Skip to content

Iz domače kuhinje: Domači sladoled – boljši od kupljenega

Enostaven postopek, le malo sestavin, zabava in odličen sladoled – zakaj sladoleda ne bi pripravili kar sami doma?

Obstaja tisoče zapletenih in prefinjenih sladic, ki so lahko napravljene iz najfinejših sestavin in zahtevajo ure in ure preciznega pripravljanja – a poleti je zmerom najboljši in najbolj priljubljeni posladek sladoled, pa naj se poleg njega bohoti polna miza drugih sladkarij. Nič čudnega, da so poleti slaščičarne polne kupcev, zmrzovalniki v trgovinah prazni, na trgu pa vsak dan nov okus mikavnega, a dragega – ali poceni in izjemno nezdravega – sladoleda.

Težko je najti tak tip sladoleda, ki na eni strani ne bi bil izjemno drag, da za zelo majhno porcijo moramo odšteti več denarja kakor za tri banjice tretjerazrednega sladoleda, in hkrati ne vseboval velike količine škodljivega belega sladkorja, kakršnih pa je na trgu žal zelo, zelo veliko. Sploh zato, ker se sladoleda poleti poje v velikih količinah (priznajmo si), je treba toliko bolj paziti, da naša izbira sladoleda ne bo škodovala našemu zdravju – ali denarnici.

Najidealnejša rešitev za oba problema je izdelava domačega naravnega sladoleda, pri katerem lahko po želji izbirate sestavine, ki so zdrave, hkrati pa ne predrage, in izkoristite ves pripravljen sladoled. Postopek je nezahteven, zabaven in veliko kratkotrajnejši od priprave drugih sladic, od opreme pa boste (običajno) potrebovali le mešalnik in majhno žlico.

Zdrav sadni sladoled

Sadni sladoled po domače. Veliko bolj zdrav in vsekakor okusnejši. Vir slike: fitt.co

Potrebujete:

 • 2 banani
 • mešano zamrznjeno jagodičevje
 • sladilo (po želji)

Priprava:

V mešalnik daste banani, narezani na majhne kolobarje, nato dodate toliko zamrznjenega sadja, da mešalnik ne bo prepoln. Mešate tako dolgo, dokler masa ne bo postala mazljiva. Po želji lahko dodate več zamrznjenega sadja, če se vam bo sladoled zdel preredek, ali ga zredčite z malo vode, mleka ali soka, če je pregost. Če se vam ne zdi dovolj sladek, dodajte malo sladila. Če dolgo mešat in vam malo »razteče«, maso v posodi postavite v zamrzovalnik za pol ure.

Kremni lubeničin sladoled

Lubenice so odlične tudi v sladoledu. Vir slike: fitt.co

Potrebujete:

 • 600 g lubenice
 • 40 dag sladkorja ali sladila
 • 100 ml vode
 • 2 beljaka
 • 2-3 limone
 • 100 g posnete sladke smetane

Priprava:

Lubenico narežete na koščke in odstranite pečke, da ne bodo grenile sladoleda. Primešajte ji skuhan sladkor, vodo in sok iz ožetih limon, 1 dl hladne vode, smetano in vse skupaj dobro premešate. Na koncu dodate še stepene beljake in vse skupaj zmešate. Maso za sladoled pred užitjem postavite v zamrzovalnik za nekaj ur ali čez noč.

Zdrav bananin sladoled z okusom čokolade

Hitro, preprosto in okusano. Vir slike: fitt.co

SLIKA 3

Potrebujete:

 • 3 banane
 • 1 žličko kakava v prahu
 • ½ žličke vanilije v prahu

Priprava:

Najprej predhodno zamrznite banane in jih pred pripravo sladoleda pustite 5 minut zunaj zamrzovalnika, da se malo odtalijo. Od banan odstranite olupe, stene in jih narežete na krhlje. V mešalniku jih mešate tako dolgo, da dobite kremasto maso. Dodajte še ostale sestavine in še enkrat dobro premešate, da vanilija in kakav oddata okus.

Dober tek!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice