Naprej na vsebino

Janez Lipec: Vabilo na dejavnosti ob 100. obletnici rojstva Ladka Korošca

»Iger in kruha!« je bilo moč čuti v antičnih časih, ko sta kultura in umetnost imeli vodilno vlogo. Na trenutke se zdi, da nam je koronavirus to vzel, saj zaradi prepovedi zbiranja in druženja ni bilo moč izvesti nobene kulturne, umetniške prireditve. Gledališča so samevala, enako opera, dvorane, ki so običajno gostile kakšen dogodek, in ne nazadnje tudi kinodvorane. Tovrstna druženja so vsekakor zaželena, če pa imajo še posebno, zgodovinsko pomembno noto in so v ospredju veliki ljudje, potem pa še toliko bolj.

Vabilo k aktivnostim v čast Ladka Korošca

Če ste eden tistih, ki si želite kulturnih dejavnosti, vas Janez Lipec, predsednik Ustanove Fundacija Ladka Korošca, ki je ob 100. obletnici rojstva Ladka Korošca izdala ponatis njegove knjige »Na tista lepa pota«, v prihodnjih dneh in mesecih vabi:

  • V ponedeljek, 3. avgusta 2020, ob 11. uri bodo predstavniki Ustanove Fundacija Ladka Korošca, Rudarskega pevskega zbora Loški glas in MPZ Ladko Korošec k spomeniku pred Weibergerjevo hišo v Zagorju položili cvetje.

Skupina pevcev Rudarskega pevskega zbora Loški glas bo v rudarskih uniformah zapela venček Ladkovih najljubših ljudskih pesmi.

  • Za petek, 23. oktobra 2020, organizacijski odbor pripravlja koncert zagorskih pevskih skupin in opernih pevcev s programom pesmi, ki jih je imel Ladko Korošec najraje. Prireditev »Poklon Ladku Korošcu« bo v KC Delavski dom Zagorje.

Kdo je Ladko Korošec?

Ladko Korošec se je rodil 3. avgusta 1920 v Zagorju kot peti sin Jožefe in Alojzija Korošca. Rodil se je v glasbeni družini, oče je igral več inštrumentov, vodil rudarsko godbo, imel je dva ansambla in je skladal pesmi. Mama iz glasbene družine Hace je igrala harmonij.

Ladko je izgubil očeta, ko je bil star štiri leta. Imel je težko mladost in pridno mamo, ki je šolala vseh pet fantov. Brat Veko ga je na mamino željo odpeljal v Ljubljano, da nadaljuje šolanje. Tako se je začela pot Ladka Korošca, ki je z desetimi leti odšel v šolo v Ljubljano in postal najprej dramski igralec in potem pevec. In to ne navaden pevec – postal je operni pevec svetovnega slovesa. Basist, ki ni nastopal le na dveh celinah sveta, na Antarktiki in v Avstraliji.

Nastopal je na opernih odrih velikih dvoran v velemestih, na malih odrih vaških, kulturnih domov in v šolah s samo enim motivom: »Pel bom, dokler bom živel!«

Ladko ni bil le velik pevec, bil je tudi velik igralec, saj so bili vsi njegovi liki naravnost resnični in kot bi bili izrezani iz življenja.

Svet je spoznal in si zapomnil Ladka Korošca po vlogah, kot so: Don Bartolo, Seviljski brivec; Kecal, Prodana nevesta; Varlam, Boris Godunov; Leporello, Don Juan; Skula, Knez Igor; Kralj Treff, Zaljubljen v tri oranže; Sparafucil, Rigoletto; Marko, Ero z onega sveta; Sancho Pansa, Don Kihot; Hovanski, Hovanščina.

Ladko Korošec ima registriranih 2785 nastopov v drami, operah in na koncertih doma in po svetu.

Prešernovo nagrado je prejel trikrat; leta 1949, leta 1959 in leta 1978. Leta 1988 je prejel Zlato liro, najvišje priznanje zveze združenj glasbenih umetnikov Jugoslavije. Priznanje so mu podelili na slovesnosti v ljubljanski Operi.

V knjigi, izdani leta 2015: Ladko Korošec – življenje umetnika, sta avtorja Marko Košir in Peter Bedjanič natančno opisala vso umetnikovo pot. Knjiga ima tudi CD z arijami in dueti.

Veliko je o svojem življenju in o nastopih po svetovnih opernih odrih Ladko zapisal v svoji knjigi Na tista lepa pota, ki je izšla leta 1973.

Župan Občine Zagorje Matjaž Švagan bo ob 100. obletnici rojstva tega velikega virtuoza vsem osnovnim in srednjim šolam ter vsem knjižnicam od Litije do Radeč podaril po tri knjige. Knjigo bodo uradno predali predstavniki Ustanove Fundacija Ladka Korošca, Rudarskega pevskega zbora Loški glas in MPZ Ladko Korošec.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice