Skip to content

Kranjska Gora naj bo obvezno na seznamu poletnih pustolovščin

Kranjska Gora se nahaja v središču Zgornjesavske alpske doline. Kranjska Gora je svetovno znana gostiteljica svetovnih pokala v alpskem smučanju in smučarskih skokov na velikanski progi Planica. Ko na osupljivih kranjskih gorah sonce stopi sneg, se gore spremenijo v raj za plezalce in pohodnike. Ljubitelji adrenalina se lahko preizkusijo tudi v vodnih športih, kolesarjenju ali jahanju.

Kranjska Gora je eno najpomembnejših in najsodobnejših turističnih središč v Sloveniji. Kranjska Gora je obdana z najlepšimi gorskimi vrhovi v Zgornji dolini reke Save. Kranjska Gora obiskovalcem nudi veliko naravnih in kulturnih znamenitosti. Je polna raznolikosti, saj se lahko obiskovalci preizkusijo v različnih športih, raziskujejo lahko slovensko dediščino, se odpravijo na pohod, se zabavajo ali pa se preprosto sproščajo v zdravilišču. Prav tako je Kranjska Gora idealna za tiste z otroki, saj ponuja ogromno zabavnih otroških dejavnosti. 

Kranjska Gora za vse družine z otroki

Kranjska Gora je idealno mesto za raziskovanje. A se za raziskovanje definitivno svetujejo pohodniški čevlji. Za začetek raziskovanja se lahko odpravite v center Kranjske Gore, ki vas bo navdušil s čudovitimi gorskimi vrhovi in zelenimi gozdovi. Kranjska Gora očara že s prijetnim svežim zrakom in vonjem po gorah in gozdu. Kranjska Gora nudi široko in pestro izbiro hotelov ter drugih turističnih nastanitev, kjer bo vsak našel idealno mesto za udobno bivanje.

Po začetnih razgledih in svežem gorskem zraku vas lahko pot odnese proti staremu mestnemu jedru. Tam si lahko ogledate čudovito gotsko cerkev Marijinega vnebovzetja, ki je bila zgrajena leta 1510.

Jezero Jasna, ki ga skriva Kranjska Gora. Vir slike: Cosmo Shiva, Pixabay

Za ljubitelje zgodb in dogodivščin Kekca, je idealna naslednja lokacija na seznamu. To je 300 let stara Liznjekova hiša v samem osrčju Kranjske Gore. Liznjekova hiša je bila v svojem vrhuncu zgled najnaprednejše arhitekture v Sloveniji in danes predstavlja prototip prave slovenske kmečke hiše. Fascinantno je, da se ta zgradba skozi leta ni prav veliko spremenila. Še vedno ima črno kuhinjo (odprt kamin) in enako postavitev sobe.

V zgradbi je zbirka kulturnega muzeja in stalna razstava življenja in dela gospoda Josipa Vandota, avtorja priljubljenih otroških zgodb o mladem pastirskem dečku Kekcu. Otroci so nad tem delom razstave še posebej navdušeni, toda tudi odrasli, ki so Kekca spoznali skozi filme kot otroci, se tukaj odlično zabavajo.

Kadar se odločite, da bo Kranjska Gora destinacija vaših počitnic, je za vse družine z otroki obisk Kekčeve dežele nujen. Ob obisku Kekčeve dežele otroci vstopijo v pustolovski svet Kekca in njegovih spremljevalcev, hudobnega Bedanca, tete Pehte, modrega Vitranca, Rožleta ter prijazne in nežne Mojce. Med tem časom pa lahko starši uživajo v kulinaričnih dobrotah, ki jih nudi Kranjska Gora.

Po ogledu razburljive Kekčeve dežele je lahko naslednji cilj bližnja vas Gozd Martuljek. V Gozd Martuljku lahko vsi malčki obiščejo deželo škratov – če jih le lahko najdejo. Za uspešno najdbo morajo otroci zelo natančno spremljati in slediti vsem znakom ter namigom, ki jih puščajo mali ljudje. Namigi razkrijejo skrivno pot, ki vodi otroke v čarobno Deželo škratov. Po obisku Dežele škratov, je tudi odlična izbira sprehod do Martuljških slapov in soteske Martuljek.

V kolikor vam čas dopušča, se lahko po obisku Gozd Matruljka odločite za vožnjo po Ruski cesti do gorskega prelaza Vršič. Vršič je odlično izhodišče za številne pohodniške izlete ali lahke družinske sprehode. Na vrhu prelaza stoji znana ruska pravoslavna kapela, ki je bila postavljena v spomin na trpljenje in smrt tisoč ruskih ujetnikov med prvo svetovno vojno. Obstaja tudi več planinskih koč, ki ponujajo veliko lokalne hrane in imajo fantastičen razgled na alpsko pokrajino

Na poti nazaj z gorskega prelaza Vršič je priporočljivo obiskati še eno lokalno legendo in sicer Ajdovsko deklico (Heathen Maiden), čudovito kamnino, ki spominja na dekliški obraz. Ob tem pa mati narava ni le oblikovala mladega dekleta v skalah, ampak je ustvarila tudi veliko gorsko okno v bližini, imenovano Prisank okno, ki je najbolj znano naravno oblikovano gorsko okno v celotnih Julijskih Alpah in ga je res vredno videti.

V poletnem času je Kranjska Gora idealna za pohodništvo

Kranjska Gora je majhno, a lepo mesto. Medtem ko se v zimskih mesecih veliko ljudi smuča, se Kranjska Gora v poletnem času prelevi v čudovito zeleno pokrajino. Je kraj, v katerega se bodo ljubitelji narave naravnost zaljubili.

Tudi v poletnem času Kranjska Gora gosti veliko turistov, predvsem pohodnikov. Ti imajo na izbiro več kot 100 km poti. Poti so različne težavnostne stopnje. Nekatere so primerne za družinski pohod z otroki in druge so bolj primerne za izkušene pohodnike. Pohodnikom se svetuje primerna oprema, na voljo pa so jim tudi gorski vodniki.

Ruska kapelica in Kranjska Gora. Vir slike: Cosmo Shiva, Pixabay

Kranjska Gora ima tudi prečudovita jezera. Le 2 km od središča mesta se nahaja jezero Jasna, kjer lahko obiskovalci enostavno in sproščeno preživijo cel dan. Čeprav so jezera zelo lepa, na tem kraju resnično izstopa neverjetna naravna kulisa. Na voljo so tudi leseni pomoli, skakalni stolp in dve majhni kavarni, kar pomeni, da je dan preživet ob jezeru resnično zabaven. Prav tako je priporočljiv ogled jezera Zelenci, ki se nahaja le 10 min vožnje iz mesta. Voda v jezeru je turkizno zelena in jezero je obkroženo z najbolj spektakularno naravo vredno ogleda.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice