Naprej na vsebino

»Narod je glup!«

Verjetno vsi poznamo pregovor: »Če mački stopiš na rep, zacvili«. Nekaj podobnega se je zgodilo, ko je Zmago Jelinčič v enem od ljubljanskih lokalov izjavil: »Narod je glup«. Ob teh besedah so se mnogi čutili nagovorjene in takoj dobesedno pobesneli, češ, kako si lahko Jelinčič kaj takšnega sploh dovoli.

Če izhajam iz sebe, se me njegove besede niso čisto nič dotaknile, kar pomeni, da »mi ni stopil na rep in nisem zacvilil«, ker se pač nisem čutil osebno nagovorjen. Kot mnogi slovenski državljani delam in za svoje delo prejemam pošteno plačilo. Poleg tega sem ponosen, da lahko kot davkoplačevalec prispevam k skupnemu dobremu, kamor spadajo tudi različne državne pomoči tistim, ki si zaradi različnih upravičenih razlogov ne morejo privoščiti, da bi lahko delali in bili za svoje delo tudi pošteno plačani.

Problematika »molzenja« države in staršev

Kolikor sem razumel Zmaga Jelinčiča, se je njegova opazka nanašala na tiste, ki iz državnega proračuna črpajo denar, vendar do tega zaradi upravičenih razlogov niso upravičeni. Pri tem je mislil predvsem na študente, ki dobivajo državno pomoč, poleg tega živijo pri starših v t.i. mama hotelu, kjer jim v družinsko blagajno ni potrebno ničesar prispevati. Na ta način imajo ti ljudje kar dve »molzni kravi«, državo in starše.

Jelinčič je tako želel izpostaviti problem, ki je že pri nas kar »rak rana«, da so pri nas mnogi, ki so sicer delovno sposobni, vendar se jim zaradi bonitet, ki jih prejemajo od države, preprosto ne izplača delati. In zakaj je pri tem po Jelinčičevem »narod glup«? Zato, ker večina Slovencev takšne stvari, zaradi »ljubega miru« z molkom podpira.

Ali ima naša zasebnost sploh še kakšne meje?

Po drugi strani je večina izmed »tihega« dela ljudstva sprejela Jelinčičeve besede z naklonjenostjo, saj je povedal tisto, kar si mnogi izmed nas upamo povedati samo v krogu družine in v krogu svojih prijateljev. To je storil tudi Jelinčič, vendar je zadeva dobila medijsko razsežnost, kar seveda sproža vprašanje o mejah naše zasebnosti.

Če se dotaknemo vprašanja človekove pravice do zasebnosti, lahko prav tako uporabimo Jelinčičeve besede »narod je glup«. Zakaj? Kljub vsemu medijskemu pompu, se nihče ne sprašuje, kako to, da je Jelinčičeva izjava lahko prišla v javnost in to celo v osrednje slovenske medije. Pustimo ob strani domnevo nekaterih, da naj bi bil Jelinčič sam pobudnik, da so pogovor v lokalu posneli in objavili mediji.

Javna objava zasebnega pogovora je zrela za kazenski pregon

Pogovor v lokalu v krogu Jelinčičevih prijateljev, je pogovor, ki je zasebne narave, zato je po Kazenskem zakoniku (148. člen) pogovoru ali izjavi prepovedano prisluškovati, snemati in ga prenašati tretji osebi. Glede na to, da je šlo za pogovor, ki je bil zasebne narave in se je ta pogovor prenesel tretji osebi, ki je, v tem primeru, slovenska javnost, je zadeva zrela za kazenski pregon tistega, ki je zadevo posnel in objavil.

Ob objavi posnetka v osrednjih slovenskih medijih, se ob tem postavlja vprašanje o verodostojnosti medijev in predvsem o njihovem nivoju. Če je npr. za RTV Slovenija in POP TV gostilniški pogovor osrednjega pomena, ki sodi po njihovem v nivo »top novic«, potem se lahko sprašujemo o nivoju njihovega vsebinskega kriterija.

Pravico do zasebnosti nam zagotavlja Ustava

Vsak izmed nas ve, da se v krogu svojih prijateljev obnašamo povsem drugače kot na kakšnem javnem dogodku. S tem, ko osrednji mediji poročajo o stvareh, ki so na gostilniškem nivoju, diskreditirajo sami sebe in na ta način od sebe odvračajo tiste, ki jih spremljamo.

Ob takšnem in podobnem dogajanju, bomo državljani Slovenije zares »glupi«, če bomo takšne stvari dopuščali. Ker je bila gostilniška izjava Jelinčiča predvajana v medijih, se lahko vsak izmed nas upravičeno vpraša, ali res imamo državljani sploh še pravico do zasebnosti, ki nam jo zagotavlja Ustava Republike Slovenije (35. člen).

Glede na to, da nihče ni navajal avtorja posnetka, prav tako ni nihče omenil, da bi Jelinčič dovolil objavo tega posnetka, lahko državljani upravičeno živimo v utemeljenem dvomu, glede pravic v zvezi z našo zasebnostjo. Glede na to izkušnjo, ki, žal, ni osamljena, bomo lahko šli na kavo s prijatelji z grenkim priokusom in z mislijo, da obstaja verjetnost, da nam kdo prisluškuje ali nas celo snema.

Dvojna merila osrednjih medijev

Ob bok medijski objavi Jelinčičevega zasebnega pogovora, se odpira vprašanje, ki je problematizirano od istih medijev. Gre namreč za vprašanje upravičenosti telefonskih aplikacij, ki bi pripomogle k sledenju in s tem k omejevanju covid-19. Po eni strani mediji javno objavljajo pogovore, ki so povsem zasebne narave in se praktično ne tičejo nikogar, medtem ko isti mediji postavljajo pod vprašaj pravico do zasebnosti državljanov v primeru aplikacij za sledenje covid-19. Jelinčičev zasebni pogovor za državljane ni usodnega pomena, medtem ko je vprašanje odnosa do covida-19 slovensko nacionalno vprašanje.

Se vračamo v prakso, ki jo je izvajala komunistična partija?

Glede na vse večjo tovrstno prakso, je očitno, da se Slovenija vrača na pot, ki vodi v sistem, ki je bil v praksi v rajnki Jugoslaviji. Morda vse več rdečih zvezd in vse več jugoslovanskih trobojnic na naših ulicah, pomeni, da se vračamo v čase, ko je imela komunistična partija nadzor nad državljani praktično na vsakem koraku.

Državljani Slovenije smo pred odločitvijo: če bomo tiho in bomo »glupi«, potem se bo to zagotovo zgodilo, če pa bomo rekli takšni praksi »ne«, potem lahko še upamo, da se bo hudo ranjena demokracija vrnila na pot, ki zagotavlja državljanom popolno svobodo in hkrati popolno zasebnost.

Subscribe
Notify of
guest
2 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Robert
Robert
1 year ago

študenti tu niso bili mišljeni, ampak tisti, ki so že itak na sociali, pa so dobili še krizni dodatek… Je pa to klic na pomoč, ker smo ob tem, ko si g. Janša s tem, ko deli “slovenski” denar kupuje volivce (upokojence, študente, brezposelne) nemočni in lahko srepo zremo predse in pač komentiramo dogajanje. Nisem pa jezen, da so dobili samozaposleni, katerim je bilo delo onemogočeno v času krize.

enLahka
1 year ago

“Narod je glup!”

Seveda je narod glup. Zlasti če to izjavi Slo-nacionalist in se pri tem poslužuje tujk – “glup”.

Sploh pa je “glup” narod, ki se po dvajsetih letih še vedno pusti voditi za nos istim politikom, zlasti pa tistim, ki predstavljajo vzor spoštovanja zakonov ali pravičnosti. Ja, zakon in pravičnost se izključujeta.

Če bi ne bili glupi, bi se že zdavnaj spomnili zgodovine – diskurza vladanja – ter ugotovili, da se sleherna demokracija izteče v fašizem diktature. Brez ozira na to, kakšne ukrepe sprejema ali pa jih nesprejema stroka.

Kaj pa, če je vas težava-problem ravno v stroki???

Prijava na e-novice