Naprej na vsebino

Aretirana zaradi verbalnega nasilja

Vsesplošno nestrinjanje z nošenjem mask je v Sloveniji vse bolj pereče. Tako smo deležni pozivov staršem naj se uprejo, solo akcij posameznikov, širjenju delnih in lažnih novic, ki zbujajo na družbenih omrežjih neodobravanje in vsesplošno zgražanje. Komu na čast in korist pa je vprašanje zase.

Preberite tudi:

Maske so obvezne, preverite, kje vse

V trgovine brez zaščitnih mask?!

Eden takšnih dogodkov je današnje popoldne dobesedno preplavil družbena omrežja. Po prvih objavah naj bi policista grobo vklenila mladenko zaradi upora pri nošenju maske. Saj tako je sporočila, očitno vsem, ki so delili objavo, mama dekleta.

Ker ne nosim nikamor maske so me policaji na silo zvlekl iz avtobusa vrgl na tla in uklenl ZARADI MASKE 🤯 Ljudje prosim vas zbudte se kar smo do zdej gledal po Fb po drugih državah ko napadjo ljudi ker ne nosijo maske se je to zgodil v naši preljubi Sloveniji. Voznik ki me je prijavil je pa zbežal ni se mi niti predstavil. Sem dijakinja ki se borim že od samega začetka da DIHAMO SVOBODNO!!! Odlok, hišni red, priporočila niso ZAKON!!! Nimajo vam pravice dat kazni.

Objavil/a Nejla Biščanin dne Torek, 22. september 2020
Fotografija, ki je preplavila družbena omrežja in požela ogromno zgražanja in zelo malo dvomov o celotni zgodbi.
Fotografija, ki je preplavila družbena omrežja in požela ogromno zgražanja in zelo malo dvomov o celotni zgodbi.
Vir slike: Facebook

Posnetek in slika z delno informacijo se je v slabi uri razširila po vseh skupinah, ki pozivajo k vladni nepokorščini in protestih. Zgodbo je delilo ogromno ljudi. Prav tako pa je dogodek postal odlična iztočnica za politična obračunavanja. Poslanec Matjaž Nemec je svoj tvit kasneje umaknil.

Tvit je bil kasneje umaknjen.
Tvit je bil kasneje umaknjen.
Vir slike: Posnetek zaslona

Ima pa ta zgodba tudi drugo plat. Mladenka se je res peljala v popoldanskih urah z družbo Nomago. A kot so nam sporočili je že pri vstopu prišlo do težav z dotično mladenko. »Ob vstopu na vozilo je potnica verbalno napadla voznika, ki jo je prosil, naj uporablja zaščitno obrazno masko. Zaradi nevarnega obnašanja potnice, ogrožanja njegove varnosti in varnosti ostalih potnikov je voznik za pomoč poklical nadrejenega, ki je kontaktiral pristojno policijsko upravo, saj sam nima pristojnosti za reševanje tovrstnih težav. Tudi po prihodu policistov se potnica ni umirila in je bila verbalno nasilna tudi do njih,« so zapisali.

Iz Generalne policijske uprave so nam sporočili, da sta policista zaradi kršitve javnega reda in miru pristopila do potnice (kasneje je bilo ugotovljeno, da je mladoletna – polnoletna bo čez dva dni) in od nje zahtevala osebni dokument, da bi ugotovila njeno identiteto. Potnica v postopku ni hotela sodelovati, ker pa policista drugače nista mogla ugotoviti njene identitete, sta jo seznanila, da jo bosta zaradi identifikacijskega postopka privedla v policijske prostore. Potnici sta ukazala, da zapusti avtobus česar pa kljub opozorilu, da bosta zoper njo uporabila prisilna sredstva, če ukaza ne bo upoštevala, ni hotela storiti. Zato sta policista zoper njo uporabila telesno silo (strokovne prijeme) in jo kljub aktivnemu upiranju odpeljala iz avtobusa in jo vklenila.

Na kraj je prišla potničina mati, s pomočjo katere so policisti ugotovili njeno identiteto, prav tako pa je potnica policistom na vpogled izročila osebni dokument, na podlagi katerega je bila njena identiteta dodatno potrjena, zato sta ji policista takoj snela sredstva za vklepanje in postopek zaključila.

Zoper potnico bo policijska enota zaradi kršitve javnega reda in miru (nedostojno vedenje na javnem kraju, nedostojno vedenje do policistov in neupoštevanje njunih ukazov) in ker osebne izkaznice ni hotela izročiti na vpogled policistoma, podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče zaradi kršitve Zakona o varstvu javnega reda in miru in Zakona o osebni izkaznici.

Prav tako bo zaradi kršitve Odloka Vlade o preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni covida-19, ker ni uporabljala zaščitne maske na javnem prevozu, zoper njo podan predlog drugemu prekrškovnemu organu oz. ZIRS.

Okoliščine postopka policistov še niso celovito preverjene, bo pa to v skladu s tretjim odstavkom 133. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije storila komisija Generalne policijske uprave.

Za celotno zgodbo smo povprašali tudi mladenko, ki je bila glavna protagonistka dogodka, a odgovora nismo dobili.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice