tega društva namenjena prav Galu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice