Skip to content

Prešernova nagrada za Slavka Avsenika, Vilka Ovsenika in Lojzeta Slaka

Slovenska ljudska stranka predlaga posthumno podelitev Prešernove nagrade omenjenim glasbenikom, potrebna bo sprememba zakona.

Slavko Avsenik, Vilko Ovsenik in Lojze Slak si zaslužijo Prešernovo nagrado za življenjsko delo ustvarjanja in izvajanja kakovostne slovenske narodno zabavne glasbe, so prepričani v SLS. Pobudo so podprli s peticijo, v kateri so zapisali: “Narodno zabavna glasba je globoko zasidrana v generacije Slovencev in tudi danes razveseljuje generacije Slovenk in Slovencev. Kljub temu, da je kakovostna slovenska narono zabavna glasba, katere najbolj prepoznavni posamezniki so brata Vilko in Slavko Avsenik ter Lojze Slak, enakovreden del slovenske kulture, se pogosta ta glasbena zvrst neupravičeno omalovažuje in obravnava podcenjujoče. Prešernova nagrada bi tudi simbolno postavila ta del naše kulture na ustrezno mesto.”

SLS je svoj predlog s peticijo predstavila na strankarskem srečanju v Ankaranu pretekli konec tedna. Srečanje so s svojim nastopom obogatili tudi različni glasbeni izvajalci, med njimi skupina harmonikašev, kar kaže na podporo stranke slovenski kulturni tradiciji. Posebno pa velja izpostaviti nastop pevca Ota Pestnerja, ki je podporo omenjeni pobudi izrazil tudi s podpisom peticije.

Omenjeni projekt podpira velik del Slovencev, kar kažejo tudi rezultati spletne ankete, po kateri se s podelitvijo Prešernove nagrade omenjenim glasbenikom strinja kar 98 % sodelujočih. Za dejansko izvedbo pobude bo sicer potrebna sprememba Zakona o Prešernovi nagradi, ki trenutno žal predvideva podeljevanje nagrad le živečim posameznikom ali skupinam.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice