Naprej na vsebino

Mobilni operaterji: kakšne so razlike med njimi in kako izbrati najboljšega

Mobilni operaterji imajo pomembno vlogo pri uporabi mobilnih telefonov. Njihova funkcija je v tem, da zagotovijo omrežje, v katerem lahko izvedete telefonske pogovore, pišete SMS-sporočila in koristite internetne storitve.

Kateri mobilni ponudniki obstajajo na trgu in kakšne so razlike med njimi? Kako izbrati ponudnika mobilnih storitev in najboljši paket, ki bo ustrezal vašim potrebam?

Največji tržni delež imajo Telekom Slovenije, A1 in Telemach

Prvi mobilni operater, ki se je pojavil na trgu, je Telekom Slovenije oziroma Mobitel. Ta še danes zavzema vodilno funkcijo (približno 44 % tržnega deleža), saj mu zaupa največ uporabnikov. Kot drugi se je na slovenskem trgu pojavil Si.mobil, ki se je leta 2017 preimenoval v A1 (29-% tržni delež). Tema dvema operaterjema glede na tržni delež sledijo še Telemach, T-2 in Izimobil (vir podatkov o tržnih deležih operaterjev za 2018: AKOS).

Dejstvo je, da vsak operater ponuja najugodnejše cene, če gre za klice znotraj istega omrežja. Vir slike: William Iven, Pixabay

Tri kategorije mobilnih ponudnikov

Mobilne ponudnike sicer delimo v tri kategorije: operaterji mobilnih omrežij, ponudniki mobilnih storitev in preprodajalci. Operaterji mobilnih storitev so podjetja, ki razpolagajo z odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc. Prek njih ponujajo mobilne storitve. Pri tem uporabljajo svoje omrežje, ki deluje v dodeljenem frekvenčnem spektru. Za uporabnike njihovega omrežja imajo sklenjene pogodbe o mednarodnem gostovanju, uporabljajo pa lastne SIM-kartice. Sem spadajo Telekom Slovenije, A1, Tušmobil, T-2 in Bob. Pri tem Tušmobil poleg svojega omrežja koristi še del Telekomovega, T-2 pa preklaplja med svojim omrežjem in omrežjem A1.

Za ponudnike mobilnih storitev je značilno, da nimajo lastnega frekvenčnega spektra, niti lastnega omrežja. Vse to najamejo pri izbranem operaterju mobilnih omrežij. Uporabljajo tudi SIM-kartice svojega partnerja. Med tovrstne ponudnike spadajo Debitel, Izimobil in Telemach. Zadnja kategorija, preprodajalci, so tisti, ki v sodelovanju z izbranim operaterjem ponujajo skupne storitve in naročniške pakete. To so AmisMobil, Mmobil in Teleing.

Za ponudnike mobilnih storitev je značilno, da nimajo lastnega frekvenčnega spektra, niti lastnega omrežja. Vir slike: Niek Varlaan, Pixabay

Na kaj morate biti pozorni, ko se odločate za operaterja in paket storitev?

  • Pokritost omrežja: Eden najpomembnejših kriterijev pri izbiri mobilnega operaterja je zagotovo delež pokritosti z omrežjem. Večji kot je, boljše je in manj težav boste imeli pri uporabi telefona. Vsak ponudnik naj bi imel na svoji spletni strani zemljevid pokritosti, iz katerega je razvidno, kolikšen delež Slovenije je pokrit z njihovim omrežjem. Vendar pa tem podatkom ne zaupajte stoodstotno. Posvetujte se s prijatelji in znanci, ki so že stranke določenega operaterja, da vam bodo povedali svoje izkušnje. Pomembno je, da se odločite za operaterja, ki vam bo omogočil nemoteno rabo telefona predvsem na lokacijah, kjer se največkrat nahajate (doma, v službi itd.). Če je možno, si telefon izbranega operaterja izposodite od znanca in sami preverite, kako dobro deluje na za vas najpomembnejših lokacijah.
  • Hitrost internetne povezave: Tudi ta kriterij je pri izbiri operaterja precej pomemben. Včasih smo do interneta dostopali predvsem prek računalnika, v zadnjih letih pa se ta trend hitro spreminja. Uporabniki se čedalje pogosteje poslužujejo telefona, ko gre za brskanje po spletu.
  • Operater, pri katerem imajo sklenjeno pogodbo vaši najbližji: Dejstvo je, da vsak operater ponuja najugodnejše cene, če gre za klice znotraj istega omrežja. Če se boste torej odločili za operaterja, pri katerem so tudi tisti ljudje, s katerimi ste najpogosteje v stiku, boste na ta račun prihranili največ stroškov.
  • Paket, ki se sklada z našimi potrebami: Ko pri izbranem ponudniku sklenemo naročniški paket, se s tem obvežemo, da bomo pri ponudniku ostali vsaj za čas trajanja pogodbe. Vsak naročniški paket nam pod določeno ceno ponuja število SMS-ov, ki jih lahko pošljemo, dolžino skupnih klicev na mesec in količino prenosov podatkov. Ko se odločate za sebi ustrezen paket, izhajajte iz vaših standardnih potreb. Nima smisla, da izberete paket, ki vas bo omejeval pri vaših potrebah po uporabi telefona, hkrati pa nima smisla plačevati za storitve, ki jih ne potrebujete. Za izbran paket se pozanimajte, kolikšna je doba trajanja pogodbe in kolikšne so sankcije, če bi se odločili, da pogodbo prekinete predčasno.
  • Cene storitev v tujini: Dostikrat so cene klicev, sporočil in prenosov podatkov v tujini precej višje, kot če se nahajate na domačih tleh. Odstopanja so lahko še posebej velika, če gre za potovanja izven EU. Preden se odločite za določenega operaterja in preden sklenete pogodbo je smiselno preveriti, koliko boste za storitve plačali, ko se boste nahajali izven slovenskih meja. Če so potovanja pogosto na vašem seznamu, je ta točka še posebej pomembna.

Dodatni nasveti:

  • Previdno pri paketih, za katere se odločite na podlagi telefona: Če imate fiksno idejo, kateri tip telefona si želite, ta pa je na voljo le pri enem ponudniku ali pa je le pri enem ponudniku cena zanj sprejemljiva, lahko hitro sprejmete odločitev, ki ne bo najboljša za vas. Da bi tak telefon pridobili, morate dostikrat v kompletu sprejeti še paket, ki pa ni najboljši. Tako boste imeli na dolgi rok z vsem skupaj višje stroške, kot bi bilo potrebno.
  • Pogodbo temeljito preberite, preden jo podpišete: Pogosta napaka uporabnikov je, da se pred podpisom pogodbe ne seznanijo podrobneje z njeno vsebino. Operater ne more prevzeti krivde za visoke zneske položnice mobilnih storitev, če je razlog zanje v nevednosti uporabnika. Dobro se torej pozanimajte, katere storitve so vključene v vaš naročniški paket. Tako se boste lahko izognili neprijetnim presenečenjem in sporom z vašim operaterjem.
Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
filip
filip
8 months ago

T-2 ni NIKOLI uporabljal omrežja A1!
Debitel je propadel pred stoletji. A datum članka pa kao svež haha

Prijava na e-novice