Skip to content

Takoj ustavite teroriziranje naših otrok v šolstvu!

Šola je pred vrati in tile strokovnjaki so nam jo spet zagodli. Potem ko že pol leta čakamo, da bi šolsko delo končno potekalo normalno, nas najprej doletijo abecedni modeli, ki so absolutno skregani z vso zdravo logiko. Tisti, ki smo jih dejansko prebrali, nam je jasno, da so jih pisali teoretiki, ki so prakso v šolah nazadnje videli takrat, ko so bili še sami šolarji.

O strokovnosti ob tem ne bi zgubljali besed. Je približno enaka logiki: ker sem bil nekajkrat pri družinskem zdravniku ter prebral nekaj medicinskih knjig, sem dovolj usposobljen za delo družinskega zdravnika. Nekdo bo moral nehati gledati film »Catch me if you can«.

Seveda so ravnatelji, šolniki vlekli vsak na svojo stran, ker se bojda MIZŠ ni pametno zameriti. Res je, da priporočila niso tako neizvedljiva, ampak težava je v tem, da šola prevzema breme nase. Če nisem slučajno kaj prespal ali česa zamudil, je šola vzgojno-izobraževalna ustanova. OK, zadnja leta le še slabo izobraževalna. A v tem opisu ne vidim, da je omenjeno, da so tam zdravstveni delavci in varnostniki.

Šole postajajo zapori, brez možnosti ugodnosti.
Šole postajajo zapori, brez možnosti ugodnosti.
Vir slike: The conversation

Upoštevanje vseh predpisov je v breme tako učiteljem kot učencem. Ja, res je, da se je treba prilagajati, in ja, res je, da smo malce razvajeni, a nismo Koreja ali Kitajska. Nam disciplina ravno ne gre od rok – le zakaj nočem imeti obveznega naborništva?

Iskreno, koliko vas komaj čaka, da pridete od točke A v točko B, da lahko končno vržete to masko z obraza? Težko je najti koga, ki tega ne bi naredil. In najpomembnejše vprašanje – kdo si še pravilno daje masko gor in dol? Kdo po vsaki uporabi zavrže kirurško masko? Redki, zelo redki …

Tisti, ki spremljamo situacijo v šolstvu, vemo, da je v zadnjih letih največja težava takšna ali drugačna hiperaktivnost. Bistvo, otroci ne morejo biti pri miru in POTREBUJEJO gibanje. Ampak ne, dajmo jih zdaj zapreti kot živali in pričakovati odlične rezultate. Resno?

Veste, da je v modelu B predvidena oziroma priporočljiva tudi blokura. Pri zdajšnjih otrocih? Kakšno gospodinjstvo bi mogoče še šlo skozi, pogojno, tu pa se vsa romantika konča.

Potem bomo pa imeli nestrpne otroke, ki bodo neposlušni in bodo komaj čakali, da se šolske ure končajo in bo njihov edini fokus le ura na steni. Na drugi strani pa učitelje, ki se jim bo vse postavilo na glavo. Dnevno čakanje na nova navodila, ki vzamejo ogromno časa, prilagajanje ur temu in za nagrado naši malčki, ki jim je težko, ker je tudi njim naporno ob vseh teh ukrepih.

Ja, štalo imamo, in to veliko. Ampak kar me tu najbolj jezi, ste vi, starši. A smo pričakovali kaj drugega? A se že ob zapiranju šol nismo naučili, da nekaj ni OK, a ni Kustečeva že maja ali junija pokazala, da ima svoj pogled na slovensko šolstvo? Pustimo ob strani, da ima ona še osemletko. Vse to smo vedeli.

Pa ste najprej penili, kako da nimate otrok kam dati, pa kako ne znate šolati otrok doma oziroma da nimate časa, ker ste v službi. Težava pa je bila v tem, ker nimate tehnologije in ne znate z njo ravnati, posledično pa tudi otroci ne znajo uporabljati računalniških in spletnih orodij. In ste pozivali, naj otroci gredo čim prej v šolo. Vsi možni strokovnjaki so za pet minut slave to po vseh mogočih medijih potrjevali. Češ, otroci to potrebujejo zaradi socializacije. Do kdaj se le-ta zaključi, tako ni pomembno, se pa učeno sliši.

In imeli smo odprto šolo, otroci so po modelu B hodili v šolo, nosili neumne maske in nihče ni penil, ker je bil fokus drugje.

Čudežno med počitnicami nihče ni imel težav z varstvom, kljub temu da je velik del običajnih kampov in počitniških varstev odpadel. Očitno so se ti otroci, ki pred meseci niso zmogli biti sami doma, ker bi se zgodila apokalipsa, zdaj čudežno naučili paziti sami nase, si kuhati in še kaj.

In ker smo pred počitnicami trpeli, so bile počitnice nujno zlo. Pa ne v Sloveniji, tja hodijo samo neumneži ali kako že. Dajmo iti na Hrvaško, ker je virus »fake«, pa dajmo se vrniti čim kasneje, saj še ne vemo, kako bo šola sploh potekala.

Potem smo čakali kot idioti, ali bodo otroci šli v šolo ali ne. Jep, šola bo, bojda po modelu B, ampak učitelji morajo biti pripravljeni tudi na model C. Če se bo s slednjim slučajno začelo novo šolsko leto, bomo izvedeli … glede na izkušnje v torek zjutraj. Na MIZŠ namreč ta vikend še zasedajo in odločajo – o čem, pa sam Bog ve, ker oni definitivno ne.

In smo tu … nekaj dni pred začetkom vsi kričimo, naj se ustavi teroriziranje naših otrok zaradi priporočila NIJZ, da naj vsi otroci nosijo maske, vsaj prvih 14 dni. Pa starši k temu nismo nič pripomogli? Ker smo bili vsi pridno doma 14 dni pred šolo in smo otroke izolirali, da bodo popolnoma zdravi šli v šolo? Potem pa svizec zavije čokolado.

Koliko vaših znancev, ki so »od dol«, se je vrnilo v Slovenijo pred dnevi? Koliko jih je v karanteni in samoizolaciji in se teh držijo? Nekaj. Ampak to ni pomembno, ker je tako in tako vse brezzveze, virusa ni, ker so neki strokovnjaki to povedali. Oziroma je en, ki pozna enega, ki pozna enega, ki je menda slišal, da je virus »fake« ter nas s tem strašijo, da nas bodo lahko cepili, pardon čipirali, da nas bodo lahko nadzorovali s 5G.

Slovenski šolski sistem je potrebno nujno prevetriti, pa ne zaradi mask.
Slovenski šolski sistem je potrebno nujno prevetriti, pa ne zaradi mask.
Vir slike: Voice of America

Če ste kadarkoli svojemu otroku pomagali pri učenju za šolo in ste bili del njegovega izobraževalnega sistema, veste, da so maske najmanjša težava slovenskega šolskega sistema. Šolski sistem vse od uvedbe devetletke in bolonjskega sistema terorizira naše otroke vsakodnevno.

Otroci, ki so kreativni, jih ta rigidni sistem uniči in se ali naučijo, da so borci, ali začnejo verjeti, da niso vredni nič, da so zadnji drek na cesti. Žal je slednjih bistveno več. Tisti, ki so »ovce«, pa iz sistema pridejo življenjsko nefunkcionalni. Polni nekega nekoristnega znanja se zaposlijo. Ni čudno, da dodana vrednost na zaposlenega že leta pada. Zgolj v vednost, to pa vodi k temu, da gospodarstvo izgublja moč.

Če se ti funkcionalno nepismeni ljudje zaposlijo v državni upravi, potem pa se lahko zgražamo nad šolstvom, sodstvom, CSD-ji in še čem.

Torej, dragi starši, ko vpijete: Ustavimo teroriziranje naših otrok, pomislite, kaj sploh govorite. Ne pozivajte učiteljev, naj se vam pridružijo, niti ne kritizirajte strokovnjakov, ki so uvedli neke ukrepe, začnite pri sebi in pri celotni sliki.

Ni ti treba biti ravno Einstein, da ti je jasno, da če se bo šolanje začelo po modelu B, se bodo čez 14 dni šole zapirale kot po tekočem traku in da se nam čez mesec dni lahko zgodi, da bomo kar na modelu C. Takrat pa boste spet lahko kritizirali, kako nepravično je to, ampak maske pa ne bodo več težava, a ne?

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice