Skip to content

ZD Litija je bogatejši za invalidskega stopniščnega vzpenjalca – goseničarja

Občina Litija je z nekaterimi krajevnimi skupnostmi v akciji Manj svečk za manj grobov že 5 let. Vsako leto se nam dodatno pridruži še nova krajevna skupnost. Občina Šmartno pri Litiji pa je pristopila pred tremi leti.

Začetki so vedno najtežji, ko pa je enkrat led prebit, je iz leta v leto lažje. To dokazujejo tudi številke, saj rastemo, tako po zbranih sredstvih, kot tudi geografsko. Najbolj pa smo veseli opažanj, da je dejansko po grobovih svečk manj, pri čemer je manj odpadkov in zato tudi čistejša narava.

Hkrati pa je opravljeno izjemno delo, saj se z denarjem vedno nabavi ustrezen zdravstveni pripomoček, ki ljudem pomaga živeti, lajša tegobe življenja in življenje naredi prijaznejše. In to je odlična popotnica, da z akcijo lahko nadaljujemo tudi v bodoče.

V preteklih letih smo sredstva, ki so bila zbrana s to akcijo namenili za nakup številnih defibrilatorjev, ki smo jih namestili po naseljih občine Litija. Sredstva smo zbirali tudi za nakup pripomočkov za rehabilitacijo varovancev v Domu Tisje, za Varstveno delovni center Zagorje  – enota Litija, ter tudi za pripomočke za OŠ Litija – podružnico s prilagojenim programom.

V letu 2018 se je porodila ideja, da bi pomagali zbirati sredstva za ZD Litija za nakup stopniščnega vzpenjalca – goseničarja, saj ga reševalna enota še ni imela. Za vsako intervencijo bolne osebe iz višjega nadstropja sta bili potrebni najmanj dve fizično močni osebi, da sta lahko nudili pomoč osebi, ki jo je bilo potrebno spraviti iz stanovanja v stanovanjskih blokih ali hiši do ZD. V Litiji in Šmartnu so vsi stanovanjski bloki, z izjemo dveh, grajeni brez dvigal, zato je bilo takega pacienta potrebno fizično prenesti do reševalnega vozila.

Premagovati ovire, ki nam jih nastavlja življenje, je izziv že zdravemu človeku, kaj šele bolnim, ponesrečenim ali gibalno oviranim. Prav zaradi slednjih, smo lahko še toliko bolj veseli, da nam je v tem letu uspelo, tudi s pomočjo akcije Manj svečk za manj grobov, izvesti nakup invalidskega stopniščnega vzpenjalca – goseničarja, ki je vgrajen v reševalno vozilo ZD Litija.

Vir slike: ZD Litija

S pomočjo te investicije bo lažje premagati marsikateri korak. 5.467,90 € zbranih sredstev v akciji Manj svečk za manj grobov iz leta 2018 so prispevali Litija, Šmartno pri Litiji, Sava, Jevnica in Vače.

Do letošnje akcije, konec meseca oktobra in začetek novembra, je še kar nekaj časa. Naše misli, pa smo že usmerili v iskanje ideje, komu nameniti zbrana sredstva. O namenu zbiranja pa se dokončno odločimo jeseni, tik pred pričetkom akcije, o čemer bo javnost tudi obveščena.

Prisrčna hvala številnim prostovoljcem, brez katerih akcija ne bi bila to, kar je. Še en dokaz, da skupaj zmoremo več!

Tatjana Primc

Koordinatorka akcije KS Sava

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice