Skip to content

Portorož je prava izbira za sodobnega gosta

Portorož, slovensko letovišče in zdravilišče, se nahaja na jadranski obali v občini Piran na jugozahodu Slovenije. Portorož je znan tudi pod imenom Portorose, ki v dobesednem prevodu pomeni pristanišče vrtnic. V poznem 19. stoletju se je s prvimi zdravilišči začel sodobni razvoj mesta. V začetku 20. stoletja je postal Portorož eno največjih obmorskih letovišč na območju Jadrana, danes pa je eno največjih turističnih destinacij v Sloveniji.

Portorož se nahaja na obali Piranskega zaliva in je pred vetrom zaščiten z okoliškimi hribi. Portorož odlikuje mehko podnebje, bujno zelenje, peščena plaža, ki se razteza nekje do enega kilometra in plitvo toplo morje. Vsi ti dejavniki so v 19. stoletju spodbudili razvoj turizma. V središču Portoroža stoji hotel Palace, ki je bil v času avstro-ogrske monarhije najpomembnejše turistično letovišče, še danes pa velja za enega najpomembnejših hotelov med Benetkami in Dubrovnikom. V bližini Portoroža, natančneje v bližnji vasici Sečovlje, stoji tudi majhno mednarodno letališče Portorož.

Portorož je priljubljeno letovišče na slovenski obali, ki uspešno združuje svojo bogato kulturno in zgodovinsko dediščino z vsemi prednostmi sodobne turistične destinacije. Tukaj lahko najdete vse, kar potrebujete za sanjske počitnice: vrhunske hotele, odlično ponudbo velnes storitev, urejene plaže, kongresne zmogljivosti, trendovske klube, ki stojijo tik ob obali, odlično kulinariko in široko paleto storitev in zmogljivosti za počitniške akcije. Vse to v ambientu, ki v čudovitem naravnem okolju izžareva čar avstro-ogrskega obdobja. Zaradi številnih privlačnih storitev in zanimivih dogodkov je Portorož idealna izbira za družinske počitnice, šport, rekreacijo in zabavo.

Območje Portorož je že od nekdaj povezano s pojmom zdravilišča. Blagodejne učinke morske vode in soli so že v 13. stoletju uporabljali menihi iz samostana sv. Lovrenca, ta tradicija pa je še danes prisotna v številnih velnes centrih in zdravstvenih ustanovah v tem obmorskem mestu. Prvi zdraviliški hotel je bil zgrajen leta 1891, Portorož pa je bil za zdravilišče uradno razglašen leta 1897. Številne čudovite vile iz avstro-ogrskega obdobja še vedno spominjajo na to zlato dobo zdravstvenega turizma, skladišča Grando in Monfort med Portorožem in Piranom, ki so bila zgrajena med letoma 1820 in 1845 pa spominjajo na še starejšo zgodovino Portoroža, povezano s pridelavo soli.

Portorož se nahaja v občini Piran. Vir slike: KRiPPS medien, Pixabay

Portorož ponuja osupljivo naravno okolje

Okolica Portoroža skriva številne osupljive kraje lepote. Panoramske razgledne točke območja ponujajo razgled na bližnje zalive, vključno s Tržaškim zalivom z gorami v ozadju. V bližini sta tudi dva naravna parka. Nedaleč od Pirana leži Krajinski park Strunjan, ki obsega strunjanski polotok s solinami, laguno Stjuža, strunjanski zaliv in obalno območje z izjemnimi geomorfološkimi značilnostmi. Na območju so tudi habitati redkih in ogroženih rastlinskih in živalskih vrst ter kulturne dediščine tega območja.

Na severni obali polotoka leži naravni rezervat Strunjan s flišno steno in ohranjenim avtohtonim submediteranskim rastlinjem. Le nekaj minut vožnje z avtomobilom od Portoroža je naravni park Sečoveljske soline, ki je pomemben za ohranjanje naravnih virov, močvirnih habitatov in izjemno raznolikega slanega ekosistema.

Solinarji so od leta 1993 vključeni na Seznam mokrišč mednarodnega pomena, kot ga opredeljuje Ramsarska konvencija, predvsem zaradi dejstva, da tukaj gnezdi, prezimi ali se le občasno ustavi več kot 250 vrst ptic. To je tudi habitat številnih ogroženih rastlin halofitov. Posebnost Sečoveljskih solin je trdo dno (petola), sestavljeno iz mikroorganizmov, mavca in zelenih alg Microcoleus corium, ki preprečuje mešanje soli in blata na dnu. Sol se tukaj še vedno nabira na tradicionalen način. Obiskovalci lahko o tem izvejo več v Muzeju solinarstva in med letnim festivalom soli.

Portorož je sodobno, raznoliko mesto. Nudi velnes storitve, peščeno plažo, nočne klube, igralnice in moderne marino. Portorož ima bogato kulturno-zgodovinsko dediščino.
Portorož in Piran sta polna čolnov in jadrnic. Vir slike: reneguertlerrg, Pixabay

Portorož je sodobna in raznolika turistična destinacija

S samo 47 km jadranske obale moramo Slovenci kar najbolje izkoristiti vsak centimeter. Rezultat je obalna črta z nekaj pomembnimi mesti, kjer ima vsaka svoj edinstven značaj, prednosti in slabosti. Poetično poimenovani Portorož, nekateri mu pravijo tudi mesto rož, je dom ene največjih modernih marin na Jadranu in je nesporni kralj slovenske obalne turistične trgovine. Čeprav nima starih beneških mest, ki jih lahko najdemo drugje ob obali, številni hoteli, restavracije, konferenčni centri, zdravilišča in igralnice postanejo priljubljena destinacija tako tujcev kot Slovencev in odlična podlaga za enodnevne izlete in večdnevne počitnice.

Mesto ponuja vse za različne vrste počitnic. Družine, pari, ljubitelji športa in aktivnih počitnic, gostje v iskanju velnes doživetij, gurmani, ki jih zanimajo tradicionalni okusi s pridihom sodobnosti in poslovni gostje, ki želijo svoj dogodek organizirati na destinaciji, ki ponuja kakovostne zmogljivosti v prijetnem okolju, Portorož nudi za vsakega nekaj.

Obsežna moderna marina v Portorožu, ki je oddaljena manj kot kilometer od središča mesta, je prehod v Sredozemlje, ne samo za Slovenijo, temveč tudi za vso srednjo Evropo. Z več kot tisoč privezi, ki sprejmejo čolne dolžine do 22 metrov, je ena največjih marin na celotnem Jadranu. Poleg standardnih objektov za pristanišče marina v bistvu vsebuje miniaturno letovišče s sobami za goste, restavracijami in kavarnami, pa tudi športnimi objekti, vključno s teniškimi igrišči, bazeni, fitnes centrom in celo voziščem. V maju marina običajno gosti dogodek Internautica, veliko mednarodno razstavo jadrnic, ki vsako leto privabi več kot 40.000 obiskovalcev.

Za tiste, ki želijo izkusiti tradicionalni način življenja na tem območju, je priporočljiv obisk značilnih slikovitih istrskih vasi, obkroženih z vinogradi in oljčnimi nasadi, ki se nahajajo v zaledju. Portorož z okolico pa ima tudi galerije, muzeje in cerkve, ki obiskovalcem nudijo ogled kulturne in zgodovinske dediščine tega območja. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice