Naprej na vsebino

Obeti za Gala so dobri, a realno sliko naj bi mu dalo šele življenje

Šestletni deček iz Zgornjega Dupleka pri Mariboru se z mamico po uspešno prestani operaciji še vedno mudi na otroški kliniki na Floridi, kjer se dnevno udeležuje številnih terapij.

Gal Šteflič iz Zgornjega Dupleka pri Mariboru, šestletni deček, ki so mu zdravniki predpisali diagnozo sinostosi radioulnaris bill, kar pomeni, da z rokicami ni imel potrebne supinacije in pronacije (ni jih mogel normalno premikati, niti obračati), po nujno potrebni operacijo na Floridi uspešno okreva.

Novi zdravniški pregled ima čez en teden

Po operaciji, ki je bila vredna 78 tisočakov in je trajala 4 ure, denar zanjo pa je zbirala vsa Slovenija, mora Gal z mamico Natašo Vrbnjak Šteflič v otroški kliniki na Floridi ostati še nekaj časa. Pričel je že s terapijami. Operacijo je opravil dr. Dror Paley, ki je pomagal številnim otrokom, tudi iz Slovenije, med katerimi pa sta bila Lana Beranič in Marko Aberšek. »Kdaj se bova lahko odpravila nazaj domov sicer še ne veva, vendar pogovori tečejo tudi v tej smeri in po moji oceni bo odločitev najverjetneje padla 17. avgusta, ko imava določen naslednji pregled je dejala Vrbnjak Štefličeva.

Napredek viden s prostim očesom

Vrbnjak Štefličeva je za Slovenca nedolgo nazaj še povedala, da se njen sin po zahtevni operaciji počuti boljše, napredek je viden vsak dan, pred popolnim okrevanjem pa ga čaka še veliko fizioterapij. »Te dni redno plava v bazenu, kar je po besedah zdravnikov zanj zelo pomembno, saj se tako razgibava, obenem pa tudi vadi,« je pojasnila Galova mamica, ki poudarja, da je Gal na terapijah, kljub temu, da jih je res veliko, nadvse rad sodeluje. »Imava jih skoraj vsaki dan, so tudi različne. Predvsem, ker mora z rokicami osvojiti vse na novo. Terapevti v bolnišnici se menjujejo, med seboj pa se ves čas sporazumevamo v angleškem jeziku, zato nam v določenih primerih pride nadvse prav tudi Google prevajalnik je bila iskrena Vrbnjak Štefličeva.

Galu plavanje zelo pomaga. Foto: Galov osebni arhiv

Redno na plavanju, ki mu zelo pomaga

In ker je zaželeno, da Gal čim več plava, saj, tako Vrbnjak Štefličeva, takrat uporablja različne gibe, jima pride prav tudi bazen, ki ga imata v sklopu stanovanja. »Rehabilitacija njegovih rokic je vidna, so že ravne, dnevno pridobiva tudi ustrezno moč, a je tukajšnje zdravstveno osebje še vedno prepričano, da se bo pravi rezultat vseh tukajšnjih vaj in terapij pokazal, ko bo doma in bo »vstopil« v realno življenje. Oba se tudi zavedava, da naju terapije in različne vaje čakajo tudi po prihodu domov. To naju ne skrbi, niti nama predstavlja težave, saj veva, da bo precej lažje. Bova namreč doma in ob vseh tistih, ki jih zdaj zelo pogrešava in jih imava najraje pravi Vrbnjak Štefličeva in nadaljuje, da je življenje onkraj velike luže drugačno kot je v Sloveniji, tudi zanimivo, vendar bi se Gal najraje že vrnil domov, kjer ga čakata ati in sestrica Kaja ter njegov kužek Čaki, ki ga zelo pogreša in veliko drugih prijateljev.

Septembra bo postal drugošolec

Kljub še neznanemu datumu vrnitve, ki je predvsem in najbolj odvisna prav od dečkovega napredovanja, tačas Gal, ki bo septembra postal drugošolec, navkljub šolskim poletnim počitnicam vseeno ohranja stik s šolo. »Stvari imava zraven, in če bi bilo potrebno, lahko delava tudi na daljavo. Za šolo vadiva, ko nima terapij, predvsem, da ne pozabi oziroma ohranja že pridobljeno znanje. Vendar kolikor mi je znano, je ZDA na rdečem seznamu, zato se lahko kaj hitro zgodi, da bova ob vrnitvi dobila odločbo o karanteni in Gal ne bo mogel v šolo,« razmišlja Vrbnjak Štefličeva.

Stanovanje je v varnem območju

Trenutke, ko Gal nima terapij, si krajšata tudi s sprehodi. »Obrazne maske so tukaj potrebne in jih seveda nosiva. Vseeno nama je dolgčas, saj imava domotožje. Dom je le dom, ampak se oba zavedava, da gre za Galovo zdravje in bova morala še malo potrpeti. Pomirja naju tudi, da je stanovanje v območju, ki velja za varno, zato se lahko brez skrbi odpraviva v trgovino, ki sicer ni tako blizu. Le tako si lahko nakupiva vsakodnevne stvari za kuhanje. In ja, cene tukaj so precej višje kot doma,« je poudarila Vrbnjak Štefličeva.

Na jedilniku ima najpogosteje palačinke

Sinu, ki ima doma najraje palačinke, želi njegova mamica tudi več tisoč kilometrov od doma kar se da najbolj približati življenje, kot ga je vajen. »Na njegovem jedilniku so tudi v začasnem novem domu pogosto palačinke, ki si jih močno želi. Zadnjič sva se na njegovo željo odpravila celo v McDonalds, saj si ga je zaslužil zaradi njegove pridnosti,« je iskreno priznala Vrbnjak Štefličeva in še, da sta z Galom v tem času, odkar bivata na Floridi v ZDA, lahko ugotovila, da je življenje v tej državi lahko zelo umirjeno. »Ljudje so tukaj veliko bolj prijaznejši kot pri nas v Sloveniji, tudi zdravniki in vso osebje je takšno. Res so vsi prijetni, kar nama je všeč, saj je bivanje tako daleč vstran od doma za naju precej lažje,« je zaključila Vrbnjak Štefličeva.

Foto: Galov osebni arhiv
Subscribe
Notify of
guest
3 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Direkt iz floride
Direkt iz floride
1 year ago

Kako ne vejo kdaj gredo, ce pa imajo karte za 19.8.?? On ne potrebuje veliko terapij, to so povedli tudi terapevti in zato ima terapije samo 2x na teden. Tota baba še kr nateguje vse po vrsti. Nima niti malo vesti, da bi jo pekla. Sam dnar vidi

Duplčan
Duplčan
1 year ago

Seveda, saj vsi vejo kakšna je. Duplek jo pozna. Družina se je sramuje.

Sosed
Sosed
1 year ago

V Dupleku vemo kdaj pride domov a ona ne ve???

Prijava na e-novice