Naprej na vsebino

Nastajajoče tehnologije povečujejo povpraševanje po srebru – cena raste v višave

Ceno srebra narašča hitro. V tem tednu je srebro trgovalo po 19 ameriških dolarjev za unčo, potem ko je v samo petih dneh cena poskočila za več kot dolar.

Po mnenju več priznanih analitikov, plemenito kovino poganjajo podobne stvari kot zlato – varno zavetje – pa tudi vse večji obeti industrijskega povpraševanja.

Srebro je imelo spektakularno drugo četrtletje 2020, k temu je pripomogel optimizem, da bodo za hitrejše okrevanje gospodarstva, države spodbudile industrijsko povpraševanje po tej surovini. Bela kovina je po rasti za dvakrat presegla zlato, saj je v prejšnjih treh mesecih poskočila za 33 odstotkov.

V četrtek je srebro doseglo svoje večmesečne najvišje vrednosti – srebro je čez noč doseglo vrednost nad 19,40 dolarja za unčo.

V četrtek je srebro doseglo svoje večmesečne najvišje vrednosti. Vir slike: Michael Schwartzenberger, Pixabay

Srebro je v koraku z zlatom, saj sta ta teden obe plemeniti kovini dosegli nove pomembne ravni. Medtem ko je zlato prebilo mejo 1800 dolarjev za unčo, je srebro v bikovskem trendu preseglo 19 dolarjev za unčo. Za srebro je to najvišja raven od septembra 2019.

Analitiki povečanje povpraševanja po varnih zavetjih za finance, pripisujejo predvsem naraščajočemu številu korovirusnih okužb v ZDA, pa tudi vse večjemu skepticizmu nad uradniki ameriških zveznih rezerv.

Geopolitične napetosti se prav tako povečujejo, kar še povečuje privlačnost srebra, menijo analitiki.

Vprašanje, ki se postavlja zdaj, je, ali se lahko trend z gospodarskim okrevanjem nadaljuje ali pa je priložnost že splavala po vodi. Analitiki verjamejo, da je ostalo še dosti vzletno-pristajalne steze, še posebej, če upoštevamo naraščajočo potrebo po srebru v nastajajočih tehnologijah, kot so 5 G brezžična omrežja in fotovoltaične (PV) celice, glavna komponenta sončnih plošč.

Večje povpraševanje po srebru v industrijskih aplikacijah, predvsem sončni

Tako kot baker, nikelj, litij, kobalt in druge kovine, naj bi tudi srebro postalo najpomembnejša surovina v novih industrijskih aplikacijah.

To vključuje obnovljive vire energije, še posebej sončne, ki se še naprej širi po vsem svetu kot odgovor na kombinacijo zakonodaje o emisijah ogljika in hitrega znižanja stroškov »zelene« električne energije.

Glede na nedavno poročilo svetovalne družbe CRU Consulting se bo proizvodnja sončne energije do leta 2025 povečala na 1.053 teravatnih ur, kar je skoraj dvakrat več od količine, ustvarjene v letu 2019.

Samo Amazon načrtuje pet velikih projektov sončne energije po vsem svetu, vključno s prvim na Kitajskem, saj si maloprodajni velikan prizadeva doseči 80-odstotni delež obnovljive energije do leta 2024 in 100-odstotni do leta 2030. Ko bo vseh pet projektov končanih, bodo lahko letno ustvarili 1,2 milijona megavatnih ur energije ali dovolj za napajanje 113.000 povprečnih ameriških domov, pišejo v sporočilu za javnost.

Tako kot baker, nikelj, litij, kobalt in druge kovine, naj bi tudi srebro postalo najpomembnejša surovina v novih industrijskih aplikacijah. Vir slike: Kalhh, Pixabay

Analitiki pričakujejo, da bo to velik blagoslov za srebro, ki se uporablja za izdelavo izjemno pomembnih PV celic, ki jih najdemo v sončnih ploščah. Po napovedih družbe CRU naj bi proizvajalci fotonapetostnih izdelkov od danes do leta 2030 porabili vrtoglavih 888 milijonov unč srebra. Za lažjo predstavo, to je 51,5 milijona unč več od skupne proizvodnje svetovnih rudnikov srebra v letu 2019.

Toda na obzorju so druge tehnologije, ki bodo zahtevale velike količine bele kovine.

Globalna uvedba tehnologije 5 G, ki je še v zelo zgodnji fazi, bo povečala proizvodnjo izdelkov, kot so polprevodniški čipi, kabli, mikro-elektromehanski sistemi, razne naprave, ki za delovanje potrebujejo internet; za vse to potrebujemo srebro.

Po ocenah službe za upravljanje žlahtnih kovin je količina srebra, uporabljenega za izdelavo teh izdelkov, v letu 2019 znašala 7,5 milijona unč ali 0,75 odstotka letne proizvodnje. Do leta 2025 bi se lahko ta številka več kot podvojila na 16 milijonov unč, do leta 2030 pa več kot potrojila na 23 milijonov unč.

Rudarji srebra ne popuščajo

Seveda obstajajo drugi načini za izpostavljenost srebru kot nakup fizičnih plemenitih kovin in ETF-jev, podprtih s srebrom. Sem spadajo tudi rudarji srebra.

Proizvajalci srebra so v primerjavi z rudarji zlata imeli podpovprečno prvo četrtletje, proizvodnja pa je padla še preden je covid-19 povzročil zaprtje rudnikov. Slednje je negativno vplivalo na prihodke.

Kljub temu so številni rudarji srebra poslovali zelo dobro, še posebej po slabem tržišču v marcu. Med favoriti so SilverCrest Metals (SILV), ki se je dvignil za neverjetnih 105,8 odstotkov v zadnjih 12 mesecih, Pan American Silver (PAAS) za kar 142,3 odstotkov in First Majestic Silver (AG) za 56,18 odstotkov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice