Skip to content

Se odpravljate na dopust? Kateri način plačevanja je priporočljivo izbrati?

Dodobra smo že zakorakali v poletje, s tem pa tudi v najbolj brezskrbno obdobje v letu, ki ga večina nestrpno pričakuje prav zaradi počitnic in začasnega oddiha od hitrega tempa življenja.

Pomemben del vsakega dopusta je njegovo načrtovanje. Sem spadajo tudi odločitve, vezane na finance. Odločiti se je treba, koliko denarja bomo vzeli na počitnice in v kakšni obliki. Možnosti plačevanja so namreč v tujini dostikrat drugačne kot pri nas. Poleg tega se lahko pri dvigovanju z bankomatov in menjavi valut poveča višina provizije. Ko se odločamo o tem, v kateri obliki bomo imeli denar, moramo imeti pred očmi tudi varnost.

Priporočljivo je razpolaganje z različnimi plačilnimi sredstvi

Kljub temu, da ste mogoče privrženec plačevanja s kartico, pa morate računati s tem, da se boste v tujini morda znašli v situaciji, ko tovrstno plačevanje ne bo mogoče. Zato je ključnega pomena, da na pot vzamete tudi nekaj gotovine, ki vam bo v takih okoliščinah – prišla prav.

Po drugi strani se na potovanjih povečajo možnosti, da bi prišlo do kraje. Če boste imeli denar shranjen le v eni denarnici in vam bodo le-to slučajno ukradli med sprehodom po mestu, boste ostali brez vsega.

Prav zato je priporočljivo, da gotovino, ki jo boste vzeli s sabo, razdelite na dva dela. En del imejte vedno pri sebi, drug del zneska pa pustite v avtu ali v hotelski sobi. S sabo vzemite tudi plačilno kartico. Če je možno, kar dve – prav tako naj bosta shranjeni na dveh različnih lokacijah.

Če bivate v hotelu, se pozanimajte, če se v sobi nahaja sef, ki ga lahko uporabite. V primeru shranjevanja dragocenih stvari je to namreč najbolj varna opcija, da zavarujete svoje imetje.

Če bivate v hotelu, se pozanimajte, če se v sobi nahaja sef, ki ga lahko uporabljate. Vir slike: Andrew Khoroshavin, Pixabay

V primeru potovanja izven evrskega območja

Če se odpravljate na dopust v katero od držav izven evrskega območja, si gotovino v valuti, ki je tam v rabi, zagotovite še pred odhodom na pot. Tako bo vse skupaj precej lažje in verjetno tudi cenejše, kot če bi se menjave lotili šele ob prihodu na ciljno lokacijo.

Menjavo valut lahko izvedete pri kateri od bank, hranilnic ali menjalnic. Na voljo je precej možnosti, zato se predhodno pozanimajte o tečajih za posamezno valuto. Tako se boste lahko odločili za ponudnika menjave, ki bo v vašem primeru cenovno najugodnejši.

Debetna kartica kot najboljša izbira za tekoče nakupe

Debetna kartica je plačilna kartica, za katero je značilno, da se stanje z nje odvede takoj, ko z njo plačate neko storitev. Če boste v tujini plačevali s kartico, je debetna kartica vsekakor boljša izbira od kreditne. Prav tako je bolj smiselno, da gotovino na bankomatu dvignete prek debetne kartice, saj bodo stroški dviga precej nižji.

Provizija se pri tem lahko zaračunava v obliki odstotnega deleža dvignjenega zneska ali kot fiksno doplačilo. Če si želite znižati stroške dviga, je bolj smotrno dvigniti večjo vsoto denarja ob enkratnem dvigu, kot pa opraviti več dvigov gotovine nižje vrednosti.

Poudariti je treba, da večina bank zaračunava storitev vpogleda v stanje na računu, če storitev opravite na bankomatu, ki ne pripada vaši banki. Zato se za informacijo o stanju raje obrnite na spletno ali mobilno banko.

Kreditni kartici Mastercard in Visa prepoznavni po vsem svetu

Kreditna kartica omogoča odlog plačila. Dvigovanje stanja z nje je velik strošek, zato je sploh v tujini ni priporočljivo uporabljati v te namene. Nadomestilo namreč znaša najmanj 8 ali celo najmanj 14 evrov.

Vseeno preverite situacijo v vašem primeru in se pri banki pozanimajte, kolikšna je višina provizije pri dvigu gotovine z debetne in kolikšna pri dvigu s kreditne kartice. Ima pa plačevanje s kreditno kartico eno pomembno prednost – Mastercard in Visa sta prepoznavna po celem svetu.

V primeru, če plačilo z debetno kartico pri katerem od ponudnikov ne bo možno, se boste torej lahko posluževali plačevanja s kreditno kartico.

Plačevanje s kartico ni vedno mogoče. Vir slike: Michael Jarmoluk, Pixabay

Na predplačniško kartico lahko naložite manjšo vsoto denarja

V primerjavi s kreditno kartico, ki jo je včasih zaradi posebnih pogojev izdaje težko pridobiti, je pridobitev predplačniške kartice precej enostavna. Taka kartica vam bo zagotavljala večjo varnost vašega denarja, saj ni povezana z vašim bančnim računom. Nanjo lahko naložite poljuben znesek.

V primeru potovanj lahko torej naložite toliko denarja, kot smatrate, da ga boste potrebovali in nič več. Če bi prišlo do kraje kartice, boste ostali zgolj brez zneska, ki ste ga poprej naložili nanjo. Če se s predplačniško kartico odpravljate v tujino, velja pred odhodom preveriti njen čas veljavnosti ter stroške uporabnine, polnjenja in dvigovanja denarja.

Priporočljivo je, da pred odhodom v tujino preverite vse možnosti in se odločite za kombinacijo plačilnih sredstev, ki bo za vas najbolj optimalna. Da bi si zagotovili največjo stopnjo varnosti, pa seveda upoštevajte splošna priporočila: gotovino in plačilne kartice, ki jih boste vzeli na plažo ali na sprehod po mestu, skrijte na manj opazno mesto. Dragocene stvari imejte vedno pri sebi ali pa jih pustite na varnem mestu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice