Skip to content

Najboljši veganski proteini

Izogibanje živalskim proizvodom ne pomeni, da bo telesu primanjkovalo beljakovin. Veganski proteini so odlična izbira za po treningu ali takrat, ko je na hitro potrebno napolniti gorivo v telesu. Veganski proteini so narejeni iz različnih rastlinskih beljakovin v prahu, te so lahko aromatizirane ali navadne. Veganski proteini so primerni za mešanje z vodo, z rastlinskim mlekom, smoothijem, ovseno kašo ali kot dodatek k drugi hrani.

Sicer rastlinska hrana, kot so riž, grah in sončnična semena, ni zapolnjena z beljakovinami oziroma ne vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, ki jih je potrebno v telo vnesti s hrano. Vendar pa lahko pridelovalci prehranskih dopolnil odstranijo večino maščob in ogljikov hidratov ter izolirajo beljakovine, ki se nahajajo v teh živilih in tako ustvarijo prah, bogat z beljakovinami.

Kljub nekaterim trditvam večina veganskih proteinov ni popolnih, kar pomeni, da ne vsebujejo optimalnih ravni vseh esencialnih aminokislin za podporo sinteze beljakovin v telesu. A to ni noben problem, če so v prehrano redno vključene različne rastlinske beljakovine, saj se z raznoliko rastlinsko prehrano telesu zagotovijo vse potrebne aminokisline. 

Veganski proteini iz graha

Veganski proteini iz graha v prahu se ne pridelujejo iz sladkega zelenega graha, ampak iz njihovega sorodnika z višjimi beljakovinami – rumenega cepljenega graha. Merica navadnih grahovih veganskih proteinov v prahu (nekje 30 g) vsebuje nekje 21 g beljakovin in 100 kalorij, odvisno od znamke.

Tako kot druge stročnice, ima tudi grah nizko vsebnost aminokisline metionin. Kljub temu so veganski proteini iz graha še posebej bogati z esencialnimi aminokislinami z razvejano verigo (BCAA), levcinom, izolevcinom in valinom, Te aminokisline delujejo kot gorivo aktivnim mišicam, hkrati pa spodbudijo telo, da tvori mišične beljakovine.  

Veganski proteini pridelani iz soje. Vir slike: .Jing, Pixabay

V eni 12-tedenski študiji je 161 mladeničev dvakrat na dan pojedlo 25 gramov grahovih veganskih proteinov v prahu, tudi takoj po treningu z utežmi. Najšibkejši udeleženci so imeli 20-odstotno povečanje debeline mišice biceps v primerjavi s samo 8% v skupini s placebom. Poleg tega so bile mišične pridobitve zaradi grahovih beljakovin podobne kot pri ljudeh, ki uživajo sirotkine oziroma mlečne beljakovine.

Konopljini veganski proteini

Konopljini veganski proteini so narejeni iz semen konoplje, vendar iz sorte, ki vsebuje THC le v sledovih. To pomeni, da konopljini veganski proteini ne vplivajo na psihološko stanje, tako kot na to vpliva marihuana in na testu drog niso zaznani.

Merica konopljinih proteinov v prahu (30 g) vsebuje približno 15 g beljakovin in malo več kot 100 kalorij, odvisno od znamke. Konopljini veganski proteini so tudi odličen vir vlaknin, železa, cinka, magnezija, alfa-linolenske kisline (ALA), nenasičenih maščob in še veliko drugih hranilnih snovi. Konoplja ima sicer nizko vsebnost esencialne aminokisline lizin, a ob raznoliki prehrani (npr. obroki s stročnicami ali kvinojo) se ta pomanjkljivost zapolni.

Veganski proteini narejeni iz bučnih semen

V svoji prvotni obliki imajo bučna semena relativno veliko beljakovin in zdravih maščob. Po predelavi semen v beljakovinski prah, se večina maščob odstrani, kar pa zmanjšuje tudi kalorije.

Merica bučnih veganskih proteinov v prahu (30 g) zagotavlja nekje 18 g beljakovin in malo nad 100 kalorij, seveda odvisno od izbrane znamke. Bučni veganski proteini niso popoln vir beljakovin, saj je v njih zelo malo esencialnih aminokislin treonina in lizina. Kljub temu so veganski proteini iz bučnih semen zelo hranljivi, saj vsebujejo velike količine magnezija, cinka, železa in drugih mineralov ter tudi koristne rastlinske spojine. Obstajajo tudi dokazi, da lahko imajo bučni veganski proteini antioksidativne in protivnetne lastnosti.

Študije na podganah z boleznijo jeter so pokazale, da so se podganam, ki so dobivale bučne veganske protein kot del običajne prehrane, nekateri markerji zdravja jeter izboljšali v primerjavi s podganami, ki so dobivale kazein (mleko). Poleg tega so podgane, ki so dobivale beljakovine iz bučnih semen, doživele 22 % znižanje »slabega« LDL holesterola in do 48 % povečanje antioksidativnih aktivnosti v krvi v primerjavi s kazeinsko skupino.

Sojini veganski proteini

Sojini veganski proteini v prahu so popolni proteini, kar je za rastlinske beljakovine zelo nenavadno. Vsebujejo tudi veliko količino BCAA aminokislin, ki podpirajo mišično rast in razvoj moči.

Merica sojinih veganskih proteinov v prahu (30 g) vsebuje približno 22 g beljakovin in manj kot 100 kalorij, odvisno od izbrane znamke. Poleg tega sojini veganski proteini vsebujejo koristne rastlinske spojine, vključno z nekaterimi, ki lahko znižajo holesterol v krvi.   

Veganski proteini iz bučnih semen. Vir slike: 2102033, Pixabay

V zadnjih letih potrošniki sojinim proteinom niso naklonjeni, deloma tudi zato, ker je veliko produktov (predvsem v Združenih državah Amerike) gensko spremenjenih. Vendar pa se na trgu najde nekaj znamk sojinih proteinov, ki ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov. Drugi razlogi, da sojini veganski proteini niso tako priljubljeni vključujejo alergije na sojo in pomisleke o možnih negativnih vplivih na zdravje, kot je tveganje za nastanek raka dojke.

Nedavno je bilo ugotovljeno, da sojini veganski proteini vsebujejo rastlinske spojine, ki delujejo proti nastanku raka, tudi proti nastanku raka dojk. Ta pregled je tudi ugotovil, da so nekateri pretekli pomisleki glede varnosti soje temeljili na rezultatih študij na živalih, ki ne veljajo nujno za ljudi. Kljub temu je pametno uporabljati različne veganske proteine v prahu in se ne zanašati samo na eno vrsto.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice