Naprej na vsebino

Za prvega novembra je obisk grobov dovoljen, a bodo gostilne zaprte

Epidemiološka slika ponovno piše zastrašujočo zgodbo, ob 5287 testiranih je bilo kar 745  pozitivnih na covid-19, kar znaša 14 odstotkov. 14-dnevna incidenca pa je že 230. 222 oseb je v bolnišnici, 40 na intenzivni negi, ena oseba je umrla.

Ukrepi, ki bodo v naslednjih dneh začeli veljati, bodo vezani na regije. Meja 14-dnevna incidence je 140. Trenutno je najhuje na Gorenjskem, kjer znaša 321,80.

Županom bo danes Srečko Šestan posredoval nabor ukrepov, ki so se izkazali za uspešne v Pivki in v Črni na Koroškem.

Predsednik vlade Janez Janša je že včeraj po kriznem sestanku sporočil, da je vlada sprejela nove ukrepe, ki bodo začeli veljati jutri in v ponedeljek. Danes pa so jih pristojni ministri podrobno obrazložili, da ne bo več ugibanj, spraševanj in napačnih interpretacij.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je pojasnil, da so ukrepi razporejeni v dva sklopa – na regije in za celotno Slovenijo. Merilo za ukrepe je 14-dnevna incidenca. Regije, ki imajo 14-dnevno incidenco višjo od 140, spadajo na rdeč seznam in v teh regijah velja popolna prepoved druženja več kot 10 ljudi. Tam se bodo zapirali tudi različni lokali.

V regijah, ki so že na rdečem seznamu, od jutri dalje torej velja popolna prepoved zbiranja nad 10 oseb, tudi verskih obredov, porok, kulturnih in športnih dogodkov. Tistim, ki imajo periodične dejavnosti in že veljavno dovoljenje NIJZ, to dovoljenje ne velja. Če gre za enkraten dogodek in je dovoljenje NIJZ že pridobljeno, potem se ta dogodek lahko izvede.

Glede na to, da je prvonovembrski čas blizu, se je vlada odločila, da obiskov grobov ne prepove, jih pa odsvetuje. Vsekakor pa izhajajo iz predpostavke, da je obisk grobov intimna odločitev in ne gre za množično druženje. Ob tem je treba poudariti, da imajo župani možnost, da tudi znotraj oranžnih regij prepovedo kakšno dejavnost ali dogodek, prav tako kot v rdečem območju.

Vlada se je hkrati odločila tudi za začasno delno prepoved prehajanja med regijami. To velja za prehode med rdečimi regijami. Nekdo iz oranžne regije lahko potuje mimo in v rdeče regije, vendar se to odsvetuje. Tako velja prepoved pri prehajanju med rdečimi regijami ter med rdečimi in oranžnimi regijami. Prehod iz rdeče regije v tujino je dovoljen, a pri tem preverite ukrepe države, v katero greste.

Podobno kakor v pomladnem času je tudi tokrat nekaj izjem:

 • odhod na delo,
 • zaradi gospodarskih in kmetijskih dejavnosti,
 • če želimo zavarovati zdravje in premoženje ter gre za varnost oseb (v ta kontekst spadajo negovalni stiki, družinske zadeve …),
 • dostop do lekarn, zdravstvenih storitev,
 • če ste lastnik premoženja,
 • če koristite turistične bone (in ste že rezervirali termin),
 • za obisk grobov (so pa odsvetovani).

Nadzor nad prehajanjem bo izvajala policija, naključno, saj žal ni dovolj policijskega osebja, hkrati pa ni mogoče izvajati nadzora povsod.

»Nošnja mask je učinkovita,« je povedala državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje dr. Tina Bregant, zato se je vlada odločila, da je nošenje mask v rdeči regiji obvezno povsod, izvzete so utemeljene izjeme. Bergantova je še povedala, da tokrat ni bila podana splošna prepoved opravljanja nenujnih zdravstvenih storitev – to odločitev so prepustili vodjem posameznih oddelkov.

Za mnoge je bila včerajšnja napoved Janeza Janše, da se uvaja šolanje na daljavo, presenečanje. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec je danes predstavila, kdo točno se bo šolal doma.

Na daljavo se bodo šolali:

 • učenci predmetne stopnje (6. – 9. razred osnovne šole),
 • učenci glasbene šole,
 • dijaki,
 • študentje.

V šoli še vedno ostajajo:

 • učenci razredne stopnje (1. – 5. razred osnovne šole),
 • učenci posebnih programov.

Brez sprememb ostaja v vrtcih, dijaški in študentski domovi ostajajo odprti. Obisk fitnes centrov se omeji do te meje, da je lahko v prostoru ena oseba na m2 (velja v oranžni regiji). Treningi za registrirane športnike se izvajajo normalno, prav tako tekmovanja, a le ob upoštevanju navodil NIJZ.

Ministrstvo za šolstvo bo vseskozi spremljalo epidemiološko sliko in glede nanjo sprejemalo nadaljnje ukrepe. Srčno upajo, da se bo po počitnicah dalo ponovno šolati po B-modelu.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je obrazložil, da so ukrepe s področja gospodarstva prav tako uredili glede na regije in veljajo že od jutri dalje.

V oranžni regiji velja:

 • gostinski lokali so še lahko vedno odprti od 6. do 22. ure,
 • fitnes centri, kozmetični in frizerski saloni lahko na 20 m2 imajo eno osebo – stranko.

V rdeči regiji velja:

 • gostinski lokali se zaprejo, razen ti, ki so del nastanitvene storitve (hoteli, moteli, planinski domovi, kmetije …) – upoštevati morajo zadnja navodila in ukrepe vlade in NIJZ,
 • v kozmetičnih in frizerskih salonih je lahko le ena oseba.

Vsekakor sledi težko obdobje za vse, a to, da se krivulja okuženih obrne navzdol, je v naših rokah. Upoštevajte ukrepe, nosite maske, držite varnostno razdaljo, bodite skrbni pri higieni rok in naložite si aplikacijo #OstaniZdrav.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice